Ρότζερ Ντότζερ / Περάσματα από τον Παράδεισο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι την Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2003 και το Μ. Σάββατο 26 Απριλίου 2003 ο κινηματογράφος OΛYMΠION RENAULT θα παραμείνει κλειστός.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:  ΡΟΤΖΕΡ ΝΤΟΤΖΕΡ (ώρες προβολών: 21.00 - 23.00)

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ έως ΠΕΜΠΤΗ 1η ΜΑϊΟΥ:  ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (ώρα προβολής: 19.00) / ΡΟΤΖΕΡ ΝΤΟΤΖΕΡ (ώρα προβολής: 21.00 - 23.00)

ΡΟΤΖΕΡ ΝΤΟΤΖΕΡ/ Roger Dodger

Σκηνοθεσία: Dylan Kidd Σενάριο: Dylan Kidd Παίζουν: Campbell Scott, Jesse Eisenberg, Isabella Rossellini, Elizabeth Berkley, Jennifer Beals

Ο Ρότζερ Σουόνσον, επιτυχημένος διαφημιστής και δεινός καρδιοκατακτητής, ζει στο Μανχάταν και περνάει τα βράδια του πηγαίνοντας από το ένα πάρτι στο άλλο, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την επαγγελματική και κοσμική του ζωή. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και απρόσμενα, όταν στο κατώφλι του εμφανίζεται ο 17χρονος ανεψιός του, Νικ, ο οποίος θέλει να γνωρίσει από κοντά τον θρυλικό θείο του, γοητευμένος από την έξαλλη προσωπική του ζωή. Ο Ρότζερ παίρνει τον ντροπαλό έφηβο κάτω από την προστασία του και προσπαθεί να τον μυήσει στα μυστικά της ερωτικής κατάκτησης. Ορισμένες αναποδιές και τυχαίες συναντήσεις θα δώσουν χρώμα σε μια, κατά τα άλλα συνηθισμένη βραδιά, η οποία θα είναι γραφτό να κάνει τον Ρότζερ, παρά τον Νικ, επιτέλους να ωριμάσει.

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λάμπρου Σενάριο: Ανδρέας Τσέκος 

 Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή και η καθημερινότητα των μοναχών στο ¶γιον Όρος. Ένα ταξίδι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του παγκόσμιου μοναχισμού. Το "περιβόλι της Παναγίας " και το" ιερό βουνό" του ¶θωνα , οι στιγμές της μοναχικής ζωής δίνουν μοναδικές εικόνες άγνωστες ακόμη και γιά τον Έλληνα θεατή. Η σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο χρόνο, στο ¶γιον Ορος είναι κάτι συνταρακτικό. Ο χρόνος δεν περνά φθείροντας γιατί απλώς ο άνθρωπος περνά μέσα στο χρόνο που σώζει - τον καιρό της μετάνοιας- και ανακαινίζεται.

Μύθος και πραγματικότητα ,αλληγορία και συμβολισμός , οι καμπάνες , τα σήμαντρα και τα τάλαντα , η Βυζαντινή ζωγραφική και υμνωδία ,διατρέχουν την ταινία και αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Αγίου Όρους. Στο φεστιβάλ της Μόσχας "GOLDEN KNIGHT" 2002 η ταινία κατέκτησε το α΄ βραβείο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Επίσης ήταν η ταινία της πρεμιέρας του εθνογραφικού φεστιβάλ CRECET στη Γαλλία .