Άνοιξαν οι καταθέσεις για το Crossroads Co-production Forum της Αγοράς του 65ου ΦΚΘ

65ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [31/10-10/11/2024]

Άνοιξαν οι καταθέσεις για το Crossroads Co-production Forum της Αγοράς του 65ου ΦΚΘ

 

Η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την έναρξη καταθέσεων για το 20ό Crossroads Co-production Forum για πρότζεκτ σε ανάπτυξη, στο πλαίσιο του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Αγορά (1-9 Νοεμβρίου 2024) έχει καθιερωθεί ως χώρος ανάδειξης νέων ταλέντων και φωνών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και επαγγελματιών του κινηματογράφου, που προέρχονται από την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Η συνεχώς εξελισσόμενη Αγορά παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, καλλιεργώντας συνέργειες και παρέχει δυνατότητες δικτύωσης, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες συγχρηματοδότησης και διανομής.

 

20ό CROSSROADS CO-PRODUCTION FORUM
3-7 Νοεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 23 Απριλίου
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 21 Ιουνίου 2024

Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με τις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο*, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία. Η φιλοξενούμενη χώρα της δράσης Bridge to the North θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Η Αγορά του Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media, καλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους.

Μεταξύ των ταινιών που έχουν συμμετάσχει ως πρότζεκτ στο Crossroads Co-production Forum είναι: Kyuka - Before Summer's End - Κωστής Χαραμουντάνης (Φεστιβάλ Καννών - ACID Cannes 2024), Το καλοκαίρι της Κάρμεν - Ζαχαρίας Μαυροειδής (Φεστιβάλ Βενετίας - Giornate degli Autori 2023), Τα μαθήματα της Μπλάγκα - Stephan Komandarev (Κάρλοβι Βάρι 2023), Μέντιουμ - Χριστίνα Ιωακειμίδη (Φεστιβάλ Σαράγεβο 2023), Inshallah a Boy - Amjad Al Rasheed (Φεστιβάλ Καννών - Semaine de la Critique 2023), Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο - Elene Naveriani (Φεστιβάλ Καννών - Quinzaine des Cinéastes 2023), The Sea and its Waves - Liana & Renaud (Φεστιβάλ Καννών - ACID Cannes 2023), 20.000 είδη μελισσών - Estibaliz Urresola Solaguren (Φεστιβάλ Βερολίνου, Διαγωνιστικό 2023 - Αργυρή Άρκτος/Βραβείο Ερμηνείας), Nightsiren - Tereza Nvotová (Φεστιβάλ Λοκάρνο, Cineasti del Presente 2022 - Χρυσή Λεοπάρδαλη), How is Katia? - Christina Tynkevych (Φεστιβάλ Λοκάρνο, Cineasti del Presente 2022 - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Καλύτερη Ηθοποιός), The Land Within - Fisnik Maxville (Φεστιβάλ Ταλίν Black Nights 2022 - Καλύτερη Ταινία - Καλύτερο Ντεμπούτο) Το σκαρί - Alex Camilleri (Σάντανς - Διαγωνιστικό Παγκόσμιου Σινεμά 2021 - Δραματική Ταινία - Καλύτερος Ηθοποιός), Zuhal - Nazli Elif Durlu (Φεστιβάλ Ταλίν Black Nights - Διεθνές Διαγωνιστικό 2021), 200 μέτρα - Ameen Nayfeh (Venice Days 2020 -  Βραβείο People’s Choice), καθώς και τα βραβευμένα Ατίθασες - Deniz Gamze Ergüven (Φεστιβάλ Καννών - Directors' Fortnight 2015), Όταν σε είδα - Annemarie Jacir (Φεστιβάλ Τορόντο 2012), Με τα μάτια ανοιχτά - Leyla Bouzid (Φεστιβάλ Βενετίας - Giornate degli Autori 2015), Park - Σοφία Εξάρχου (Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2016 - New Directors Award), September - Πέννυ Παναγιωτοπούλου (Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2013), Ακίνητο ποτάμι - Άγγελος Φραντζής (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018, Ταλίν Black Nights 2018), Κρυφή συνταγή - Ofir Raul Graizer (Κάρλοβι Βάρι 2017), Μυστικό συστατικό - Gjorce Stavreski (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017 - Βραβείο Κοινού).

Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι:

 

Βραβεία της επιτροπής
-Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριανταπέντε (2|35).

-Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’Image Animée).

-Το βραβείο Artekino International Award, ύψους 6.000 ευρώ
-To χρηματικό βραβείο Finos Film, ύψους 3.000 ευρώ, που απονέμεται σε ελληνικό πρότζεκτ.
-Το βραβείο Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network.

