Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Οι Κριτικοί ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες του 2022

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι Κριτικοί ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες του 2022

(αίθουσα Σταύρος Τορνές, 28-31 Μαρτίου 2024, γενική είσοδος: 5€)

Mια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2022 έχουμε την ευκαιρία να δουμε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης θα προβληθούν οκτώ ταινίες. Πρόκειται για τις: Αγέλη προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου, Ο άγνωστος του Τόμας Μ. Ράιτ, Το γεγονός της Οντρέ Ντιγουάν, Απόφαση φυγής του Παρκ Τσαν-γουκ, Βαγόνι αριθμός 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν, The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού και Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο του Γιοακίμ Τρίερ.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 28/3
19:00 Αγέλη προβάτων (103΄)
21:00 Ο άγνωστος (117΄)

Παρασκευή 29/3
19:00 Το γεγονός (100΄)
21:00 Απόφαση φυγής (139΄)

Σάββατο 30/3
19:00 Βαγόνι αριθμός 6 (107΄)
21:00 The Fabelmans (151΄)

Κυριακή 31/3
19:00 Αγία Έμυ (111΄)
21:00 Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο (128΄)

Οι ταινίες:

Αγέλη Προβάτων
(Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Δημήτρης Κανελλόπουλος. Με τους: Άρης Σερβετάλης, Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Βασιλώττος, Λευτέρης Πολυχρόνης. Έγχρωμη, 113΄.

Ο Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως κι ο Αποστόλης βρίσκεται στην ίδια θέση, του ζητά να συμμαχήσουν για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία με τον Στέλιο. Κι ενώ βρίσκει κι άλλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, δύο νεαροί μικροεγκληματίες φτάνουν στην πόλη για να εκφοβίσουν αυτούς που χρωστούν στον τοκογλύφο.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/aWV6OxnTCPM?si=qQvIoB_KsJ7-yTRM
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 28/3 στις 19:00

Ο άγνωστος / The Stranger
(Αυστραλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Τόμας Μ. Ράιτ / Thomas M. Wright. Σενάριο: Thomas M. Wright, Kate Kyriacou. Με τους: Joel Edgerton, Sean Harris, Jada Alberts, Cormac Wright, Steve Mouzakis. Έγχρωμη, 117΄.

Δύο άνδρες γνωρίζονται σε ένα αεροπλάνο και ξεκινούν μία συζήτηση που καταλήγει σε φιλία. Για τον Χένρι Τιγκ, η φιλία αυτή είναι όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ο καινούργιος του φίλος, ο Μάρκ, γίνεται σωτήρας και σύμμαχός του. Ωστόσο, κανένας δεν είναι πραγματικά αυτός που δείχνει, και οι δυο τους κουβαλάνε μυστικά που απειλούν να τους καταστρέψουν.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/43ERnQNpaHk
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 28/3 στις 21:00


Το γεγονός / L' événement
(Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιουάν / Audrey Diwan. Σενάριο: Audrey Diwan, Marcia Romano, Anne Berest. Με τους: Anamaria Vartolomei Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami Έγχρωμη, 100΄.

Στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, η 23χρονη Αν, μια φέρελπις φοιτήτρια λογοτεχνίας που διψά να ανακαλύψει τον εαυτό της και να γευτεί τη ζωή, ανακαλύπτει πως είναι έγκυος. Εγκλωβισμένη σε μια μοίρα που απειλεί να βάλει φραγή στα όνειρά της, μιας και οι αμβλώσεις είναι παράνομες εκείνη την εποχή, η Αν έρχεται αντιμέτωπη με ένα οδυνηρό δίλημμα. Είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, εγκαταλείποντας τα σχέδιά της, καθώς και κάθε υπόνοια ελευθερίας, είτε θα αναζητήσει μια διαφορετική λύση, πέρα από το αυστηρό γράμμα του νόμου. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανί Eρνό, μίας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, η ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα – και αποδεικνύει πως ορισμένες φορές η ανθρώπινη ιστορία κινείται παλινδρομικά.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/0EdIOqvtXOo
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 29/3 στις 19:00

 

Απόφαση Φυγής / Decision to Leave / Heojil kyolshim
(Νότια Κορέα, 2022)

Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ / Park Chan-wook. Σενάριο: Park Chan-wook, Seo-kyeong Jeong. Με τους: Tang Wei, Go Kyung-Pyo, Park Hae-il. Έγχρωμη, 138΄.

