Sex, προβλήματα και σινεμά VI

Sex, προβλήματα και σινεμά VI

 

Αίθουσα Παύλος Ζάννας

4 - 10 Μαΐου 2006

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.) της χώρας , παρουσιάζουν για έκτη συνεχή χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά μεγάλου μήκους ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» από τις 4 έως τις 10 Μαΐου. Χορηγοί επικοινωνίας του αφιερώματος είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Banana 104 Fm και Antenna Fm 97.1.

  

Έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες του ελληνικού κοινού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έρωτα, σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς, που συχνά αποτελούν ταμπού.  Κοινός παρονομαστής όλων των ταινιών που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι η σεξουαλικότητα που κατέχει πάντοτε ιδιαίτερη θέση στην κινηματογραφία. «Ίσως αυτή η εκδήλωση να αποτελεί μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες να παρουσιαστεί μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση ένα θέμα λεπτό και ταυτόχρονα ακόμη και στις ημέρες μας ‘ταμπού’ όπως το σεξ και τα προβλήματα γύρω από αυτό. Γιατί μπορεί οι καιροί να είναι ανοικτοί στην ελεύθερη διακίνηση και προβολή της εικόνας του σεξ, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοικτοί και οι δρόμοι για την παράνομη και ανήθικη χρήση αυτής της εικόνας, ενώ παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι της συζήτησης και του προβληματισμού, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη και συνεχίζει: «Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει τη δική της ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα περιβάλλον, όπου συχνά λείπει η κατευθυντήρια πυξίδα. Αυτό το ρόλο θέλουμε να επιτελέσουμε και να αναδείξουμε, αναζητώντας όχι μία διδακτική ρητορική, αλλά μία ρητορική της αλήθειας και της ευαισθησίας».

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες: Bad Guy του Κιμ Κι-ντουκ, Οργασμός του Πάμπλο Ολιβέριο, Κίνσεϊ, αποκαλύπτοντας το σεξ του Μπιλ Κόντον, Ναταλί της Αν Φοντέν, Eros – σπονδυλωτή ταινία τριών επεισοδίων: Il filo pericoloso delle coseEquilibriumThe Hand, των: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Γουονγκ Καρ-Βάι, Antares, μια σπουδή για τον έρωτα του Γκετζ Σπίλμαν και Πόσο μ’αγαπάς του Μπερτράν Μπλιε.

 

Επιπλέον, καθώς το φετινό κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά» συμπίπτει χρονικά με την Φοιτητική Εβδομάδα, υποστηρίζει τις δράσεις των φοιτητών και εκείνοι με τη σειρά τους, με τον δικό τους δημιουργικό ενθουσιασμό, υποστηρίζουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας. Στο πλαίσιο της αμφίδρομης αυτής δράσης, την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ συναυλία Μουσικής Δωματίου των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ..  Θα παρουσιαστούν έργα των: Grieg, Debussy, Poulenc, με σολίστ τους: Σ. Παγώνη, Χ. Δίγκα, Θ. Παπαδοπούλου, Θ. Μπελομάζοβ, ενώ η χορωδία «in modo Antico», υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση, θα παρουσιάσει μουσικά έργα της εποχής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

 

Τέλος, στο Φουαγιέ της Αίθουσας ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ θα εκτίθεται μέρος της ετήσιας έκθεσης έργων των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με γενικό τίτλο «Συγκοινωνούντα Δοχεία» που πραγματοποιείται στα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ).

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος.

 

ΚΙΝΣΕΪ, ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΕΞ

KINSEY

 

Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Λόρα Λίνεϊ, Τίμοθι Χάτον, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Τζον Λίθγκοου, Όλιβερ Πλατ

 

Πώς μπορεί μια συντηρητική κοινωνία να δεχτεί την ανατροπή του ηθικολογικού της οικοδομήματος; Όταν το 1948, ο ¶λφρεντ Κίνσεϊ δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συνήθειες του ανθρώπου, αναστάτωσε τα ήθη της Αμερικής. Το «σύστημα» προσπάθησε να τον αποκηρύξει, αφού με τα όσα υποστήριζε, γκρέμιζε μύθους όπως το προγαμιαίο σεξ, η ομοφυλοφιλία, η μονογαμία. Η μελέτη του για τη Σεξουαλική Συμπεριφορά του ¶νδρα, εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1948 και «έσκασε» σαν… ατομική βόμβα. Αργότερα με τη Γυναικεία Σεξουαλική Συμπεριφορά, κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί –οι άνδρες, κατά κανόνα- πως οι μητέρες, οι γιαγιάδες ή οι γυναίκες τους σε αρκετά μεγάλο ποσοστό (50%) είχαν προγαμιαίες σχέσεις ή σε ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό (25%) εξωσυζυγικές σχέσεις. Τότε ήταν που ο φημισμένος σεξολόγος δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση, ενώ όλα τα στοιχεία των ερευνών του αμφισβητήθηκαν.

