5o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ενας πρώτος απολογισμός

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εικόνες του 21ου Αιώνα

Ένας πρώτος απολογισμός

Με την τελετή απονομής των βραβείων έπεσε την Κυριακή 9 Μαρτίου η αυλαία για το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Φέτος, το φεστιβάλ πρότεινε αρκετές καινοτομίες: δεκαήμερη διάρκεια για περισσότερες ημέρες προβολών, προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ μέσα από το διαγωνιστικό τμήμα αλλά και το πανόραμα, βραβεία που δίνουν στον Έλληνα δημιουργό ντοκιμαντέρ ευκαιρίες για να προωθήσει το έργο του.

Στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα» προβλήθηκαν συνολικά 165 ταινίες, εκ των οποίων οι 87 από 30 ξένες χώρες και οι 78 ελληνικές, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 17.500 θεατές σε 259 προβολές (205 στο Ολύμπιον Renault και 54 στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι). Συμπληρώθηκαν 260 ώρες θέασης.

Αναλυτικά οι ταινίες:

Ανά τμήμα στο διεθνές πρόγραμμα, προβλήθηκαν: i. Μικρές Αφηγήσεις: 15 ii. Οψεις του Κόσμου: 13 iii. Κοινωνία και Περιβάλλον: 9 iv. Πορτρέτα – Ανθρώπινες Διαδρομές: 7 v. Η Καταγραφή της Μνήμης: 5 vi. Μουσική Μέσα από το Φακό: 6 vii. Αργά τη Νύχτα: 7 viii. Σύγχρονα Θέματα – Παλαιστίνη: 9 ix. Spotlight – Nicolas Philibert: 5 x. Spotlight – Margie Smilow: 6 xi. Ρετροσπεκτίβα – Michael Moore: 5 Ανά τμήμα στο ελληνικό πρόγραμμα, προβλήθηκαν: i. Διαγωνιστικό Τμήμα – εντός συναγωνισμού: 17 ii. Διαγωνιστικό Τμήμα – εκτός συναγωνισμού: 5 iii. Ελληνικό Πανόραμα: 17 iv. Spotlight – Γιάννης Σμαραγδής: 11 v. Spotlight - Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού: 5 vi. Spotlight – Απόστολος Κρυωνάς: 5 vii. Ελληνικό Πληροφοριακό: 18

Το Φεστιβάλ παρακολούθησαν 459 διαπιστευμένοι (σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, παραγωγοί, αγοραστές και συμμετέχοντες στο Pitching Forum. Ειδικότερα για τους δημοσιογράφους, τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης παρακολούθησαν 13 από το εξωτερικό (Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Κροατία, ΗΠΑ, Δανία, Ισπανία και Τουρκία) και 80 Έλληνες (61 από Θεσσαλονίκη και περιφέρεια και 19 από την Αθήνα). Επισκέφθηκαν το φεστιβάλ 365 καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ελληνικό Διαγωνιστικό: Η κριτική επιτροπή του Ελληνικού Διαγωνιστικού, αποτελούμενη από τους: Λάκη Παπαστάθη, σκηνοθέτη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθέτη, Στέλιο Κούλογλου, δημοσιογράφο, Μίλτο Παπανικολάου, καθηγητή πανεπιστημίου και Νίκο Γιαννόπουλο, διευθυντή παραγωγής απένειμε βραβεία στις παρακάτω ταινίες:

Το πρώτο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα», που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 12.000€ απονεμήθηκε από κοινού στις ταινίες: «Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά» της Κατερίνας Πατρώνη και «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» της Ιρίνας Μπόικο.

 Το δεύτερο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 6.000€, απονεμήθηκε στην ταινία: «Μου λένε να μην σ’ αγαπώ» του Γιώργου Ζέρβα και το τρίτο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000€ απονέμεται στην ταινία: «Freddy» του Θόδωρου Καλέση.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από κοινού στις ταινίες: «Εποχές και συγγραφείς: Ανδρέας Εμπειρίκος», του Τάσου Ψαρρά, «Σεισμός» του Γιούρι Αβέρωφ και «Ο χορός των Σφουγγαράδων» του Βασίλη Βασιλειάδη.

Βραβεία FIPRESCI:  Τα μέλη της επιτροπής Fipresci Στράτος Κερσανίδης (Ελλάδα) Necati Sonmez (Τουρκία) και Anette Olsen (Δανία) απένειμαν βραβεία στις ταινίες: «Ford Transit» (Φορντ Τράνζιτ) του Hany Abu-Assad «επειδή δίνει μια ειρωνική, χιουμοριστική και συνάμα αναλυτική εικόνα της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, δοσμένο με τη μορφή ενός ασυνήθιστου road movie» και «Ο Δρόμος προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη «για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ένα σύγχρονο πρόβλημα: τον ξεριζωμό των ανθρώπων, με μια καινοτόμο σύνθεση της μυθοπλασίας και της ποιητικής γραφής με την οποία αντιμετωπίζει τον βασικό χαρακτήρα».

Bραβείο Kοινού Dewar’s:   To Bραβείο Kοινού Dewar’s, συνοδευόμενο από το ποσό των 3.000€, απονεμήθηκε στην ταινία «Εννιά Γερά Δόντια» του Αlex Halpern.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

Τη Διεθνή Aγορά Nτοκιμαντέρ, που διοργανώθηκε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΡΤ Α.Ε., επισκέφθηκαν 38 αγοραστές από 18 χώρες και συμπεριελήφθησαν 321 ταινίες. Χρησιμοποιήθηκαν 26 θάλαμοι ιδιωτικής θέασης και συμπληρώθηκαν 1.158 θεάσεις.

Pitching Forum

Στο Pitching Forum συμμετείχαν 28 νέοι και παλιότεροι παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υποβλήθηκαν 70 προτάσεις εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 21. Oι comissioning editors που παρευρέθησαν είναι οι: Christian Popp (SFB, ARTE, Γερμανία), Martin Pieper (ZDF/ARTE, Γερμανία), Bill Binnemans (RTBF, Bέλγιο), Ελένη Βλάχου (EΡT, Ελλάδα), Δημήτρης Σοφιανόπουλος (ΕΚΚ, Ελλάδα), Rada Sesic (Jan Vrijman Fund, Ολλανδία), Ger van Dongen (NCRV, Ολλανδία), Leena Pasanen (YLE Teema, Φινλανδία), Ronnie Griens (RVU, Ολλανδία), Ευαγγελία Αντασιώτη (EΡT, Ελλάδα) και Jenny Westergard (YLE FST, Φινλανδία).

ΗΜΕΡΙΔΑ

 Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ημερίδα – ανοικτή συζήτηση με θέμα «Παλαιστίνη: Παιδιά και Πόλεμος», στο πλαίσιο της έκτακτης ενότητας «Σύγχρονα Θέματα: Παλαιστίνη» του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου και στο πάνελ ήταν η Teresa Shaloufi από το Ισραήλ, επικεφαλής του μη κυβερνητικού οργανισμού Build a Better World, ο 15χρονος Παλαιστίνιος Nidal Alayasa, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα του οργανισμού «Build a Better World», οι σκηνοθέτες Ram Levoy από το Ισραήλ και Hany Abu Assad από την Παλαιστίνη, οι οποίοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ με τις ταινίες τους «Γάζα, ο Εγκλεισμός» και «Φορντ Τράνζιτ», αντίστοιχα, στην ενότητα «Σύγχρονα Θέματα: Παλαιστίνη», ο Κώστας Παπαϊωάννου, επικεφαλής του οργανισμού Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη και η δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Ντίνα Βαγενά, η οποία ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της Μέσης Ανατολής.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, με την ευκαιρία των αφιερωμάτων σε τρεις Έλληνες δημιουργούς Ντοκιμαντέρ, παρουσίασε τρεις περιεκτικές εκδόσεις, σε επιμέλεια Δημήτρη Κερκινού, για τον Γιάννη Σμαραγδή, την Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού και τον Απόστολο Κρυωνά

ΈΚΘΕΣΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το έργο του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Andres Serrano του οποίου τα θέματα κινούνται ανάμεσα στη θρησκεία, το θάνατο, τη ζωή και το σεξ και την αλλεπάλληλη κριτική τους. Η ατομική έκθεση διαρκεί έως και τις 14 Μαρτίου στο χώρο της γκαλερί Καλφαγιάν. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πέμπτη χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη, από την Τρίτη 11 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 13 Μαρτίου, με εννέα επιλεγμένα ντοκιμαντέρ τα οποία προβλήθηκαν στον κινηματογράφο Ηλύσια Alpha Odeon.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν είναι: Ο Δρόμος προς τη Δύση, 65’, του Κυριάκου Κατζουράκη, Φιλί με Γλώσσα / Tongen, 15’, της ¶νεκε ντε Λιντ φον Βάινγκαρτεν, Κανείς Κάποια Μέρα / Nobody Someday, 95’, του Μπράιαν Χιλ, Οι Δίκες του Χένρι Κίσινγκερ / The Trials of Henry Kissinger, 80’, του Γιουτζίν Τζαρέκι, 48 Ώρες στη Ραμάλα / 48 Heurs a Ramallah, 26’, του Πατρίκ Σοβέλ, Μετά τη Τζενίν / After Jenin, 52’, της Τζένι Μόργκαν, Το Χωριό της Φιλίας / The Friendship Village, 51’, της Μισέλ Μασόν, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν: Πιάσε τη Νότα / American Masters: Leonard Bernstein: Reaching for the Not, 115’, της Σούζαν Λέισι, Φελίνι, Είμαι Γεννημένος Ψεύτης / Fellini, I’ m a Born Liar, 105’, του Νταμιέν Πετιγκρού.

Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία και με τη βοήθεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Έβρου, του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης.