Κλίματα Αγάπης

Παύλος Ζάννας
΄Ωρες Προβολών: 19:00, 21:00, 23:00

Κλίματα Αγάπης / Climates
Τουρκία – Γαλλία, 2006

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Φωτογραφία: Γκέκχαν Τιριγιάκι, Ήχος: Ισμαήλ Καραδάς, Ηθοποιοί: Εμπρού Τζεϊλάν, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Ναζάν Κεσάλ, Μεχμέτ Εργιλμάζ, Αρίφ Ασά, Παραγωγή: Co Production, Pyramide Films

Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ώστε να είναι ευτυχισμένος για απλούς λόγους και δυστυχισμένος για ακόμη απλούστερους. Eτσι γεννιέται για απλούς λόγους και πεθαίνει για απλούστερους… Ο ‘Ισα και η Μπαχάς είναι δυο μοναχικές μορφές που σέρνονται μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο κλιμα που επικρατεί στα μύχια της ψυχής τους, σε αναζήτηση μιας ευτυχίας που δεν τους ανήκει πια.

Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959, αλλά μεγάλωσε στην επαρχία. Η μικρού μήκους ταινία του, Κουκούλι, με ασπρόμαυρη φωτογραφία και τους γονείς του στους κεντρικούς ρόλους, διαγωνίστηκε στις Κάννες το 1995. Το Χωριό, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, βασίζεται σε αυτοβιογραφικό αφήγημα της αδελφής του και είναι μια σπουδή για τη ζωή στην τουρκική επαρχία. Προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Forum Caligari Prize στο Βερολίνο. Τα Σύννεφα του Μάη (1999) ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία του Τζεïλάν. Αν οι πρώτες ταινίες του επηρεάστηκαν από τον Ταρκόφσκι (στον οποίο ο Τζεϊλάν αποτίει φόρο τιμής στο Μακριά), η ταινία του Τα Σύννεφα του Μάη, που διαγωνίστηκε στο Βερολίνο, θυμίζει περισσότερο Κιαροστάμι. Το Μακριά (2002), ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά με τρυφερά χιουμοριστικές πινελιές, κέρδισε το μέγα βραβείο της κριτικής επιτροπής καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (εξ ημισείας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών) στο Φεστιβάλ Καννών. Στην τελευταία του ταινία, Κλίματα αγάπης, ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν και η γυναίκα του, Εμπρού Τζεϊλάν, υποδύονται ένα ζευγάρι σε κρίση. Η ταινία έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.