Πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin»

Πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin» - Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Νέα προθεσμία υποβολής: Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 17:00

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πρόγραμμα υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin», που διοργανώνει το Medienboard Berlin-Brandenburg, προσφέροντας σε επαγγελματίες του σινεμά από την Ελλάδα, που ετοιμάζουν κάποιο νέο πρότζεκτ τη δυνατότητα να διαμείνουν και να εργαστούν στο Βερολίνο για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το χρονικό περιθώριο για την επιλογή του τριμήνου της υποτροφίας εκτείνεται από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.  

Η/ο υποψήφια/ος που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το πλήρες φάσμα της γερμανικής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και να γνωρίσει από κοντά τις πολυδιάστατες όψεις μιας πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, καταξιωμένοι επαγγελματίες της γερμανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας θα αναλάβουν ρόλο καθοδηγητή, έτοιμοι να μοιραστούν πολύτιμες εμπειρίες με τους συμμετέχοντες και να παρέχουν χρήσιμες συμβουλές. Η υποτροφία που παρέχεται από το Medienboard καλύπτει εξ ολοκλήρου τη διαμονή και μετακίνηση (αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής), παράλληλα με την καταβολή του ποσού των 1.200 ευρώ σε μηνιαία βάση για κάθε συμμετέχοντα/συμμετέχουσα.

H πρώτη νικήτρια του προγράμματος υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin», η οποία βρέθηκε στο Βερολίνο, είναι η ελληνογερμανίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Σόνια Λίζα Κέντερμαν, απόφοιτη του μεταπτυχιακού τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου, του Art’s Theatre School for Drama και της Σχολή Σταυράκου. Οι μικρού μήκους ταινίες της, Nicoleta και White Sheet, έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 60 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. Η πρώτη της μεγάλου μήκους, με τίτλο Ράφτης, μια ελληνική-γερμανική-βελγική συμπαραγωγή, είχε επιλεγεί στα εργαστήρια MFI, Cinemed, Sofia Meetings και Crossroads. Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τρία βραβεία, ενώ παράλληλα απέσπασε και δύο βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. H δεύτερη μεγάλου μήκους της Κέντερμαν, με τίτλο Athens Dresden, επιλέχθηκε επίσης από το MFI.

O δεύτερος νικητής της υποτροφίας residency «Berlin AiR: Thessaloniki-Berlin» που βρέθηκε πέρυσι στο Βερολίνο, είναι ο Ευθύμης Kosemund-Σανίδης, με σπουδές στη Μηχανική Πληροφορικής στην Αθήνα και Σύγχρονες Τέχνες στη φημισμένη σχολή Le Fresnoy στη Γαλλία. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε σπουδαία κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως της Βενετίας, του Λοκάρνο και του Κλερμόν-Φεράν, αλλά και σε χώρους τέχνης, όπως το Forum des Images, το Pompidou και το  Haus der Kulturen der Welt, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Παράλληλα, έχουν βρει διανομή σε πλατφόρμες όπως το Festival Scope και το MUBI.

Όροι και προϋποθέσεις για την υποβολή συμμετοχής:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έλληνες επαγγελματίες του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού χώρου (κατά προτίμηση σε σκηνοθέτες και  σεναριογράφους) που ετοιμάζουν κάποιο νέο πρότζεκτ

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν να συμπληρώσουν την αίτηση και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στο παρακάτω link, με νέα προθεσμία υποβολής την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 17:00. 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