Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (4-10 Απριλίου 2024)

Υποδεχόμαστε τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα (4-10 Απριλίου) με υπέροχο σινεμά για όλα τα γούστα! Μη χάσετε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον και στην Αποθήκη 1: 

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ: 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Fundamentals: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι ταινίες:

Χορεύοντας με τον Μπέκετ / Dance First 

(Ηνωμένο Βασίλειο-Βέλγιο-Ουγγαρία, 2023)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς / James Marsh. Σενάριο: Neil Forsyth, Samuel Beckett. Παίζουν: Aidan Gillen, Gabriel Byrne, Maxine Peake, Bronagh Gallagher, Robert Aramayo, Sandrine Bonnaire, Fionn O'Shea. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμο, ασπρόμαυρο, 100΄. 

Σάμιουελ Μπέκετ, εμβληματικός Ιρλανδός συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης και ποιητής, νομπελίστας, παριζιάνος μπον βιβέρ, αγωνιστής της γαλλικής αντίστασης, διανοούμενος, άπιστος σύζυγος, μοναχικός... Η ταινία αποτελεί μια σαρωτική αφήγηση της πολυδιάστατης ζωής του Μπέκετ, μια ασυνήθιστη βιογραφία, καθώς η ανασκόπηση γίνεται μέσα από το πρίσμα των σφαλμάτων του και περιστρέφεται γύρω από  τις σημαντικότερες σχέσεις του, κυρίως με τις γυναίκες που τον αγάπησαν, αλλά που ο ίδιος ένιωθε ότι είχε αδικήσει.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Ig8VO_6WqTM

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 19:00 & 21:00

Μέσα στη μέρα / In Our Day / Uriui Haru 

(Νότια Κορέα, 2023)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo. Παίζουν: Ki Joobong, Kim Minhee, Song Sunmi, Park Miso, Ha Seongguk, Kim Seungyu. Γλώσσα: Κορεατικά. Έγχρωμο, 84΄. 

«Μην αναζητάς το νόημα», αναφέρει ένας χαρακτήρας στην τελευταία ταινία του Χονγκ Σανγκ-Σου. Αυτή η φράση είναι και το πασπαρτού που ξεκλειδώνει το σύνολο του έργου του υπερ-παραγωγικού νοτιοκορεάτη δημιουργού, μιας που το κοινό καλείται να συνάγει το νόημα που κρύβεται στα λιγότερο εμφανή σημεία, ανάμεσα στις πτυχώσεις της δυσκίνητης πραγματικότητας, καταργώντας (ή ίσως παραγνωρίζοντας) τη γραμμικότητα της αφήγησης. Σε αυτή την ταινία που είναι «βγαλμένη από τη ζωή», μια σαραντάχρονη γυναίκα συναντά έναν άντρα που πλησιάζει στο τέλος του βίου του, και η εύθραυστη, αποσπασματική, ταπεινή επαφή τους μας προτρέπει να απολαύσουμε την άπιαστη ευτυχία και να αγαπήσουμε τους αινιγματικούς (κάθε άλλο παρά) νεκρούς χρόνους.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/XVs5SAD8KKI

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:30 & 21:15

Το αγόρι του Θεού / Rapito

(Ιταλια-Γαλλία-Γερμανία, 2023) 

Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio. Σενάριο: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, Edoardo Albinati, Daniela Ceselli. Με τους: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni. Γλώσσες: Ιταλικά, Εβραϊκά, Λατινικά. Έγχρωμη, 134΄. 

Το 1858, ένα εξάχρονο αγόρι εβραϊκής καταγωγής απάγεται από την οικογένειά του από εντεταλμένους του Πάπα και υποχρεώνεται να ασπαστεί τον Καθολικισμό με εντολή του καρδινάλιου. Η τελευταία ταινία του μεγάλου Μάρκο Μπελόκιο είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ εποχής για τις ασυγχώρητες «αμαρτίες» της Καθολικής Εκκλησίας, που βρίσκει τον τόσο σημαντικό αυτό δημιουργό σε αξιοσημείωτη σκηνοθετική φόρμα και έμπνευση. Η κατάχρηση εξουσίας, η μισαλλοδοξία, οι μηχανισμοί της αλλοτρίωσης, η καταπάτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης μπαίνουν στο στόχαστρό του Μπελόκιο, που αποδεικνύει ότι στα 84 του παραμένει πιο μαχητικός από ποτέ. Ζωντανεύοντας με απαράμιλλο τρόπο την Μπολόνια του 19ου αιώνα (τα κοστούμια, η καλλιτεχνική διεύθυνση και η εκπληκτική φωτογραφία του Φραντσέσκο ντι Τζάκομο δίνουν στο φιλμ μαγευτική όψη), το Αγόρι του Θεού μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, θίγοντας όμως θέματα καταδικασμένα να παραμείνουν επίκαιρα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lPBH4l3N6BY

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30

Η χίμαιρα / La Chimera 

(Ιταλία-Γαλλία-Ελβετία, 2023)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλίτσε Ρορβάχερ / Alice Rohrwacher. Με τους: Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato. Γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 130΄. 

