ΤΟ ΦΚΘ ΣΤΗΝ 5Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 5Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
29 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2008

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συμμετέχει στην 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (29 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2008), που πραγματοποιείται στη HELEXPO – ΔΕΘ, δίνοντας τη δυνατότητα στους κινηματογραφόφιλους της πόλης να γνωρίσουν τη δράση του και να αποκτήσουν τις πλήρεις και σπάνιες εκδόσεις του, που έχουν πάντα ως πυρήνα την 7η τέχνη. Παράλληλα, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης για το πολιτικό βιβλίο που πραγματοποιεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Ολύμπιον ειδικές προβολές ταινιών με αντίστοιχο θέμα.

Οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 13 (stand 7), στο οποίο θα εκτίθενται μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, τους οποίους έχει τιμήσει το φεστιβάλ στο παρελθόν.

Επίσης, θα διατίθενται και οι εκδόσεις που αφορούν θεματικά αφιερώματα που έχουν πραγματοποιηθεί όπως η Ιταλική Κωμωδία, η Σινεμυθολογία, το αφιέρωμα στη μετανάστευση, τα αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας κ.ά. Διαθέσιμοι θα είναι και οι κατάλογοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την 33η διοργάνωση μέχρι και την 48η, όπως άλλωστε και όλοι οι κατάλογοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Για τους κατόχους της CinekartaF, καθώς και για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είναι επίσης κάτοχοι της CinekartaF, ισχύει έκπτωση 25%. Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες, στο stand του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα ξεκινήσει η έκδοση της CineΚάρταF για την ερχόμενη κινηματογραφική σεζόν (2008-2009).

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις του Φεστιβάλ, όπως τα making off.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Πέμπτη 29 Μαΐου
18.30-20.30
Happy day του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο βιβλίο
του Αντρέα Φραγκιά, Λοιμός (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ)
21.00-23.00 Ακήρυχτος πόλεμος του Michael Moore, βασισμένη
στο βιβλίο του Michael Moore, Ηλίθιοι Λευκοί (εκδόσεις ΑΙΩΡΑ)


Παρασκευή 30 Μαΐου
18.00-20.00 Hotel Rwanda του Terry George
20.30-23.00 Slogan’s του Ylliet Alicka βασισμένη στο γαλλικό βιβλίο του Ylljet Alicka, Les slogans de Pierre (εκδόσεις Climat). Πριν από την προβολή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι κ.κ. Ylliet Alicka σκηνοθέτης και συγγραφέας, Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος - καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Γκασμέτ Καπλάνι δημοσιογράφος - συγγραφέας.

Σάββατο 31 Μαΐου
16.00-18.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ Blog. Ένας νέος δημόσιος χώρος σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ανδριωτάκη και του Μέντη Μάγα. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Μανώλη Ανδριωτάκη BLOG, Ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο. Με τη συνεργασία της τηλεοπτικής εκπομπής ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση των σκηνοθετών με το κοινό.
18.30-20.30 Οι ζωές των άλλων του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ
21.00-23.00 Εst ouest του Regis Wargnier

Κυριακή 1 Ιουνίου
18.30-20.30 Eduard της Αγγελικής Αντωνίου
21.00-23.00 Εκδήλωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Μέρες του '68: 40 χρόνια μετά, κινηματογράφος, εικαστικά, διανόηση». Ομιλητές: Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κωστής Κορνέτης, assistant professor σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του πανεπιστημίου Brown, Θωμάς Λιναράς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Προβολή του ντοκιμαντέρ Generation 68 του Simon Brook και συζήτηση.

Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.