 

Ανεξάρτητα βραβεία
-Το βραβείο Onassis Film Award 10.000 ευρώ σε ελληνική ταινία που συμμετέχει στην Αγορά (είτε στο Crossroads Co-production Forum, είτε στο Works in Progress)
-Το βραβείο Greener Screen Consultancy, το οποίο περιλαμβάνει συμβουλευτική συνεδρία για τις πρακτικές βιωσιμότητας της παραγωγής.
-Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωσή του, τον Μάρτιο.
-Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
-Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship, το οποίο παρέχει υποτροφία σε έναν/μία παραγωγό για να συμμετάσχει στο Εργαστήρι Marketing που θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αίτηση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

Η Αγορά συνεχίζει, παράλληλα, τις επιτυχημένες δράσεις της, Agora Works in Progress, Agora Film Market, Thessaloniki Locarno Industry Academy, Meet the Future, Agora Short Film Lab, Agora Talks, καθώς και τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες Agora Series και Bridge to the North.

AGORA WORKS IN PROGRESS 
3-7 Νοεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 29 Μαΐου
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές για τους διαπιστευμένους της Αγοράς. Τα πρότζεκτ παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 65η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. 

 

 

AGORA FILM MARKET 
3 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 22 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 14 Οκτωβρίου 2024

Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν τον δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης, παρουσιάζεται μια επιλογή από ελληνικές ταινίες των δύο τελευταίων ετών.

THESSALONIKI LOCARNO INDUSTRY ACADEMY
2-7 Νοεμβρίου 2024
Οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία τελικών καταθέσεων: 16 Αυγούστου 2024

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, συνδιοργανώνουν το Thessaloniki Locarno Industry Academy. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και των new media που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών να επεκτείνουν την εμπειρία τους και το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομής και προγραμματισμού ταινιών.

AGORA SERIES
2-3 Νοεμβρίου 2024

H ενότητα Agora Series επιστρέφει φέτος με ένα διευρυμένο πρόγραμμα αφιερωμένο στις σειρές, το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Μαρτίου 2024. Η πρωτοβουλία αυτή του Φεστιβάλ στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της κινηματογραφικής παραγωγής και της δημιουργίας σειρών για την τηλεόραση και τις άλλες πλατφόρμες, περιλαμβάνοντας masterclasses από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν την οπτικοακουστική βιομηχανία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πνευματική ιδιοκτησία και ο κοινωνικός αντίκτυπος, καθώς και παρουσιάσεις πρότζεκτ συμπαραγωγής. Φέτος, το Agora Series, μέσω του προγράμματος και των δράσεών του, θέτει στο επίκεντρο τη συμπαραγωγή σειρών για τηλεοπτικά δίκτυα και streaming πλατφόρμες.

 

 

 

 

AGORA SHORT FILM LAB

3-7 Νοεμβρίου 2024

Το Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Συμμετέχοντες είναι οι σκηνοθέτες των βραβευμένων ταινιών των δύο φεστιβάλ, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους, και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους.

MEET THE FUTURE

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδεικνύει κάθε χρόνο έναν διαφορετικό κλάδο των επαγγελματιών του ελληνικού κινηματογράφου, προωθώντας τη δουλειά τους και παρέχοντας πολύτιμα εφόδια για την προβολή και δικτύωσή τους στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Στις προηγούμενες διοργανώσεις, το Meet the Future παρουσίασε τη δουλειά ανερχόμενων σεναριογράφων, σκηνοθετών, διευθυντών φωτογραφίας, μοντέρ και νέων ηθοποιών. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι επαγγελματίες που θα πάρουν μέρος στο φετινό Meet the Future.

 

BRIDGE TO THE NORTH

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της Αγοράς, το Bridge to the North, είναι μια νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης, και κάθε χρόνο φιλοξενεί μια διαφορετική χώρα από την περιοχή της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Το Bridge to the North εξερευνά νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και καλλιτεχνικών συνεργασιών και δημιουργεί γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές ανταλλαγές.

AGORA TALKS
Κάθε χρόνο η Αγορά παρουσιάζει στους επαγγελματίες του σινεμά και στα πρότζεκτ που συμμετέχουν, τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση στα πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Από την ανάπτυξη σεναρίου και τη συμπαραγωγή, μέχρι το μάρκετινγκ, την πώληση και διανομή μιας ταινίας, η Αγορά δίνει το βήμα σε ειδικούς που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και προσφέρουν πρακτικές συμβουλές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Αγοράς https://www.filmfestival.gr/el/professionals/tiff-agora

ή να επικοινωνήσετε στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.