55ο ΦΚΘ: Βραβεία Αγοράς

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
 
Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Agora Works in Progress, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. 
 
Στον χαιρετισμό της, η υπεύθυνη οργάνωσης του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς Μαρί Πιέρ Μασιά ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και όλη την ομάδα της Αγοράς, καθώς και τους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης. Η κ. Μασιά έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή Αγορά και σημείωσε ότι νιώθει χαρούμενη για την ποιότητα των συμμετοχών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων.
 
Για πέμπτη χρονιά, η εταιρία Graal βράβευσε μία από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress της Αγοράς, με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 70.000 ευρώ. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Suntan σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και παραγωγή Φαίδρας Βόκαλη (Marni Films, Ελλάδα). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Agora Works in Progress -Κωνσταντίνα Βονόρτα, (παραγωγός, Graal S.A., Ελλάδα), Arnaud Gourmelen (προγραμματιστής, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Γαλλία) και Gabor Greiner (εκπρόσωπος πωλήσεων, Films Boutique, Γερμανία)- τόνισαν ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση η επιλογή μεταξύ πολλών καλών ταινιών και πρόσθεσαν ότι ανυπομονούν να δουν το Suntan να προβάλλεται στις αίθουσες.
 
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς. Φέτος στο Crossroads συμμετείχαν 13 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Ewa Puszczynska (παραγωγός, Opus Film, Πολωνία), Elise Jalladeau (παραγωγός, ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλία) και Θάνια Δημητρακοπούλου (εκπρόσωπος πωλήσεων, Match Factory, Γερμανία), απένειμε το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο Kids from the East, σε σκηνοθεσία Aramisova (παραγωγή: Michal Kracmer, Cinedix, Τσεχία-Σλοβακία). Η ελληνική εταιρία post production 2|35 προσφέρει στο Kids from the East το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), ενώ το Producer’s Network του Φεστιβάλ Κανών χορηγεί διαπίστευση στον παραγωγό του βραβευμένου σχεδίου προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2015. Αναφέροντας το σκεπτικό της, η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο για τη «ζωντανή και παιχνιδιάρικη κινηματογραφική ματιά του». Τα μέλη της επιτροπής εκτίμησαν επίσης ότι η ξεχωριστή αυτή οπτική θα προστεθεί στις μεγάλες επιτυχίες του τσέχικου σινεμά, που για πρώτη φορά εκπροσωπείται στο Crossroads.
 
Το κινηματογραφικό σχέδιο Kids from the East απέσπασε επίσης την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου που προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, το οποίο διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).
 
Για τέταρτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός για τον κινηματογράφο στη Γαλλία και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο Tailor / Ράφτης σε σκηνοθεσία Σόνια Λίζα Κέντερμαν και παραγωγή Φένιας Κοσσοβίτσα (Blonde S.A., Ελλάδα). «Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό σχέδιο μας άρεσε για τη μοναδική και θετική προσέγγισή του απέναντι στις κοινωνικές προκλήσεις», σημείωσε η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της για το βραβείο.
 
Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Crossroads, ο τηλεοπτικός σταθμός ARTE France προσφέρει το βραβείο ARTE International αξίας 6.000 ευρώ. Την απονομή έκανε η Annamaria Lodato, εκπρόσωπος του ARTE France, στο κινηματογραφικό σχέδιο Tramontane, σε σκηνοθεσία Vatche Boulghourjian και παραγωγή Georges Schoucair (Abbout Production, Λίβανος). Η κα Lodato σημείωσε ότι ήταν χαρά της να συνεργαστεί με το Crossroads της Αγοράς του Φεστιβάλ. «Η επιλογή ήταν εύκολη. Παρόλο που μου άρεσαν αρκετά projects, αυτό που επέλεξα ήταν ‘’έρωτας με την πρώτη ματιά’’. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ με θέμα την αναζήτηση ταυτότητας σε μια χώρα, την οποία ο κινηματογραφιστής προσδιόρισε ως φυλακή για κατακερματισμένες και παραμορφωμένες ταυτότητες», επεσήμανε η ίδια. Η κα. Lodato εξέφρασε επίσης την ελπίδα το πρότζεκτ αυτό να προβληθεί σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 
Για τέταρτη χρονιά, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη ενός ελληνικού κινηματογραφικού σχεδίου του Crossroads. Απονέμοντας το βραβείο, η εκπρόσωπος της εταιρίας Isabelle Fauvel τόνισε: «Ήταν δύσκολο να επιλέξω ανάμεσα σε τόσο καλά πρότζεκτ, γι’ αυτό θα απονείμουμε δύο βραβεία». Φέτος λοιπόν το κινηματογραφικό σχέδιο που επιλέχθηκε είναι το Ark, σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαραγκού και παραγωγή Βασίλη Χρυσανθόπουλου (plays2place productions, Ελλάδα). Επίσης, η Initiative Film απένειμε τιμητική διάκριση που συνοδεύεται από μια συμβουλευτική συνεδρία στο ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο Pack of Sheep, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανελλόπουλου και παραγωγή Κωνσταντίνας Σταυριανού και Ελίνας Ψύκου (Graal Films, Ελλάδα).