Μουλάν

Κυριακή 13 Απριλίου

Μουλάν (Mulan) Παραγωγή 1998 Διάρκεια 84’

Στην αρχαία Κίνα, η ανυπότακτη στο χαρακτήρα Μουλάν μεταμφιέζεται σε άνδρα και παίρνει μέρος στις μάχες κατά των Ούνων εισβολέων. Το 36ο μεγάλου μήκους καρτούν της Ντίσνεϊ βασίζεται σ' ένα θρύλο της αρχαίας Κίνας, που αν και ενέπνευσε αρκετές ταινίες στα στούντιο της ¶πω Ανατολής, παραμένει άγνωστος στο δυτικό κοινό. Οι δημιουργοί της ταινίας επεδίωξαν να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα των πολιτιστικών στοιχείων της χώρας απ' όπου δανείστηκαν το σεναριακό υλικό τους.

Η αισθητική του «Μουλάν» θυμίζει πίνακες παραδοσιακής κινέζικης τέχνης, το φόντο στα πλάνα είναι καλλιγραφικά αφαιρετικό και η εικαστική ποιότητα του σκίτσου θυμίζει τις πρώτες (και αριστουργηματικές) ταινίες της Ντίσνεϊ. Αλλά και οι σκηνές που έχουν γίνει με την ψηφιακή τεχνολογία, όπως η επίθεση των Ούνων στο κατάλευκο, χιονισμένο τοπίο, είναι κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστες.

Συμπαθέστατος ο δράκος της συμφοράς Μούσου, που στην ελληνική εκδοχή έχει τη φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Στη μεταγλωττισμένη εκδοχή ακούγονται επίσης η Σοφία Καψαμπέλη (Μουλάν), ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει η Δέσποινα Βανδή.