Οι κότες το'σκασαν

 

Οι Κότες το ΄Σκασαν / Chicken Run

Παραγωγή 2000.  Διάρκεια 84’

Η ζωή στο κοτέτσι δεν είναι και τόσο άσχημη για τους κατοίκους του: άφθονο φαγητό, προστασία, καλή παρέα... Ο περιορισμός της ελευθερίας δεν δείχνει να προβληματίζει τις κότες, μέχρι τη στιγμή που μία από αυτές θα εκτελεστεί επειδή δεν έκανε αβγό. Και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η επιχείρηση παραγωγής αβγών που έχει στήσει η κυρία Τουίντι δεν αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη. Έτσι, αποφασίζει να το γυρίσει στις κοτόπιτες. Για ποιες χτυπά η καμπάνα; Την αρχική απελπισία διαδέχεται η αποφασιστικότητα. Ενώ η κυρία Τουίντι αγνοεί το σύζυγό της ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κότες κάτι σκαρώνουν, οι έγκλειστες του ορνιθοτροφείου, με τη βοήθεια ενός ταξιδιάρικου πουλιού, επιχειρούν τη μεγάλη απόδραση.

Οι «Κότες» έχουν γυριστεί με την παραδοσιακή τεχνική του stop – mostion animation. Οι φιγούρες είναι φτιαγμένες από πλαστελίνη και οι κινήσεις τους κινηματογραφήθηκαν καρέ καρέ. Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα δευτερόλεπτο στην οθόνη απαιτεί 24 καρέ κινηματογραφικού φιλμ, καταλαβαίνει το μέγεθος του εγχειρήματος. Η κίνηση διαθέτει εκπληκτική πλαστικότητα και η όλη αισθητική κάνει φανερό το χειροποίητο της όλης προσπάθειας. Επιπλέον, κάθε κότα είναι μοναδική: έχει τη δική της φυσιογνωμία και τις δικές της κινήσεις.

Οι χώροι στους οποίους εξελίσσεται η περιπέτεια είναι φτιαγμένοι για να θυμίζουν στρατόπεδα αιχμαλώτων, ενώ όλο το στήσιμο (σκηνικά, ρούχα, συμπεριφορά των χαρακτήρων κ.λπ.) παραπέμπει στη Βρετανία της δεκαετίας του ΄50. Το χιούμορ της ταινίας είναι καθαρά βρετανικό: δεν προσφέρεται για πολύ γέλιο, αλλά είναι πανέξυπνο και «ενήλικο». Έτσι, αν και οι... «Κότες το έσκασαν» είναι μια ταινία που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, είναι βέβαιο ότι και οι μεγάλοι θα την ευχαριστηθούν εξίσου. Δεν λείπουν άλλωστε και τα απαραίτητα «κλεισίματα ματιού» με αναφορές σε γνωστές ταινίες αποδράσεων, όπως, για παράδειγμα, στη «Μεγάλη Απόδραση των Έντεκα» του Τζον Χιούστον.