Ο σκηνοθέτης, προσεγγίζει με αντικειμενικότητα την προσωπική και την επιστημονική ζωή του Κίνσεϊ, αλλά και την αμερικανική κουλτούρα της εποχής, με τα πουριτανικά της ήθη, που άγγιζαν τα όρια της υποκρισίας. 

 

Μια ταινία η οποία εξερευνά ήθη και καταρρίπτει βεβαιότητες με έντονη κοινωνική ματιά σκηνοθετημένη με οξυδέρκεια και θάρρος 

 

 

ΟΡΓΑΣΜΟΣ

ORGASMO

 

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Ολιβέριο. Πρωταγωνιστούν: Μαλένα Φίγκο, Μαριάνο Βίγια.

 

Με φόντο μια χώρα του Τρίτου Κόσμου, ένας έρωτας απελπισμένος ξεκινά. Εκείνη, η Λόλα, είναι μια όμορφη συνειδητοποιημένη γυναίκα και οικολόγος, εγκαταλελειμμένη από τον φίλο της, τον οποίο προσπαθεί να πείσει να γυρίσει. Μάταια. Εκείνος, νέος, όμορφος, αθλητικός, απελπισμένος από την αγάπη και προδομένος, δεν μοιάζει έτοιμος να παραδοθεί σε νέες περιπέτειες.

 

Σε μια Αργεντινή σε κρίση, ο Πάμπλο Ολιβέριο, βραβευμένος σε πολλά ξένα φεστιβάλ, παρουσιάζει έναν απεγνωσμένο έρωτα. Δημιουργός 23 ταινιών μικρού μήκους σε S-8, 16mm και βίντεο, ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Η ταινία προκάλεσε αίσθηση στο περσινό φεστιβάλ ECOFILMS στη Ρόδο. Ο σκηνοθέτης της άρχισε να σκηνοθετεί σε ηλικία 15 ετών. Η μικρού μήκους ταινία του «Love story in a Public Toilet» κέρδισε τρία βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

EROS

 

Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Γουόνγκ Καρ-Γουάι, Στίβεν Σόντερμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Γκονγκ Λι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ¶λαν ¶ρκιν, Ιλ Κιτς , Κρίστοφερ Μπούκολτς, Ρεγγίνα Νέμνι

 

Τρεις ιστορίες, τρεις σκηνοθέτες, μια σπονδυλωτή ταινία. Στην πρώτη ο Μικελάντζελο Αντονιόνι. Μας οδηγεί στο ξετύλιγμα της ιστορίας ενός ερωτικού τριγώνου που αποτελούν ένα ζευγάρι και μια νεαρή γυναίκα. (The Dangerous Thread of Things). Στη δεύτερη, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μας δείχνει πώς ένας διαφημιστής αναλύει με τον ψυχίατρό του ένα επαναλαμβανόμενο ερωτικό όνειρο που έρχεται κάθε βράδυ στον ύπνο του. (Equilibrium). Στην τελευταία ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι με φόντο τη δεκαετία του 1960, αφηγείται πώς μία πόρνη πολυτελείας μπλέκει σε μια βασανιστική ιστορία αγάπης με το ράφτη της. (Τhe Hand).

 

Αισθησιασμός, λυρισμός, χιούμορ σε τρεις ιστορίες ανθρώπινου πάθους, ζήλιας, αναζήτησης και πόνου ιδωμένες από εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Τρυφεροί και διεισδυτικοί οι τρεις δημιουργοί αφήνουν ελεύθερη την έμπνευσή τους να πλησιάσει και να αφουγκραστεί συναισθήματα, ένστικτα κι επιθυμίες και να αναμετρηθεί με την οικονομία του χώρου και του χρόνου.

 

Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ και ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταθέτουν ο καθένας την προσωπική του οπτική για τον Έρωτα.