Κάθε ταινία της Αλίτσε Ρορβάχερ είναι μια κοσμογονία: μια άσκηση δημιουργικής ελευθερίας, ένα ταξίδι σε κόσμους που θεωρούσαμε για πάντα χαμένους, μια ανασκαφή με την αρχαιολογική σκαπάνη στις θαμμένες γενεαλογίες των συναισθημάτων. Στην τελευταία της ταινία αυτή η ενέργεια μετατρέπεται σε μεθοδολογία και θεματική, καθώς σκιαγραφεί το πρόσωπο της Χίμαιρας για τον καθένα μας. Σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας που βρίθει ερειπίων, για τους tombaroli –τους αρχαιοκάπηλους– η Χίμαιρα σημαίνει λύτρωση από τη δουλειά και όνειρα για εύκολο πλούτο. Για τον Άρθουρ η Χίμαιρα μοιάζει με τη γυναίκα που έχασε, την Μπενιαμίνα. Για να τη βρει, προκαλεί το αόρατο, ψάχνει παντού, πηγαίνει μέσα στη γη αναζητώντας την πόρτα στη μετά θάνατον ζωή για την οποία μιλούν οι μύθοι. Σε ένα περιπετειώδες ταξίδι μεταξύ ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα σε δάση και πόλεις, σε γιορτές και μοναξιές, ξετυλίγονται τα αλληλένδετα πεπρωμένα αυτών των χαρακτήρων, όλα σε αναζήτηση της Χίμαιρας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/g0gPlcpvH7Q

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

FUNDAMENTALS OF CINEMA S2
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη / Rome, Open City / Roma città aperta
(Ιταλία, 1945) 

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Ροσελίνι / Roberto Rossellini. Σενάριο: Sergio Amidei, Federico Fellini, Alberto Consiglio, Roberto Rossellini. Παίζουν: Aldo Fabrizi, Anna Magnani. Γλώσσες: Ιταλικά, γερμανικά. Ασπρόμαυρη, 105΄. 

Το 1945, με τη βοήθεια του φίλου του, Φεντερίκο Φελίνι, στο σενάριο, και αξιοποιώντας το δικό του φιλμικό υλικό, τραβηγμένο από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και της ιταλικής αντίστασης, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι θα αφηγηθεί τρεις μέρες του Μαρτίου του 1944 στην υπό γερμανική κατοχή Ρώμη, οι κάτοικοι της οποίας βιώνουν την ανέχεια, την εξαθλίωση, αλλά τη βάναυση συμπεριφορά των κατακτητών. Ο Τζόρτζιο, ηγέτης μιας αντιστασιακής ομάδας ενάντια στις ναζιστικές και φασιστικές δυνάμεις, καταφεύγει στον φίλο του, τον Φραντσέσκο, που πρόκειται να παντρευτεί την ήδη εγκυμονούσα Πίνα. Οι δυο τους, με τη βοήθεια ενός γενναίου ιερέα, επιχειρούν να τον βοηθήσουν να φύγει από την πόλη με πλαστή ταυτότητα. Ενώ ο Φραντσέσκο και η Πίνα ετοιμάζονται να παντρευτούν την επόμενη μέρα, ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Τζόρτζιο τον καταδίδει στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων και πυροδοτώντας μια ιστορία απώλειας, αυτοθυσίας και γενναιότητας. 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=BvvqIvDiak4

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 10/4 στις 20:00

KIDS LOVE CINEMA
Ρομπέν των δασών / Robin Hood
(ΗΠΑ, 1973)

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Ράιτερμαν, Ντέιβιντ Χαντ / Wolfgang Reitherman, David Hand. Σενάριο: Larry Clemmons, Ken Anderson, Vance Gerry, Frank Thomas, Eric Cleworth, Julius Svendsen, David Michener. Γλώσσα: Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Έγχρωμη, 83΄. 

Ένας αξιαγάπητος κόκορας που ονομάζεται Alan-a-Dale αφηγείται ιστορίες και τραγουδάει τραγούδια για τον ηρωικό Ρομπέν των Δασών και τον πιστό βοηθό του, τον Μικρό Τζον, σε αυτή την προσαρμογή της θρυλικής ιστορίας με θέμα τα ζώα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/g73tPrzBMV0

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 7/4 στις 12:00

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 

H εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 4 έως την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 υποδεχόμαστε στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)  μια επιλογή από 13 ταινίες από το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.  

Η έναρξη των προβολών στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20:00 με το Divertimento της Marie-Castille Mention-Schaar, μια ταινία για την αποφασιστικότητα και το πάθος δύο 17χρονων κοριτσιών που κατορθώνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας τη δική τους συμφωνική ορχήστρα. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η Naomi Amarger, διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας, η οποία θα συνομιλήσει με το κοινό. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών:

(αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι)

Πέμπτη 4 Απριλίου 

Divertimento - 20:00 

Παρασκευή 5 Απριλίου 

Το θεώρημα της Μαργαρίτας – 19:00

 Ο διάδοχος – 21:00

Σάββατο 6 Απριλίου 

Ντααααλί!  – 19:00

Υπόθεση Γκόλντμαν – 21:00

Κυριακή 7 Απριλίου 

Γιανίκ - 19:00

Μαζί ξανά – 21:00

Δευτέρα 8 Απριλίου 

Ο βασιλιάς του Αλγερίου – 19:00

Οι μαίες – 21:00

Τρίτη 9 Απριλίου 

Ο τελευταίος Εβραίος  – 19:00

Το γύρισμα – 21:00

Τετάρτη 10 Απριλίου 

Όξινη βροχή – 19:00
Η αρπαγή – 21:00

Οι προβολές στις ενότητες Fundamentals of Cinema S2 και Kids Love Cinema πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του: