Ρώσικη Κιβωτός του Sokurov - Επίσημη πρεμιέρα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

«ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» του ΑLEXANDRE SOKUROV

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Σε συνεργασία με: ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, NEW STAR

Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η NEW STAR παρουσιάζουν την επίσημη πρώτη της ταινίας «Ρώσικη Κιβωτός» του διακεκριμένου σκηνοθέτη Αlexandre Sokurov. Η πρεμιέρα της ταινίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο σκηνοθέτης Alexandre Sokurov και ο line producer και ένας εκ των παραγωγών της ταινίας Μichael Vavilov, πρόκειται τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ερχόμενοι στην Αθήνα, ειδικά για το γεγονός.

O Αlexandre Sokurov αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς. Κάθε ταινία του αποτελεί σημαίνον γεγονός συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ. Κι όμως, το έργο του παραμένει σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα. Μόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο συνολικό έργο του σημαντικού αυτού σκηνοθέτη και έως σήμερα συνεχίζει αέναα να παρουσιάζει κάθε νέα δημιουργία του. Οι Ελληνες θεατές δεν είχαν ποτέ καμία άλλη ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα φιλμ του Αlexandre Sokurov στη σκοτεινή αίθουσα.

Με τη «Ρώσικη Κιβωτό» το ευρύτερο ελληνικό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει έναν από τους πιο ανήσυχους και δημιουργικούς σκηνοθέτες των καιρών μας. Γνήσιος συνεχιστής του Αντρέι Ταρκόφσκι (υπήρξε άλλωστε και προστατευόμενος του κορυφαίου Ρώσου κινηματογραφιστή), βαθιά στοχαστικός, άρρηκτα δεμένος με την μεγάλη ρώσικη, πνευματική και πολιτισμική παράδοση, αλλά και ριζοσπαστικά καινοτόμος τόσο στη μορφή όσο και στα μέσα που χρησιμοποιεί, ο Αlexandre Sokurov, καταθέτει με κάθε δημιουργία του, την δική του προσωπική ματιά, στον Ανθρωπο, την Ιστορία, τον Χρόνο, το Παρελθόν, τον Πολιτισμό, τη Ζωή και τον Θάνατο. Το έργο του, όπως και αυτό των μεγάλων ομότεχνών του (Κουροσάβα, Μιτζογκούτσι, Όζου, Ταρκόφσκι, Γιαντσό, Αγγελόπουλος), ενέχει ολόκληρο το πολιτιστικό παρελθόν της πατρίδας του, όντας απόλυτα αυτόφωτο, δίχως ίχνος επιρροών από μόδες, σχολές, ρεύματα ή κινηματογραφοφιλικές αναφορές.

Η «Ρώσικη Κιβωτός», μια μοναδική κατάθεση πολιτισμού, ένα πρωτοφανές τεχνικό – τεχνολογικό επίτευγμα, μια απλή όσο και μεγαλοφυής χειρονομία που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κινηματογραφική σύνθεση, αποτελεί το επί τετραετία ανεκπλήρωτο όνειρο του μεγάλου δημιουργού, μια μοναδική ονειρική συνάντηση Τέχνης, Ονείρου και Ιστορίας.

Μέσα στη σύγχυση, την ευτέλεια, την απόλυτη ελαφρότητα και το απελπιστικό εφήμερο που κυριαρχεί στο σύγχρονο οπτικοακουστικό (και όχι μόνο, δυστυχώς) τοπίο, με το κινηματογραφικό box office να σύρεται πίσω από γιγαντιαίες παραμυθένιες υψηλής τεχνολογίας υπερπαραγωγές, με την ιδεολογία της ανέμελης, μαζικής διασκέδασης να κατισχύει, η «Ρώσικη Κιβωτός», μας αφορά. Μας αφορά ως ανθρώπους, ως Έλληνες, ως θεατές, ως μάρτυρες και συμμέτοχους της πραγμάτωσης του οράματος ενός μεγάλου σύγχρονου καλλιτέχνη.

ΤΟ ΕΡΓΟ: Η «Ρώσικη Κιβωτός» είναι μια πραγματικά μοναδική δημιουργία. Συνδυάζοντας τις τελευταίες τεχνολογικές κατακτήσεις, τη δυνατή αφήγηση, το προσωπικό σκηνοθετικό στυλ, αποτελεί μια αυθεντική πολιτισμική κατάθεση. Μια ταινία μυθοπλασίας, μια απόλυτη "ταινία-δημιουργού".

Με μια αδιάκοπη κίνηση της κάμερας, την μεγαλύτερη όλων των εποχών, με διευθυντή φωτογραφίας τον Tilman Buttner, γνωστό από το «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε», ο σκηνοθέτης διατρέχει 300 χρόνια ρώσικης ιστορίας και πολιτισμού. Με οδηγό έναν Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα, ανακαλύπτει τους ανθρώπους, τις ίντριγκες και τις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στα πολυτελή Χειμερινά Ανάκτορα. Κι οι δυο τους θα αφεθούν σε ένα ταξίδι που διαπερνά διάφορες ιστορικές περιόδους, συζητώντας σε οξύ αλλά και συναισθηματικό ύφος για τη Ρωσία εκφέροντας την απολύτως προσωπική θέση του σκηνοθέτη σχετικά με την ασαφή θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ο Sokurov χρησιμοποίησε 867 ηθοποιούς, περισσότερους από χίλιους κομπάρσους, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής όπως και τρεις συμφωνικές ορχήστρες, μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου, το σημερινό μουσείο του Ερμιτάζ (State Hermitage Museum, κόσμημα και λάβαρο της Αγίας Πετρούπολης που γιορτάζει φέτος τα 300 της χρόνια). Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και προβών και το φιλμ γυρίστηκε σε μια και μοναδική μέρα, με μια και μοναδική λήψη

Η «Ρώσικη Κιβωτός» είναι μια ταινία που εξερευνά τα όρια του κινηματογράφου. Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές κατακτήσεις, αποτελεί μια απόλυτα ψηφιακή δημιουργία παραμένοντας ένα πανέμορφο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό έργο. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο φεστιβάλ Κανών 2002 για να ακολουθήσει ένα μπαράζ συμμετοχών στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Είναι μια συμπαραγωγή του Μουσείου Ερμιτάζ με την υποστήριξη του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Μartin Scorsese, στήριξε από την αρχή το όραμα του Sokurov μετέχοντας ως εκτελεστής παραγωγός.

EKΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: O Μichael Vavilov, εξάλλου πρόκειται φέρει και κάποια από τα πανάκριβα κοστούμια της ταινίας, όπως και 13 φωτογραφίες από τα γυρίσματα διαστάσεων 45 επί 30 εκατοστά για να εκτεθούν στο ΑΤΤΙΚΟΝ κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας.