Tελετή Εναρξης του 45ου ΦΚΘ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και στην κατάμεστη αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, η τελετή έναρξης του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν το Ολύμπιον, προκειμένου να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης του τόσο σημαντικού –για την πόλη της Θεσσαλονίκης και όλη την Ελλάδα- πολιτιστικού θεσμού.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Δημόπουλος τόνισε, ότι πριν από δεκατρία χρόνια –οπότε έγινε διεθνές- οι προορισμοί του Φεστιβάλ αναθεωρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ανοιχτεί στη νεανική, ανήσυχη και δημιουργική πλευρά του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έγινε ένας χώρος γνωριμίας, διαλόγου και προβληματισμών με τα διεθνή κινηματογραφικά ρεύματα και κέρδισε ένα νέο, ανανεωμένο, κριτικό και δυναμικό κοινό.

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η πόλη του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι η πόλη του νέου σινεμά που αναπνέει σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Μετά από μια μακρά περίοδο ομφαλοσκοπήσεων, ο κινηματογράφος γνωρίζει μια καινούρια άνθηση. Έχουν διευρυνθεί και είναι πλέον ευκολότερες οι προσβάσεις των θεατών στην ιστορία του σινεμά. Η ανάπτυξη του DVD και των νέων τεχνολογιών ανοίγουν τους δρόμους για ένα νέο κύμα κινηματογραφοφιλίας, που βέβαια θα αφορά κατ’ εξοχήν τους νέους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου παραμένουν πάντοτε τόποι συνάντησης και διαλόγου ανάμεσα στα πολλά και διαφορετικά ρεύματα του σινεμά. Αλλά ταυτόχρονα αντιμάχονται τη μαζική κουλτούρα, τη συμβατικότητα του κινηματογράφου της διασκέδασης, ενισχύουν την ανησυχία, την αίρεση, τη ρήξη και τη ριζοσπαστικότητα, τον αντικομφορμισμό και την ανάδειξη της ουσίας της κινηματογραφικής δημιουργίας. Ανέφερε, επιπλέον, ότι για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αυτός ο προσανατολισμός είναι ένα από τα μόνιμα στοιχεία των στρατηγικών του επιλογών. Ακριβώς γι’ αυτό, φέτος το τιμούν με την παρουσία τους ορισμένοι κορυφαίοι εκπρόσωποι του δημιουργικού σινεμά, όπως οι Abbas Kiarostami, Victor Erice, Peter Greenaway, Kiyoshi Kurosawa, Hirokazu Kore-Eda. Επίσης, οι Αλέξης Δαμιανός, Κώστας Σφήκας, Μάνος Ζαχαρίας και ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο πατριάρχης του ποιητικού πολιτικού κινηματογράφου, Miklos Jancso.

«Όλοι τους ανέδειξαν και αναδεικνύουν τον ανεκτίμητο πλούτο και τη μεγάλη πολυμορφία της τέχνης. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μία τέχνη-κλέφτης, δεν υπεξαιρεί στοιχεία από τις άλλες τέχνες, αλλά συνομιλεί ισότιμα μαζί τους», τόνισε ο Δημόπουλος. Εξάλλου, δήλωσε ότι «το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια φάση ωριμότητας. Έχει κατοχυρώσει το χαρακτήρα του στο διεθνές περιβάλλον, έχει ανανεώσει κι ενισχύσει το κοινό του, αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το νέο σινεμά. Δεν εφησυχάζει όμως. Αυτή η διαρκής κινητικότητα κι ανησυχία είναι στοιχεία του δυναμισμού του».

Διορθωτικές αλλαγές με σεβασμό

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος χαρακτήρισε σοβαρό, σεμνό και διακριτικό τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το θεσμό του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία της συνέχειας, της αυτοοργάνωσης και της ανασύνταξης σε μία διοίκηση που ομολογουμένως έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Παράλληλα, τόνισε ότι ιστορικοί και αναπτυξιακοί λόγοι οδήγησαν στην μεταλλαγή του θεσμού σε διεθνές φεστιβάλ. Όμως η Θεσσαλονίκη διεκδικεί και θα διεκδικεί πάντα να είναι η πρωτεύουσα του ελληνικού σινεμά. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την προβολή της ετήσιας κινηματογραφικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και με την απονομή των κρατικών βραβείων στην Θεσσαλονίκη την επομένη του Φεστιβάλ.

«Μετά το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκτιμούμε ότι το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί, στο βαθμό που η εμπειρία υπαγορεύει διορθωτικές αλλαγές, με ταυτόχρονη όμως αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε και με απόλυτο σεβασμό στην οργανική σχέση του θεσμού με την πόλη», είπε ο κ. Γυφτόπουλος.

«Ομπρέλα» αρωγής το υπουργείο Πολιτισμού

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι αισθάνεται δέος και τιμή που βρίσκεται ενώπιον των πλέον ιδιοφυών και οραματιστών επαγγελματιών του τόπου μας, οι οποίοι διαθέτουν το προνόμιο να αμφισβητούν, να προβληματίζουν, να τολμούν να καταγράφουν με ρεαλισμό τους κοινωνικούς προβληματισμούς, να εμπνέονται και να χρησιμοποιούν τις πηγές της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να παράγουν ουσιαστικό πολιτισμό μέσα από τη μαγεία της τέχνης που υπηρετούν. «Ο δημιουργός δεν συμβιβάζεται. Δεν επαναπαύεται σε παρωχημένους και στατικούς κομφορμισμούς. Μάχεται πάντοτε σε δύσκολους χώρους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είσαστε το ζωντανότερο κύτταρο της κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένας καθιερωμένος και επιτυχημένος θεσμός. Είναι το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, ενώ έχει καταγραφεί ως αξιοπρόσεχτη παρουσία στη διεθνή κινηματογραφία. Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία φορέων και παραγόντων, παρακολουθεί και σχεδιάζει τρόπους και μεθόδους που θα αποτελέσουν ουσιαστικούς αρωγούς στο δημιουργικό έργο και την αποστολή του κινηματογράφου. «Το υπουργείο Πολιτισμού, σεβόμενο την αυτοτέλεια και την αυτονομία των φορέων και των θεσμικών οργάνων, θα αποτελέσει την ομπρέλα προστασίας και αρωγής σε κάθε υγιή πρωτοβουλία και προσπάθεια, προκειμένου τα κέρδη και οι ωφέλειες να αποτελέσουν μια γόνιμη διαδικασία αυτοπεποίθησης των δημιουργών και καλλιέργειας του κινηματογραφικού κοινού», κατέληξε ο κ. Τατούλης και κήρυξε την έναρξη του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Mar Adentro-Η θάλασσα μέσα μου». Παρόντες ήταν και δύο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, η Lola Duenas και ο Tamar Novas. Απευθυνόμενη στο κοινό, η Lola Duenas ευχήθηκε η ταινία να προκαλέσει στους θεατές όμορφα αισθήματα.