57ο ΦΚΘ: Βραβεία Αγοράς

57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-13 Νοεμβρίου 2016
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 57ου ΦΚΘ
 
Η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απένειμε τα βραβεία της την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στην Αποθήκη Γ΄, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Φέτος εκτός από τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς (Agora Film Market, Agora Works in Progress, Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads) προστέθηκαν και εκπαιδευτικές: το Training Day και το Locarno Industry Academy International. «Η Αγορά φέτος φιλοξένησε μια σειρά από events, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα» σημείωσε η υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες του ΦΚΘ Γιάννα Σαρρή, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς, τους εκπαιδευτές και τα στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας που στήριξαν τη διοργάνωση, καθώς την γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και τον διευθυντή του ΦΚΘ Ορέστη Ανδρεαδάκη, αλλά και το προσωπικό που εργάστηκε για την Αγορά.
 
Από την πλευρά της, η Marie-Pierre Macia που έχει την καλλιτεχνική επίβλεψη του Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «είναι το αγαπημένο μου Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο» και ευχαρίστησε την ομάδα που εργάστηκε για την Αγορά.
 
Τα βραβεία της Αγοράς είναι τα ακόλουθα:
 
Τα βραβεία του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads:
I. Η κριτική επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads βραβεύει ένα από τα 14 κινηματογραφικά σχέδια με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35. Την απονομή του βραβείου έκανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Νίκος Μούτσελος.
 
Η κριτική επιτροπή του Crossroads αποτελείται από τους Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός, Homemade Films, Ελλάδα), Raimond Goebel (παραγωγός, Pandora Productions, Γερμανία) και Didar Domehri (παραγωγός, Maneki Films/Full House, Γαλλία) και απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο:
 
NOAH TREE, Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Cenk Erturk – Hayali Ihracat Film, Τουρκία
 
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το Noah Tree του Cenk Erturk, το πιο ελπιδοφόρο κινηματογραφικό σχέδιο του Crossroads Co-production Forum, διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και θρησκευτική μετάβαση της Τουρκίας, μέσα από μια σκληρή μα τρυφερή και ποιητική σχέση πατέρα, γιου».
 
Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2017.
 
II. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για έκτη χρονιά, βραβείο των 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads.
 
Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο:
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ, Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Argonauts Productions, Anna Jancso – Librecine, Ελλάδα – Ουγγαρία
 
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η ανερχόμενη νεαρή σκηνοθέτιδα προσπαθεί να καταλάβει πώς η σημερινές κοινωνίες οδηγούν καλούς ανθρώπους στην διαφθορά, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός ψαρά που παλεύει για την επιβίωσή του, σ’ ένα περίπλοκο πλαίσιο μετανάστευσης και συνόρων».
 
Την απονομή έκανε η εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Laetitia Κulyk.
                                                                                     
III. ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ MUSOU προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.
 
Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο: ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Pan Entertainment, Ελλάδα
 
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Φαντασία επειδή η μουσική και ο ήχος είναι κομμάτι του DNA και της καρδιάς του φιλμ».
 
Επίσης, η επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads απονέμει Ειδική Μνεία σε δύο νεαρές σκηνοθέτιδες που διερευνούν τη νεότητα σε δύο πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου, τη Γαλλία και την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια:
 
FIGURAS, Σκηνοθεσία: Azra Deniz Okyay, Παραγωγή:  Azra Deniz Okyay, Selin Karli, Figuras Production, Τουρκία, «για την αντίδραση στην πολιτική και κοινωνική καταπίεση που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Τουρκία»
 
και
 
A KINGDOM (working title), Σκηνοθεσία: Emilie Aussel, Παραγωγή: Thomas Ordonneau, Shellac Sud, Γαλλία, «για την ευαίσθητη προσέγγιση στο θέμα της απώλειας και της θλίψης κατά την πορεία προς την ενηλικίωση».
 
 
ΙV. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο FIGURAS, Σκηνοθεσία: Azra Deniz Okyay Παραγωγή: Azra Deniz Okyay, Selin Karli, Figuras Production, Τουρκία.
 
Την απονομή έκανε ο Κώστας Μπαλιώτης, Production Manager του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS. Από την πλευρά της, η σκηνοθέτιδα ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την ευκαιρία να αναπτύξει το όνειρο της σε όλο τον κόσμο.
 
 
V. Για πέμπτη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την διευθύνουσα σύμβουλο Isabelle Fauvel, προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο και πιο συγκεκριμένα στο:
 
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ, Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Argonauts Productions, Anna Jancso – Librecine, Ελλάδα - Ουγγαρία
 
Επίσης, θα προσφέρει μια συμβουλευτική  συνεδρία στο κινηματογραφικό σχέδιο ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Pan Entertainment, Ελλάδα.
 
Πριν κάνει την απονομή, η κ. Fauvel ανέφερε τους έξι νικητές των βραβείων που απονεμήθηκαν από το 2011 μέχρι πέρυσι (το 2014 δόθηκαν δύο βραβεία). Οι δημιουργοί, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν θερμά για την ευκαιρία να που τους δόθηκε να αναπτύξουν τα έργα τους.
 
VI. Για έβδομη χρονιά η εταιρία GRAAL βραβεύει μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production.
 
Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress, αποτελούμενη από τους Αλέξανδρο Χρηστογιάννη (υποδιευθυντής κιν/φικών και θεματικών καναλιών, OTE TV, Ελλάδα), Giorgio Gosetti (καλλιτεχνικός διευθυντής Venice Days – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Ιταλία) και Rachel Schmid (εκπρόσωπος Eurimages - Ελβετία), αφού σημείωσε ότι πολλά από τα κινηματογραφικά σχέδια ήταν σπουδαία, βραβεύει την ταινία:
 
CHARLTON HESTON, Σκηνοθεσία: Andrei Cretulescu, Παραγωγή: Velvet Moraru – Icon Production, Rani Legrand, Rani Massalah – Les Films du Tambour, Andrei Cretulescu, Kinosseur,  Ρουμανία, Γαλλία
 
VII. Το νέο βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονέμεται για πρώτη φορά φέτος στο 57ο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή επέλεξε την ταινία:
 
THORN, Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς – Kakavias Film, Κατερίνα Μπεληγιάννη, Kabel, Michael Bille Frandsen, Theis Norgaard, Nitrat Film, Ελλάδα, Δανία
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
 
Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.