 

 

Ο ΚΑΚΟΣ

BAD GAY

(τίτλος στα κορεάτικα NABBEUM NAMJA)

 

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ Πρωταγωνιστούν: Γιο Γιάε Χιουν, Γουόν Σέο, Γιουν Τάε Κιμ, Ντουέκ Μουν Τσόι

 

Ο Χαν Γκι, αρχηγός μιας συμμορίας σε μια περιοχή οίκων ανοχής, συναντά στο δρόμο την Σουν Χουά. Νιώθει μια ακατανίκητη έλξη γι αυτήν κι ενώ εκείνη τον αντιμετωπίζει με αδιαφορία. Εκείνος σχεδιάζει  την απαγωγή της, τη φυλακίζει και την εκπορνεύει. Κάθε βράδυ την παρακολουθεί μέσα από έναν αθέατο καθρέφτη ενώ η Σουν Χουά, δυστυχισμένη ονειρεύεται να δραπετεύσει.

 

Ταξίδι τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής με μια ιστορία σκληρή και ηδονικά βίαιη. Πρόσωπα ανέκφραστα, λυπημένα καθρέφτης ενός κόσμου απώλειας και μοναξιάς. Δεν υπάρχει οίκτος μόνον πόνος και συντριβή σε μια ταινία που προσπαθεί να κοιτάξει πίσω από τις συμβάσεις, που τολμά να ξύσει πληγές, να συγκρουστεί με την πολιτική ορθότητα και την ηθικολογία. Ο Κιμ Κι Ντουκ δε λυπάται κανέναν, δεν υποχωρεί και πετάει κατάμουτρα αλήθειες που ενοχλούν. Το φινάλε εντελώς ανατρεπτικό, όχι μόνο δε βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αλλά αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά για την ίδια την ανθρώπινη φύση.  Μίσος, αγάπη, εξάρτηση, συνενοχή σε μια σχέση πέρα από τα καθιερωμένα, σε μια σκληρή και τολμηρή ταινία.

 

 

ΝΑΤΑΛΙ

NATHALIE

 

Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Μπεάρ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Φανί Αρντάν, Βλαντιμίρ Γιορντάνοφ

 

Η Κατρίν υποψιάζεται πως ο σύζυγός της, Μπερνάρ, την απατά. Η όμορφη Μαρλέν είναι εκείνη για χάρη της οποίας ο Μπερνάρ φαίνεται να εγκαταλείπει την αγκαλιά της γυναίκας του.  Εδώ, η Αν Φοντέν, κάνει την υπέρβαση, υπονομεύοντας τον «ιερό» θεσμό της οικογένειας. Η γνωριμία της Κατρίν με την Μαρλέν και η συμφωνία των δύο γυναικών πίσω από την πλάτη του Μπερνάρ δημιουργούν τριγμούς. Η ερωτική πράξη αποκτά πλέον άλλη σημασία, γίνεται εργαλείο εκδίκησης, καταλύει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς περί νομιμότητας και παρανομίας ή περί ηθικού και ανήθικου. Ο Μπερνάρ πέφτει στην παγίδα του παρανοϊκού σχεδίου που έχει στήσει η γυναίκα του, η οποία «μισθώνει» την στριπτιζέζ Μαρλέν, για να αποδείξει πως ο άνδρας της την απατά. Τελικά η διατάραξη της ψυχικής της ισορροπίας, μπορεί να σημαίνει νίκη για τη δυστυχή Κατρίν; Η «αποκαθήλωση» του Μπερνάρ και η οικονομική συναλλαγή στην οποία έχει οδηγηθεί η Μαρλέν, μπορούν να συγκροτήσουν υγιείς σχέσεις; Στο τέλος όλα  φαίνονται να καταρρέουν, άλλωστε πόσο στέρεα είναι τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένες οι κοινωνικές βεβαιότητες;   


Εξωσυζυγικές σχέσεις και πορνεία σε ένα ψυχολογικό, ερωτικό δράμα με επίκεντρο τη διατάραξη των σχέσεων αλλά και των ψυχολογικών ισορροπιών.

 

ΠΟΣΟ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ;

COMBIEN TU M’ AIMES?

