Sex, προβλήματα και Σινεμά IV

 

SEX, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ IV

21 – 27 Μαΐου 2004 ΟΛΥΜΠΙΟΝ Renault, Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Χορηγοί επικοινωνίας: FM100, ΤV100

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ Renault (αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ), από 21 έως 27 Μαΐου 2004, το αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά».

Σκοπός της ετήσιας αυτής διοργάνωσης που κάθε χρόνο γνωρίζει την όλο και πιο θερμή ανταπόκριση του κοινού είναι να αναδείξει τη σημασία και την έκφραση της σεξουαλικότητας σήμερα και ειδικότερα στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, όπου το άτομο πριν βιώσει τις πρώτες διαπροσωπικές του εμπειρίες, διαμορφώνει άποψη για το «τι είναι το σεξ» μέσα από παραστάσεις αποτυπωμένες στο χαρτί ή σε μια οθόνη. Παραστάσεις, που στην διάρκεια της ζωής συνεχίζουν να περιβάλλουν τον άνθρωπο και συχνά αποτελούν μέτρο σύγκρισης.

Το φετινό αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής που διερευνούν όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την έβδομη τέχνη: ο ανεξερεύνητος κι αινιγματικός κόσμος της γυναικείας σεξουαλικότητας («Χλιαρό νερό κάτω από την κόκκινη γέφυρα»), το σεξ είτε ως σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε ως σαδιστική συμπεριφορά, είτε ως χυδαίος εκ(βιασμός) της συναισθηματικής ζωής και προσωπικότητας του ατόμου («Κεν Παρκ»), η ερωτική πράξη ως μοναδικός τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι («29 Φοίνικες»), η σεξουαλική πράξη ως υπαρξιακή απελευθέρωση από τα δεσμά μιας υποκριτικής ηθικής και τις ιδεολογικές αλυσίδες μιας παλιάς και συντηρητικής τάξης πραγμάτων («Οι Ονειροπόλοι»), η σεξουαλική πράξη ως διαρκής εμπειρία των αισθήσεων και σημείο αναφοράς της ταυτότητας του ατόμου («Novo»), το σεξ ως αισθησιακή δίνη που μπλέκει ερωτικές φαντασιώσεις, χαμένες αγάπες και ανεκπλήρωτους πόθους («Το σεξ και η Λουτσία»), αλλά και ως κινητήριος δύναμη της ζωής και ταυτόχρονα μεταδοτικός ιός ατομικής και κοινωνικής παρακμής («Μη αναστρέψιμος»).

Παράλληλα με τις προβολές, η φετινή διοργάνωση εμπλουτίζεται με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν όχι μόνο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική/αναπαραγωγική υγεία αλλά και την διασκέδασή του. Έτσι, για πρώτη φορά παρουσιάζεται η έκθεση «....Είπαν για τις σχέσεις, τον έρωτα και το σεξ...» με αποφθέγματα και αφορισμούς διάσημων προσωπικοτήτων της τέχνης γύρω από το σεξ, αλλά και το ηλεκτρονικό παιχνίδι γενικών γνώσεων «Μαθαίνω ΕΠΩΝΥΜΩΣ, για το... Σεξ» με τη συμμετοχή πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών και του κοινού, σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα 24 Μαϊου 2004, στις 20.30, στο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».

◊ ◊ ◊

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«...ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞ...» 21-27 Μαϊου, ΟΛΥΜΠΙΟΝ (5ος όροφος) Πρόκειται για μια έκθεση με αποφθέγματα και αφορισμούς που αποδίδονται σε δέκα γνωστές προσωπικότητες, που σχετίζονται ως ηθοποιοί και (θεατρικοί) συγγραφείς με το θέατρο και τον κινηματογράφο (Woody Allen, Mae West, George Bernard Shaw, Bette Davis κ.α.), και την οποία επιμελήθηκε ο ψυχίατρος – σεξολόγος Δρ. Λουκάς Αθανασιάδης. Η επιλογή των προσώπων έγινε κυρίως με βάση το χιούμορ και το φλέγμα που φαίνεται πως διέθεταν.

