Ανθρώπινη Λύση / Man to man (2005)

Η Ανθρώπινη Λύση / Man To Man

Γαλλία, Νότιος Αφρική, Βρετανία, 2005

Σκηνοθεσία: Ρεζίς Βαρνιέ Σενάριο: Μισέλ Φέσλερ, Γουίλιαμ Μπόιντ Μουσική: Πατρίκ Ντόιλ Ηθοποιοί: Τζόζεφ Φάινς, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ίαν Γκλεν, Χιου Μπονβίλ, Λομάμα Μποσέκι, Έγχρωμη, 2005, 122΄.

 1870. Ο νεαρός σκοτσέζος γιατρός Τζέιμι Ντοντ και η τυχοδιώκτρια Ελενα βαν ντεν Εντε περιπλανιούνται στη σκοτεινή καρδιά της ανεξερεύνητης περιοχής του Ισημερινού στην Αφρική αναζητώντας να βρουν από πού κατάγεται το ανθρώπινο γένος. Επιστρέφοντας στο Εδιμβούργο με δύο αιχμάλωτους πυγμαίους, τον Τόκο και τη Λίκολα, ονειρεύονται την υστεροφημία τους. Ο Τζέιμι βυθίζεται στη μελέτη των «χαμένων κρίκων». Αλλά η βουβή παρουσία των πυγμαίων επηρεάζει τις σχέσεις του Τζέιμι με τους συναδέλφους του, καθώς οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν τους δύο πυγμαίους σα ζωντανά δείγματα. 

O Τζέιμι αντιμετωπίζει τους αιχμαλώτους του ως ευφυείς, ευαίσθητους ανθρώπους, προκαλώντας το χλευασμό και οδηγώντας στη σταδιακή απομάκρυνσή του από την επιστημονική κοινότητα. Οι δύο πυγμαίοι γίνονται έκθεμα στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου και καταδικάζονται σε ένα ζοφερό μέλλον γεμάτο ταπείνωση και εξαχρείωση. Η απόφαση του Τζέιμι να τους βοηθήσει του κοστίζει την καριέρα του, τους φίλους του και την αγάπη: Ξεκινάει μια σταυροφορία που μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία. Αλλά ο Τόκο και η Λίκολα αποδεικνύονται εξαιρετικοί σύμμαχοι. Από τη μυστική, ιερή συνένωσή τους, αντλούν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους. Μπορεί η ορθότητα μιας κίνησης – ο αγώνας για ελευθερία και αλήθεια – να αρκεί για να ξεπεράσει την αλαζονεία των ανθρώπων που, στο όνομα της επιστήμης υπεράνω όλων, είναι ικανοί να αρνηθούν ακόμα και την ανθρώπινη οντότητα κάποιων;

Η ταινία εξετάζει εάν η ορθότητα μιας κίνησης – ο αγώνας για ελευθερία και αλήθεια - αρκεί για να ξεπεράσει την αλαζονεία των ανθρώπων που, στο όνομα της επιστήμης υπεράνω όλων, είναι ικανοί να αρνηθούν ακόμα και την ανθρώπινη οντότητα κάποιων. Η ταινία άνοιξε το 55ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.