Tιμητική Εκδήλωση στον Ν. Παναγιωτόπουλο

Τιμητική εκδήλωση για τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο Ολύμπιον, από το 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Έλληνας σκηνοθέτης, σπάνιο φαινόμενο στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι από τους λίγους που κατορθώνουν να μένουν πιστοί στο προσωπικό τους όραμα χωρίς να αποξενώνουν το κοινό. Το Φεστιβάλ στράφηκε σε αυτόν για να θαυμάσει τη σκηνοθετική του μαεστρία και το καυστικό του σχόλιο. Στο αφιέρωμα που διοργάνωσε προβάλλεται το σύνολο του έργου του καθώς και αποσπάσματα από την τελευταία του ταινία, Delivery, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της παραγωγής.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια κατάμεστη αίθουσα καταχειροκροτήθηκε και τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με τον Χρυσό Αλέξανδρο, από τον πρόεδρο του δ.σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, σημείωσε ότι με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο τους συνδέει μακρόχρονη φιλία. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, το Φεστιβάλ, τον πρόεδρο και τον διευθυντή, που διοργανώσαμε φέτος το αφιέρωμα στο έργο του και υποδεχόμαστε σήμερα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου», τόνισε. Απευθυνόμενος στον σκηνοθέτη είπε ότι δεν πρόκειται για μνημόσυνο. «Όπως ξέρει και όπως ξέρουμε όλοι, βρίσκεται στην πιο γόνιμη φάση της καριέρας του», κατέληξε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον σκηνοθέτη. «Ο Παναγιωτόπουλος σφραγίζει τις αντιδράσεις μας με την μοναδική προσωπικότητά του, με την αφοπλιστική μαγεία του κινηματογράφου. Κοιτάζοντας τώρα, με προοπτική 30 χρόνων, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το σύνθετο, το οποίο μας προσφέρει, είναι κατά βάθος απλό. Ο Παναγιωτόπουλος είναι ποιητής», σημείωσε ο κ. Μπακογιαννόπουλος.

Η Μαρία Δαμανάκη, η οποία μίλησε στη συνέχεια, ανέφερε ότι γνωρίζει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από το 1974, μια χρονιά ξεχωριστή για εκατομμύρια Έλληνες, στη διάρκεια της οποίας η πολιτική κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο. «Το 1974 είδα ?Τα χρώματα της ίριδας?, μια ταινία πρόκληση για μένα. Ο δημιουργός της ήταν ο αριστοκράτης σκηνοθέτης που προκαλούσε την πολιτική μας αφοσίωση, εκείνης της εποχής. Η ταινία μας ξάφνιασε, μας σόκαρε, μας προκάλεσε. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σκέφτομαι πώς η ταινία τα έκανε όλα αυτά επειδή μπορούσε να τα κάνει, επειδή ήταν μια μεγάλη ταινία. Πρέπει να πω ότι και τότε, παρά την ενόχληση που είχε υποστεί ο πολιτικός μας κομφορμισμός, είπαμε πάρα πολλοί από μας, αυτό που λέμε και σήμερα: Ο Παναγιωτόπουλος ήρθε για να μείνει. Και ο Παναγιωτόπουλος ήρθε και έμεινε».

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Φεστιβάλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, μίλησε για την γνωριμία του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο πριν από αρκετά χρόνια, στο Παρίσι. «Νιώθω ευτυχής που έδωσα πέρσι στον Βούλγαρη και φέτος στον Παναγιωτόπουλο τον Χρυσό Αλέξανδρο. Και οι δύο είναι φίλοι μου. Όμως με τον Νίκο είναι παλιότερα τα πράγματα. Και κάτι άλλο ακόμα. Θεωρώ τον Νίκο έναν από τους καλύτερους της γενιάς μας. Εύχομαι να κάνει μια ταινία κάθε χρόνο και να μην σταματήσει ποτέ», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ευχαρίστησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την τιμή που του έκανε. «Δεν αξίζω την τιμή, ούτε τα ωραία λόγια που ακούστηκαν για μένα. Δυο μέρες ακούω όλο καλά λόγια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που από Δευτέρα θα ξαναγυρίσω στις ταινίες μου και εσείς θα ξαναγυρίσετε στην γκρίνια», είπε με πολύ χιούμορ και κατέληξε: «Αυτή είναι η ζωή, είναι πιο αληθινό, πιο κανονικό και μου πάει καλύτερα. Σας ευχαριστώ όλους». Στην κατάμεστη αίθουσα «Παύλος Ζάννας», ακολούθησε η προβολή της ταινίας του, «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας».