Τα αφιερώματα του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 


Στο σύνθετο και εκρηκτικό θέμα της Τρομοκρατίας  είναι αφιερωμένο φέτος 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ετσι, από τα δικαιώματα των παιδιών στον υπό ανάπτυξη κόσμο και την σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη, ζητήματα που είχαν στο παρελθόν αποσχολήσει το Φεστιβάλ, φέτος το θέμα της τρομοκρατίας εξερευνάται στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και προσωπικό του πλαίσιο μέσα από 13 ταινίες από όλο τον κόσμο και από κάθε γωνία προσέγγισης. Παράλληλα, μια Ημερίδα με θέμα την τρομοκρατία και με τη συμμετοχή ειδικών αναλυτών θα ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία ενός ζητήματος που απασχολεί και διαμορφώνει το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο δράσης σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Εκτός της θεματικής ενότητας, δύο σπουδαίοι δημιουργοί που με το έργο τους διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ στέκονται στο επίκεντρο του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Πρόκειται για το Σουηδό Stefan Jarl, το μεγαλύτερο εν ζωή Ευρωπαίο δημιουργό ντοκιμαντέρ, που εδώ και σαράντα χρόνια σφραγίζει με τις ταινίες του την ιστορία του είδους, και την Ολλανδέζα Heddy Honigmann, μια από τις ηγετικές φιγούρες του σύγχρονου ντοκιμαντέρ, έργα της οποίας έχουν στο παρελθόν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ. Οι δύο δημιουργοί θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους και να τιμηθούν με το βραβείο συνολικής προσφοράς στο ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο.

Δύο ακόμη ηγετικές προσωπικότητες του κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Abbas Kiarostami θα βρεθούν στον πυρήνα του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτήν τη φορά μέσα από μια διαφορετική και ασυνήθιστη οπτική γωνία. Μια σειρά από ντοκιμαντέρ για τους δύο δημιουργούς και το έργο τους γυρισμένα από συνάδελφους και κοντινά τους πρόσωπα συνθέτουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα και παρουσιάζουν τους δύο μετρ του σύγχρονου σινεμά μέσα από το φακό άλλων δημιουργών.