 

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπλιε Πρωταγωνιστούν: Μόνικα Μπελούτσι, Μπερνάρ Καμπάν, Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

 

Την βλέπει κάθε βράδυ στο κλαμπ Νάπολι της πλατείας Πιγκάλ, να περιμένει τους πελάτες της. Τι κι αν είναι πόρνη; Εκείνος νιώθει την καρδιά του να χτυπάει σαν τρελή! Κι όταν ο Φρανσουά θα κερδίσει 2 εκατομμύρια ευρώ στο λαχείο αποφασίζει να την πλησιάσει ρωτώντας την, «πόσα χρήματα βγάζεις;». Της προτείνει να τον παντρευτεί και ως αντάλλαγμα θα της δίνει όσα χρήματα θα έβγαζε, μέχρις ότου τελειώσουν όσα έχει κερδίσει στο λαχείο. Η Μόνικα δέχεται αλλά τα προβλήματα αντί να τελειώσουν, τώρα μόλις αρχίζουν. Κι αυτό γιατί ο Τσάρλι, ο προστάτης της Μόνικας, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την κοπέλα στα χέρια του Φρανσουά.  

 

«Η ταινία του 67χρονου Μπερτράν Μπλιε, κάνει την ‘Ανήθικη πρόταση’ να μοιάζει σαν μάθημα κατηχητικού. Ο άνθρωπος ο οποίος με τις ταινίες του σημάδεψε το γαλλικό σινεμά με τη σημειολογία της ηδονής, ξαναγράφει τους κανόνες της ερωτικής συναλλαγής», γράφτηκε κάπου, για την ταινία. Μια ευχάριστη ταινία, με πολύ χιούμορ που αποτελεί καθαρή απόλαυση για το θεατή.

 

«Η αληθινή επανάσταση είναι το σεξ (…) το να πηδιέσαι στο μετρό στις 6 το απόγευμα, αυτό είναι επανάσταση…» - Μπερτράν Μπλιε

 

 

ANTARES

Σκηνοθεσία: Γκετζ Σπίλμαν Πρωταγωνιστούν: Πέτρα Μορζέ, Αντρέας Πάτον, Χάρι Πρινζ, Σουζάνε Βουέστ, Ντένις Κούμπιτς, Μαρτίνα Τζίνερ, Αντρέας Κεντλ

 

Αντάρες, αποκαλείται το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Σκορπιού, ο οποίος είναι ο αστερισμός ο οποίος συσχετίζεται με το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τη ζήλια και τη δύναμη. Αναλόγως και η ταινία πραγματεύεται τα άκρα της χαράς και του πόνου όπου μπορεί να οδηγήσει ο έρωτας. Ο ¶λεξ και η Νικόλ είναι χωρισμένοι, αλλά ο ¶λεξ δεν μπορεί να ξεπεράσει το παρελθόν. Η Σόνια ταλαιπωρείται με την εγκυμοσύνη της και ζηλεύει παράφορα τον άντρα της, Μάρκο. Η ζωή της Εύας, αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, έρχεται τα πάνω κάτω όταν έχει μια περιπέτεια με τον Τομάς. Αφηγούμενος τις ιστορίες των τριών ζευγαριών, ο Σπίλμαν διερευνά τις δυνάμεις πίσω από τη σεξουαλική έλξη που φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

 

Τολμηρή ματιά του αυστριακού σκηνοθέτη με μια ταινία που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε στους Νέους Ορίζοντες του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα προβολών.

 

Πέμπτη 4/5

21:00   Bad guy, του Κιμ Κι-ντουκ                 

23:00   Orgasmo / Οργασμός, του Pablo Oliverio

 

Παρασκευή 5/5
21:00   Συναυλία

23:00   Kinsey / Κίνσεϊ, αποκαλύπτοντας το σεξ, του Bill Condon

 

 

Σάββατο 6/5

21:00   Orgasmo / Οργασμός, του Pablo Oliverio

23:00   Nathalie… / Ναταλί… , της Anne Fontaine

 

 

Κυριακή 7/5

21:00   Kinsey / Κίνσεϊ, αποκαλύπτοντας το σεξ, του Bill Condon

23:00   Eros-σπονδυλωτή ταινία τριών επεισοδίων: Il filo pericoloso delle cose-Equilibrium-The Hand, των Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-Wai

 

 

Δευτέρα 8/5

21:00   Antares / Antares, μια σπουδή για τον έρωτα, του Götz Spielmann

23:00   Bad guy, του Κιμ Κι-ντουκ           

 

 

Τρίτη 9/5

21:00   Nathalie… / Ναταλί… , της Anne Fontaine

23:00   Eros-σπονδυλωτή ταινία τριών επεισοδίων: Il filo pericoloso delle cose-Equilibrium-The Hand, των Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-Wai

 

Τετάρτη 10/5

21:00   Antares / Antares, μια σπουδή για τον έρωτα, του Götz Spielmann

23:00   Combien tu m’aimes? / Πόσο μ’ αγαπάς;, του Bertrand Blier