Περάσματα από τον Παράδεισο/Παρα λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (ώρες προβολών: 19.00 – 21.00) ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ, ΠΑΡΑ ΠΟΝΤΟ, ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ (ώρα προβολής: 23.00)

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λάμπρου Σενάριο: Ανδρέας Τσέκος 

 Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή και η καθημερινότητα των μοναχών στο ¶γιον Όρος. Ένα ταξίδι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του παγκόσμιου μοναχισμού. Το "περιβόλι της Παναγίας " και το" ιερό βουνό" του ¶θωνα , οι στιγμές της μοναχικής ζωής δίνουν μοναδικές εικόνες άγνωστες ακόμη και γιά τον Έλληνα θεατή.

Η σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο χρόνο, στο ¶γιον Ορος είναι κάτι συνταρακτικό. Ο χρόνος δεν περνά φθείροντας γιατί απλώς ο άνθρωπος περνά μέσα στο χρόνο που σώζει - τον καιρό της μετάνοιας- και ανακαινίζεται. Μύθος και πραγματικότητα ,αλληγορία και συμβολισμός , οι καμπάνες , τα σήμαντρα και τα τάλαντα , η Βυζαντινή ζωγραφική και υμνωδία ,διατρέχουν την ταινία και αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Στο φεστιβάλ της Μόσχας "GOLDEN KNIGHT" 2002 η ταινία κατέκτησε το α΄ βραβείο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Επίσης ήταν η ταινία της πρεμιέρας του εθνογραφικού φεστιβάλ CRECET στη Γαλλία .

ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ, ΠΑΡΑ ΠΟΝΤΟ, ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ

Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη Σενάριο: Στέλλα Θεοδωράκη Παίζουν: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Σιάκαρας, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Τζένη Ρουσσέα, Arto Apartian, Ρούλα Τζήμου, Γιάννης Χατζηγιάννης, Ευη Τσιολίκα, Δημήτρης Ημμέλος, Κώστας Ζαχαράκης, ¶ννα Κοντολέων, Φωτεινή Κοτρώτση

Ένας βαθύς ανέφικτος έρωτας μέσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Μια ιστορία εμπιστοσύνης που δεν κατακτιέται. Μια ταινία για το φόβο. Για τις σχέσεις που σταματούν λίγο πριν την επαφή. Για το φόβο να εκδηλώσεις την αγάπη σου, με αποτέλεσμα την ανικανότητα. Την ανικανότητα να δεις κυρίως τον εαυτό σου κατάματα.

Η ανικανότητα της γυναίκας να πείσει τον άνδρα να την εμπιστεύεται, ενώ έχει μια άλλη σχέση, η αδυναμία της να του αποδείξει τι σημαίνει η αγάπη της γι' αυτόν, ο φόβος της να μείνει μόνη μαζί του, όταν νιώθει πως αυτός δεν την εμπιστεύεται και η σεξουαλική ανικανότητα του άντρα, ως όπλο ενός ιδιότυπου σαδισμού, το οποίο γυρνάει μπούμερανγκ εναντίον του. Η ιστορία ξεκινά από τη γυναίκα (Κατερίνα), συνεχίζει με τους δύο άντρες (Νίκο και Γιώργο). Περνάει από τον ένα στον άλλο αποκαλύπτοντας τους διαφορετικούς τρόπους που αντιμετωπίζουν το θέμα. Και οι τρεις τους νομίζουν πως προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο.

Ενώ βρίσκονται συχνά κοντά στο σημείο να ξεπεράσουν τις αναστολές τους, δεν το κάνουν. Ο τρόπος ζωής τους, η κοινωνική συμπεριφορά που οφείλουν να έχουν, αλλά και η ζήλια ή ο φόβος μήπως πονέσουν τους απομακρύνουν περισσότερο. Προσπαθούν να κατανοήσουν τις πράξεις τους και εγκλωβίζονται στη γοητεία του ακατανόητου που τους συνθλίβει. Ποιος και πως επιβιώνει;