Επισκέπτης από την κόλαση

 

Ξημερώματα Κυριακής 12 Ιανουαρίου  

From Hell

Σκηνοθεσία: Αlbert και Allen Hughes. Σενάριο: Alan Moore (III), Eddie Campbell (II): Hθοποιοί: Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane, Terence Harvey. Διάρκεια: 122’, 2001

Στο σκοτεινό και αιματοβαμμένο σύμπαν του διαβόητου Τζακ Αντεροβγάλτη, ο τρόμος βασιλεύει. 1888, Φθινόπωρο. Ο ζόφος έχει κυριεύσει το βικτοριανό Λονδίνο. Πέντε πόρνες βρέθηκαν δολοφονημένες στην περιοχή του Whitechapel. Οι δολοφονίες αποδίδονται στον, αργότερα διαβόητο, Τζακ Αντεροβγάλτη. Αιτία για το ψευδώνυμο; Ο τρόπος με τον οποίο τα θύματα είχαν δολοφονηθεί: είχαν χειρουργηθεί με επιστημονική ακρίβεια και μια ανεξήγητη οργή -και αφαιρεθεί από τα νεκρά σώματα ζωτικά όργανα.

Ο πρώτος μανιακός δολοφόνος στην σύγχρονη ιστορία, ο πρώτος serial killer, ο Τζακ Αντεροβγάλτης, άφησε τα ανεξίτηλα ίχνη του στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού: «Κάποτε θα πουν για μένα ότι γέννησα τον 20ο αιώνα». Ένας οπιομανής ντετέκτιβ (στον ρόλο ο Johnny Depp) καλείται να λύσει το μυστήριο των δολοφονιών, όμως βασανίζεται από εφιάλτες και σκοτεινά οράματα.

Μια νεαρή πόρνη, που ανήκει στο στενό περιβάλλον των θυμάτων, έρχεται σε επαφή μαζί του και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ένας μυστηριώδης επιφανής γιατρός, έμπιστος της βασιλικής οικογένειας που παρακολουθεί στενά τις ενέργειες του νεαρού ντετέκτιβ.

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου το μαύρο, οι διαβαθμίσεις του γκρι και οι σκοτεινοί τόνοι του κόκκινου κυριαρχούν, οι αδελφοί Hughes (Menace II Society, Dead Presidents) σκηνοθετούν μια σκοτεινή και ερεβώδη ιστορία τρόμου, που χαρακτηρίζεται από τον ζόφο, την βαθιά μελαγχολία και την θλίψη. Η γοτθική ατμόσφαιρα τρόμου, που συνεπικουρείται από μια πανοπτική σκηνοθετική αντίληψη, περιγράφει την ενδημούσα βία όσο και το πώς αυτή επιδρά στις ψυχές των ανθρώπων.

Τοποθετώντας την ιστορία στον κοινωνικό της χώρο, δημιουργώντας συνδέσεις με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση, οι σκηνοθέτες αποδίδουν με πιστότητα το περιβάλλον ηθικής παρακμής και σήψης: τέκνο της υπήρξε ο δολοφόνος. Η ταινία βασίζεται στο 500 σελίδων graphic novel των Alan Moore και Eddie Campbell.