Οι δέκα αυτοί «επώνυμοι» προσεγγίζουν το θέμα με χιούμορ, ίσως γιατί αντιλαμβάνονται ότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά ώστε να τα βλέπει κανείς μόνο με αυστηρό και σοβαρό βλέμμα. Η έκθεση στοχεύει στο να διασκεδάσει τους επισκέπτες και να τους κάνει να σκεφτούν γύρω από τα θέματα των σχέσεων, του έρωτα και του σεξ. Ειδικότερα, όσοι και όσες επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν και τα δικά τους «αποφθέγματα» και απόψεις στο βιβλίο των επισκεπτών.

◊ ◊ ◊

ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΠΩΝΥΜΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ... ΣΕΞ

Δευτέρα 24 Μαϊου 2004, ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ώρα 20.30

Το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΣΑΥ έχει επιμεληθεί την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού γενικών γνώσεων (ερώτηση–απάντηση πολλαπλών επιλογών) που εκτυλίσσεται με διασκεδαστικό τρόπο και στοχεύει στην αποσαφήνιση σεξουαλικών μύθων αλλά και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική/αναπαραγωγική υγεία. Σκοπός της εκδήλωσης που απευθύνεται κυρίως στους νέους είναι η εμπλοκή τους σε ένα παιχνίδι γνώσεων, το οποίο θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη με τη μορφή τηλεπαιχνιδιού.

Αγαπημένοι επώνυμοι από τον καλλιτεχνικό χώρο θα συμμετάσχουν σε αυτό το παιχνίδι των ιδιαίτερων γνώσεων, με τη βοήθεια του κοινού. Έτσι, η Ρίκα Βαγιάννη και οι Διογένης Δασκάλου, Μπέτυ Μαγγίρα, ¶κης Σακελλαρίου, Δημήτρης Σταρόβας, Ελένη Ράντου, εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες, εκθέτουν τις απόψεις τους και σχολιάζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, ερωτήσεις και απαντήσεις, για το σεξ και την αναπαραγωγή.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης θα ενθαρρύνεται η συμμετοχή του κοινού και θα πραγματοποιηθεί κλήρωση αναμνηστικών δώρων και προσκλήσεων για τις προβολές του αφιερώματος. Δηλώστε συμμετοχή στο παιχνίδι, καθημερινά από τις 10 ως τις 2 το μεσημέρι στο 2310 378431 και ελάτε τη Δευτέρα 24 Μαϊου στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ να κερδίσετε αναμνηστικά δώρα και προσκλήσεις… μαθαίνοντας όλα όσα διστάζατε να ρωτήσετε!

◊ ◊ ◊

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

1. Χλιαρό Νερό Κάτω Από Τη Γέφυρα του Σοχέι Ιμαμούρα (Ιαπωνία, 2001,120’) 2. Κεν Παρκ/Ken Park των Λάρι Κλαρκ και Εντ Λάχμαν (Ηπα, 2002, 96’) 3. 29 Φοίνικες/Twentynine Palms του Μπρούνο Ντιμόντ (Γαλλία, 2003, 119’) 4. Ονειροπόλοι/Dreamers του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Ιταλία, 2003, 130’) 5. Novo του Ζαν Πιερ Λιμοσίν (Γαλλία, 2002, 98’) 6. Το Σεξ και η Λουτσία του Χούλιο Μέντεμ (Ισπανία, 2001, 128’) 7. Μη Αναστρέψιμος/Irreversible του Γκασπάρ Νοέ (Γαλλία 2002, 95’)

◊ ◊ ◊

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Παρασκευή 21 Μαϊου 20.45 Χλιαρό νερό κάτω από την κόκκινη γέφυρα, 120’ 23:00 Μη αναστρέψιμος, 95’ Σ

Σάββατο 22 Μαϊου 20:45 Novo, 98’ 23:00 Κεν Παρκ, 96’

Κυριακή 23 Μαϊου 20.45 Ονειροπόλοι, 120’ 23:00 Το σεξ και η Λουτσία, 125’

Δευτέρα 24 Μαϊου 20:45 29 Φοίνικες, 119’ 23:00 Novo, 98’

Τρίτη 25 Μαϊου 20.45 Κεν Παρκ, 96’ 23:00 Χλιαρό νερό κάτω από την κόκκινη γέφυρα, 120’

Τετάρτη 26 Μαϊου 20:45 Το σεξ και η Λουτσία , 125’ 23.00 29 Φοίνικες, 119’

Πέμπτη 27 Μαϊου 20.45 Μη αναστρέψιμος, 95’ 23.00 Ονειροπόλοι, 120’