Ένας άντρας πέφτει από μια βουνοκορφή και πεθαίνει. Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση γνωρίζει τη γυναίκα του θύματος κατά τη διάρκεια των επίμονων ερευνών του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υποψίες του αλλά και την ερωτική του επιθυμία για εκείνη.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VhSPndLRrBw
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 29/3 στις 21:00


Βαγόνι αριθμός 6 / Hytti nro 6
(Φινλανδία - Γερμανία - Εσθονία - Ρωσία, 2021)

Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν /  Juho Kuosmanen. Σενάριο: Andris Feldmanis, Livia Ulman, Juho Kuosmanen. Με τους: Seidi Haarla, Yuriy Borisov, Dinara Drukarova, Julia Aug, Lidia Kostina. Γλώσσες: Ρωσικά, Φινλανδικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 106΄.

Καθώς ένα τρένο προχωράει προς τον Aρκτικό Kύκλο, δύο ξένοι θα μοιραστούν ένα ταξίδι που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη ζωή. Μια νέα γυναίκα από τη Φινλανδία φεύγει από μια αινιγματική ερωτική σχέση στη Μόσχα παίρνοντας το τρένο για το αρκτικό λιμάνι του Μουρμάνσκ. Στη διαδρομή θα αναγκαστεί να μοιραστεί το μακρύ ταξίδι και το μικρό κουπέ μ’ έναν Ρώσο μεταλλωρύχο. H αταίριαστη συνάντηση οδηγεί τους επιβάτες του βαγονιού να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/bJLw7w26Fkg
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 30/3 στις 19:00


The Fabelmans
(ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Σενάριο: Steven Spielberg, Tony Kushner. Με τους: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett, Keeley Karsten, Judd Hirsch. Έγχρωμη, 151΄.

Στην πιο προσωπική ταινία της καριέρας του, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κοιτάζει πίσω στην παιδική του ηλικία και στην αρχή της πιο σταθερής και σημαντικής σχέσης στη ζωή του, αυτή με τον κινηματογράφο. Ο μικρός ήρωάς του, o Σάμι Φέιμπλμαν, ένα αγόρι που ζει, αναπνέει, ονειρεύεται σινεμά, θα μπορούσε να λέγεται Στίβεν, αφού η ιστορία του δεν είναι άλλη από αυτή του Σπίλμπεργκ και των δικών του εμπειριών. Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’50, σε ένα σπίτι που είχε όλη την αγάπη κι όλα τα προβλήματα μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας, ο Σάμι χτίζει τον δικό του κόσμο μέσα από τις χειροποίητες ταινίες του, προπομπούς αυτών που κάποτε θα γίνονταν κομμάτι της συναισθηματικής ενηλικίωσης αμέτρητων θεατών. Τρυφερό, συγκινητικό, αστείο και μελαγχολικό, το The Fabelmans είναι μια ταινία για το σημείο όπου η ζωή συναντά το σινεμά και την κάνει καλύτερη, πιο πλούσια, πολύχρωμη, συναρπαστική.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/wA2ajjj7xnE
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 30/3 στις 21:00


Αγία Έμυ / Holy Emy
(Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ, 2021)

Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού / Araceli Lemos. Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso. Με τους: Μιχάλης Συριόπουλος, Abigael Loma, Hasmine Killip, Ειρήνη Ιγγλέση. Έγχρωμη, 111΄.

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ZG5fWHs7TvM
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 31/3 στις 19:00

 

Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο / Verdens verste menneske
(Νορβηγία - Γαλλία - Δανία - Σουηδία. 2021)

Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Τρίερ / Joachim Trier. Σενάριο: Eskil Vogt, Joachim Trier. Με τους: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner. Έγχρωμη, 128΄.

Η 30χρονη Τζούλι δεν ξέρει τι γυρεύει από τη ζωή της. Κι ενώ ο φίλος της θέλει να κάνουν οικογένεια, εκείνη ερωτεύεται ξαφνικά κάποιον άλλο. Η απρόβλεπτη φύση του έρωτα και τα μυστήρια της επιθυμίας γίνονται πνευματώδης και γουντιαλενικών αποχρώσεων κομεντί στα χέρια του καταξιωμένου σκηνοθέτη της Thelma ο οποίος υπογράφει μια feelgood έκπληξη. Το χρονικό τεσσάρων χρόνων από τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας, η οποία καλείται να εξερευνήσει τα περίπλοκα μονοπάτια της ζωής και του έρωτα ενώ παλεύει για την καριέρα της. Όλα αυτά θα την κάνουν να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό της και θα την φέρουν αντιμέτωπη με μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το ποια πραγματικά είναι. Ο  Γιοακίμ Τριερ αντιμετωπίζει τον έρωτα με απόλυτη ειλικρίνεια και δεν διστάζει να φανερώσει ακόμα και τις πιο δύσκολες πτυχές του.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/-ZbatSE2C7Y
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 31/3 στις 21:00