Τελετή Εναρξης του 6ου Φεστιβάλ Ντοικιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Tελετή Εναρξης 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Εικόνες του 21ου Αιώνα

Υπό τους ήχους της μουσικής ενός κουϊντέτου χάλκινων οργάνων ξεκίνησε, τη Δευτέρα το βράδυ, 15 Μαρτίου, το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Εικόνες του 21ου Αιώνα. Στην Τελετή Εναρξης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ολύμπιον, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Δημόπουλος καλωσόρισε και χαιρέτισε τους επισήμους και το κοινό του φεστιβάλ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συγκυρία της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ και του κεντρικού του αφιερώματος στο φαινόμενο της τρομακρατίας, με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη. Εξέφρασε δε την οδύνη και τη συμπαράσταση όλων στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης. Σε μια τέτοια συγκυρία τόνισε ότι το Φεστιβάλ «φιλοδοξεί να βρίσκεται στο κέντρο ενός προβληματισμού που διατρέχει τον κινηματογράφο».

Στη συνέχεια διαβίβασε το θερμό χαιρετισμό και τις ευχές για μια πετυχημένη διοργάνωση, του Προέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου οι υποχρεώσεις και το βεβαρημένο πρόγραμμα δεν του επέτρεψαν να παρευρίσκεται στην τελετή.

Ακολούθησε η εκφώνηση γραπτού χαιρετισμού που έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εικόνα της φρίκης και της καταστροφής που χαρακτηρίζουν τις ημέρες που διανύουμε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μαδρίτη, αντιπαραθέτοντας ότι «σε αυτό το γκρίζο τοπίο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι σε θέση να δώσει χρώμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο». Τόνισε επίσης οτι «το Υπουργείο Πολιτισμού θα σταθεί στο πλευρό όλων των ανήσυχων πνευμάτων που αναζητούν την ποιότητα, μάχονται για τον Πολιτισμό και δε δειλιάζουν εμπρός στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών».

Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης ανέβηκε στο βήμα και χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, έκανε μια αναδρομή στην πορεία των έξι ετών του Φεστιβάλ, εκφράζοντας τη χαρά του με τη διαπίστωση ότι κατάφερε να κερδίσει τόσο το κοινό, όσο και τους ίδιους τους δημιουργούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, αναφέροντας ότι φέτος του απεστάλησαν 750 ταινίες προς επιλογή, κάτι που αποδεικνύει την απήχηση που έχει ο θεσμός. Στη συνέχεια, προβλήθηκαν δύο τρέιλερ ένα για το ελληνικό τμήμα και ένα για το διεθνές αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πήρε το λόγο τονίζοντας την επιτυχία του Φεστιβάλ στο κοινό της πόλης αλλά και τη σημασία του, μιας και ενισχύει το πολιτιστικό στίγμα της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολης του σινεμά. Εξέφρασε, τέλος, τη στήριξη του Δήμου στο θεσμό και ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στους διοργανωτές.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης χαιρετίζοντας την έναρξη αναγνώρισε το λόγο ύπαρξης και διεξαγωγής του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας την αξία του «ως φορέα εναλλακτικής ενημέρωσης, ώς βήμα για τις φωνές ανθρώπων ανήσυχων, ως διαμορφωτή Πολιτισμού» επισημαίνοντας οτι «Πολιτισμός χωρίς πολίτες ενημερωμένους δεν μπορεί να υπάρξει».

Την Τελετή Εναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας Η Ιστορία της Καμήλας που Δάκρυσε, που, αν και αποτελεί πτυχιακή εργασία δυο σκηνοθετών, κατέληξε να είναι ένα εξαιρετικά πετυχημένο ντοκιμαντέρ με προβολές στις αίθουσες όλου του κόσμου. Την ταινία προλόγισαν ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες της ταινίας, ο Luigi Falorni και ο παραγωγός της Tobias Siebert. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ενθουσιασμένος με το ενδιαφέρον του κοινού για την ταινία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Εϊπίδη για την υποστήρηξή του στην Ελλάδα.

Η Τελετή Λήξης

Με τη Μάγια Τσόκλη θα πέσει η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα το βράδυ της Κυριακής 21 Μαρτίου. Η Μάγια Τσόκλη, που εδώ και πέντε χρόνια ταξιδεύει την Ελλάδα και τον κόσμο με την εκπομπή της «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη» που προβάλλεται κάθε βδομάδα στη ΝΕΤ, πρόκειται να παρουσιάσει την Τελετή Απονομής Βραβείων της φετινής διοργάνωσης.

Εχοντας συμβάλλει ιδιαίτερα στο χώρο του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, καταφέρνοντας να συνδυάσει την πρωτοτυπία με την ενημέρωση, η Μάγια Τσόκλη και η εκπομπή της έχουν λάβει βραβεία και διακρίσεις και, πάνω απ’όλα, έχουν προκρίνει το ντοκιμαντέρ στην πιο δημοφιλή ζώνη της τηλεοπτικής μας πραγματικότητας. Στην Τελετή θα απονεμηθούν τα Βραβεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος καθώς και τα Βραβεία Κοινού ΕΡΤ-3 και Fipresci. Η Τελετή αλλά και το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα θα κλείσουν με την προβολή της ταινίας που θα λάβει το Βραβείο Κοινού ΕΡΤ-3.