Συνέντευξη του σκηνοθέτη Thorsten Schutte

 «ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ...» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΗΜΟΥΝ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΡΝΟ» THORSTEN SCHUTTE

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2003, στο «Ολύμπιον», ο Γερμανός σκηνοθέτης Thorsten Schutte, ο οποίος συμμετέχει στο τμήμα «Σκιές στη Νύχτα» (Night Shadows) στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Εικόνες του 21ου αιώνα με την ταινία του «Ήμουν ο βασιλιάς του πορνό» ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και χαμογελαστός.

Ο ίδιος μας είπε: «Θα αναρωτιέστε πώς αποφάσισα να κάνω μια τέτοια ταινία. Το 1999 λοιπόν έκανα μια έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση της πορνογραφίας στη Γερμανία και έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο του περιοδικού «Spiegel» του 1974 που αφορούσε σε μια εταιρία παραγωγής ταινιών πορνό. Με ενόχλησε η προσέγγιση αυτής της βιομηχανίας• εγώ μεγάλωσα τη δεκαετία του ’80 και τη θεωρούσα βιομηχανία εκμετάλλευσης. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που με ενέπλεξε στην ταινία».

Σε ερώτηση σχετική με το πόσο εύκολο ήταν να προσεγγίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο τον Λάσε Μπράουν –σκηνοθέτη ταινιών πορνό – ο Σούτε απάντησε: «Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τον ίδιο, τους τεχνικούς αλλά κυρίως τους ηθοποιούς. Οι περισσότεροι έχουν αλλάξει πια ονόματα και δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Υπήρξαν μάλιστα και σημερινοί μουσικοί που τη δεκαετία του ’70 υπήρξαν μέλη αυτής της κοινότητας πορνό ταινιών».

Χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι μια Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, η οποία στην αρχή ήταν πολύ πρόθυμη να μιλήσει και να του μεταφέρει το κλίμα εκείνων των ταινιών, στο τέλος αποσύρθηκε γιατί φορτίστηκε πολύ έντονα, 30 χρόνια μετά  Σε ερώτηση σχετική με την ποιότητα των ταινιών του Λάσε Μπράουν, ο σκηνοθέτης τόνισε ότι «σαφώς υπήρχαν πιο δημιουργικοί παραγωγοί από τον Μπράουν αλλά ο ίδιος έκανε μια συνθετική δουλειά. Συνδέονταν με το καλλιτεχνικό δυναμικό του ερωτικού κινηματογράφου, αλλά έκλεβε, αντέγραφε, συνέθετε τάσεις του ερωτικού και του εμπορικού κινηματογράφου».

Για τον ίδιο πάντως υπήρξε μια πολύ μεγάλη εμπειρία η ενασχόλησή του με το θέμα της πορνογραφίας, αφού όλες του οι προηγούμενες δουλειές ήταν μουσικά ντοκιμαντέρ και δήλωσε ότι δεν θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ξανά. Ο Thorsten Schutte υπήρξε ιδιαίτερα ειλικρινής αφού δήλωσε ότι: «Το σεξ στις μέρες μας πουλάει και ίσως γι’ αυτό να βρήκα εύκολα εταιρία παραγωγής. Υπάρχουν θέματα που πουλάνε περισσότερο από κάποια άλλα. Ήδη τρία διεθνή κανάλια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την προβολή του ντοκιμαντέρ. Εξάλλου η περίπτωση Λάσε Μπράουν είναι ιδιαίτερα παράξενη. Ένας Ιταλός καθολικός που ξαφνικά άρχισε να ασχολείται με την πορνογραφία δεν είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση».

Στο τέλος της συνέντευξης ο Schutte είπε ότι χάρηκε πολύ όταν του ανακοινώθηκε ότι η ταινία του είχε επιλεγεί για το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ- Εικόνες το 21ου αιώνα και ότι τώρα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη βλέπει γύρω στις 5-6 ταινίες την ημέρα για την προσωπική του ενημέρωση.