Συνέντευξη Τύπου: Ελληνικές συμμετοχές υποψήφιες για τα Kρατικά Bραβεία

 

Συνέντευξη Τύπου: Ελληνικές συμμετοχές υποψήφιες για τα Kρατικά Bραβεία, Τετάρτη 17/3/2004

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν την Τετάρτη, 17 Μαρτίου, οι Δημήτρης Βερνίκος, Γιάννης Κατωμερής και Γιάννης Τριτσιμπίδας αναφορικά με τις ταινίες τους που συμμετέχουν στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και που πρόκειται να είναι υποψήφιες για τα Κρατικά Βραβεία.

Δημήτρης Βερνίκος: Dr. Gazi

Στο θέμα της καταπολέμησης του AIDS από έναν Έλληνα γιατρό στη Νότιο Αφρική αναφέρεται η ταινία του Δημήτρη Βερνίκου Dr. Gazi. Η ταινία είναι η δεύτερη στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη που ασχολείται με το θέμα του AIDS στη Ν. Αφρική. Αναφερόμενος στην ανάγκη του αυτή ο σκηνοθέτης είπε οτι οι δύο ταινίες γεννήθηκαν μαζί σε κοινά γυρισματα, μέσα από τα ταξίδια του στη χώρα και μελετώντας το θέμα. Συγκεντρώθηκε ένα υλικό που στη διαδικασία του post production διαχωρίστηκε. «Κατά κάποιο τρόπο η μια ταινία συμπλήρώνει την άλλη». Αναφέρθηκε επίσης και στη δυσκολία των γυρισμάτων σε μια ξένη χώρα με υψηλή εγκληματικότητα το οποίο όμως δε ήταν αρκετό για να δυσκολέψει τα γυρίσματα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο κατά το σκηνοθέτη ήταν η απίστευτη φωτογένεια της μαύρης φυλής και η γοητεία που ασκεί αυτή πάνω σε έναν κινηματογραφιστή. «Βρέθηκα να τραβώ σκηνές καθημερινότητας οι οποίες είχαν ένα μοναδικό αισθητικό απότέλεσμα. Ένιωσα λίγο ένοχος γι΄αυτό, ένιωσα οτι κλέβω τις εικόνες σαν τους αποικιοκράτες που κλέβανε το χρυσάφι από τους ανθρώπους αυτούς».

Γιάννης Κατωμερής: Η άνοιξη αργεί λίγο ακόμη

Με αφορμή της επετείου των 10 ετών από την πτώση του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική η ταινία του Γιάννη Κατωμερή επιχειρεί ένα οδοιπορικό στις σημερινές παραγκουπόλεις, οι οποίες αποτελούν τα ιστορικά γκέτο των εξεγέρσεων. Αναφερόμενος στην κατάσταση που συνάντησε ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που άφησε πίσω η επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του Απαρτχάιντ, συμπληρώνοντας ότι είναι μια πρόκληση για τον νέο αιώνα και τις σημερινές ευαισθησίες να γίνει έντονη προσπάθεια ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη νέα κατάσταση. Το πιο εντυπωσιακο κατά τον κ. Κατωμερή είναι η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός που διακατέχει τους ανθρώπους αυτούς και που ειναι πολύ δύσκολο σε μας να το κατανοήσουμε. Όσο για την εγκληματικότητα ο σκηνοθέτης διαπίστωσε οτι πράγματι υπάρχει αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό είναι κάτι που βρίσκει λύση, αυτό που δε βρίσκει λύση είναι το πρόβλημα του AIDS». Ο σκηνοθέτης τόνισε ακόμη την ανάγκη των κινημτογραφιστών να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια μιας χώρας και να μπορούν να εξερευνούν πιο πλατιά θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Γιάννης Τριτσιμπίδας: Τα εαρινά

Για την πολύχρονη έρευνα του θέματος, το οποίο ξεκίνησε από το 1990 για να ολοκληρωθεί με τα τελευταία γυρίσματα την περασμένη άνοιξη έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο σκηνοθέτης. Όπως είπε η ταινία του κινείται σε δύο άξονες: από τη μια υπάρχει το σύγχρονο λαογραφικό υλικό με τραγούδια και δρώμενα και από την άλλη η πληροφόρηση σε αρχαία έθιμα που διατηρούνται ως σήμερα. Είπε επίσης ότι μιας και ο ίδιος ζει στην Πάρο εδώ 25 χρόνια είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση παντού και όλοι οι ντόπιοι να τον εμπιστεύονται. Όσο για το τι είναι πιο δύσκολο σε μια ταινία: το να χειρίζεται ένα γνωστό θέμα ή ένα άγνωστο ένας ντοκιμαντερίστας είπε χαρακτηριστικά: «Η εντιμότητα της ματιάς που πρέπει να έχει κάποιος απέναντι στην πραγματικότητα που κινηματογραφεί είναι το πιο σημαντικό».