Δράση ενημέρωσης για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κινηματογράφηση

Στην Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», στα Λουτρά Αιδηψού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργάνωσε μια δράση ενημέρωσης για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κινηματογράφηση. Ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η Σταυρούλα Γερωνυμάκη (ΕΚΚ, Hellenic Film Commission), η Λινέα Μερζαγκόρα (Green Film) και η Δήμητρα Τέντα (Sustainability Coordinator). Τις ομιλήτριες παρουσίασε η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου.

Αρχικά πήρε τον λόγο η Σταυρούλα Γερωνυμάκη, η οποία αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και την ομαλή συνεργασία, παρουσίασε τις δράσεις του Hellenic Film Commission, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να δραστηριοποιείται προς μία περιβαλλοντικά βιώσιμη κινηματογράφηση, με δράσεις στην Berlinale και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2023.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Λινέα Μερζαγκόρα από το Green Film, αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να υπολογίσει και να λάβει πιστοποίηση για περιβαλλοντικά βιώσιμες παραγωγές. Μίλησε, επίσης, για τις καταστροφικές επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια το 2021 και για την τεράστια σημασία που έχει η προσπάθεια που γίνεται να περιοριστούν τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι με το Green Film γίνεται προσπάθεια μετάδοσης της γνώσης σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές στην κινηματογραφική βιομηχανία και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που πιστοποιεί και τελικά συνδράμει στη δικτύωση συνεργατών γύρω από τις βιώσιμες πρακτικές. Ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι εν λόγω πιστοποιήσεις και κατέληξε λέγοντας πως οι βιώσιμες πρακτικές έχουν πρακτικά οφέλη, τόσο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και στα οικονομικά έξοδα των παραγωγών. 

Στο σημείο αυτό, το βήμα δόθηκε στη Δήμητρα Τέντα, Συντονίστρια Βιωσιμότητας. Αρχικά, ανέφερε πως στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτικό να συμμορφωθούν οι παραγωγές με πράσινες πρακτικές, ενώ το σημαντικότερο είναι να πιστέψουν οι ίδιοι οι παραγωγοί στα οφέλη της βιώσιμης κινηματογράφησης. Στην παρουσίασή της, αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί να γίνει μια κινηματογραφική παραγωγή πιο βιώσιμη (διαχείριση απορριμμάτων, μείωση της χαρτικής ύλης, ανακύκλωση, απομάκρυνση πλαστικών συσκευασιών από τον χώρο εργασίας, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κλπ).

Τέλος, η Σταυρούλα Γερωνυμάκη απηύθυνε ερώτημα προς την Αγγελική Βέργου και τη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, για τη μεγαλύτερη πρόσκληση στην απόφαση του Φεστιβάλ να ακολουθήσει πιο «πράσινες» πρακτικές. Η Αγγελική Βέργου απάντησε πως οι μεγαλύτερες δυσκολίες είχαν σχέση με τη γνώση και την εκπαίδευση στις βιώσιμες πρακτικές: «Δημιουργήσαμε μια πράσινη ομάδα με σύμβουλο βιωσιμότητας, ενημερωθήκαμε σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας και κατανοήσαμε πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και βήματα». Η Ελίζ Ζαλαντό τόνισε πως τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η συλλογή δεδομένων και η χάραξη πορείας και στόχων.