Ασανσέρ για Δολοφόνους / Ascenseur pour l'echafaud (1958) & Ο Καυγατζής / Querelle (1982)

 

Ασανσέρ για δολοφόνους / Ascenseur pour lechafaud

Γαλλία, 1958

Ώρες προβολών: 19.00, 21.00

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Λουί Μαλ Μουσική: Μάιλς Ντέιβις Ηθοποιοί: Ζαν Μορό, Μορίς Ρονέ, Λίνο Βεντούρα, Ζορζ Πουζουλί, Γιορί Μπερτέν, Φελίξ Μαρτέν, Ασπρόμαυρη, 108΄.

 

 Ο Ζουλιέν, ένας πρώην αλεξιπτωτιστής και η ερωμένη του, Φλοράνς, σχεδιάζουν το τέλειο έγκλημα για να βγάλουν από τη μέση το σύζυγο της Φλοράνς που είναι ταυτόχρονα και το αφεντικό του Ζουλιέν. Κάτι όμως πάει στραβά στο σχέδιό τους και μπορεί ο σύζυγος να είναι νεκρός, ο Ζουλιέν όμως εγκλωβίζεται σε ένα ασανσέρ, με την Φλοράνς να αγνοεί τις εξελίξεις που φαίνεται ότι πάνε απ' το κακό στο χειρότερο και να τον ψάχνει στο νυχτερινό Παρίσι. Το έργο του Λουί Μαλ έχει τιμηθεί με το βραβείο Λουί Ντελίκ, καθιερώνοντάς τον ως ένα από τα πρωτοκλασάτα κινηματογραφικά πρόσωπα της γενιάς του.

 

 

 

       Ο Καυγατζής / Querelle

Δυτική Γερμανία / Γαλλία, 1982

Ώρα προβολής: 23.00

 

Σκηνoθεσία: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ Ηθοποιοί: Μπάντ Ντέιβις, Φράνκο Νέρο, Ζάν Μορό, Έγχρωμη, 88΄.

 

 

Ο πρωταγωνιστής Κερέλ είναι ένας ναύτης ο οποίος επισκέπτεται ένα σαλούν στο Μπρέστ, αφού έχει πληροφορηθεί για τις αμφισεξουαλικές ευκαιρίες που προσφέρονται εκεί. Λίγο μετά την είσοδο του στο μαγαζί συναντά τρία πρόσωπα. Το ένα είναι ο Νόνο, ο έγχρωμος ιδιοκτήτης του μπαρ, το άλλο η σύζυγος του Νόνο, Λυζιάν και το τελευταίο ο αδερφός του Κερέλ, που τυχαίνει να είναι και εραστής της Λυζιάν τους τελευταίους μήνες. Το ίδιο απόγευμα ο Κερέλ, δολοφονεί ένα συνάδελφο του και καταφέρνει να μην τον ανακαλύψουν, φορτώνοντας το φόνο στον Τζίλ, έναν γκέι ο οποίος λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει έναν άλλο άνδρα μπροστά στα μάτια των ιδιοκτητών του μπαρ. Μετά από αυτό μια περίεργη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο άνδρες. Πρόκειται για την τελευταία και πιο σκληρή, ρεαλιστική ταινία του Φασμπίντερ