Το ΦΚΘ στο 2ο Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη
στο 2ο Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης

 


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο τάνγκο. Το αφιέρωμα, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ του Ολύμπιον από την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου.
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες που αναδεικνύουν το πάθος του τάνγκο, του χορού που γεννήθηκε περί το 1880 στις περιθωριακές συνοικίες του Μπουένος Άιρες, πέρασε στα ευρωπαϊκά σαλόνια στις αρχές του 20ου αιώνα, και δεν άργησε να εξελιχθεί σε μια «τρέλα» που κατέκλυσε όλες τις τότε σύγχρονες μητροπόλεις. Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια μακρά απουσία, επέστρεψε δριμύτερο για να κατακτήσει τις γειτονιές όλου του κόσμου με την κλασική αλλά και τη νέα «ηλεκτρονική» μορφή του. Πριν από την προβολή των ταινιών το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σύντομες χορευτικές παραστάσεις από καταξιωμένους χορευτές, Έλληνες και ξένους.

Το 2ο Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου 2008, διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Barrio Cultural.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις και τις κινηματογραφικές προβολές στο Ολύμπιον είναι ελεύθερη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, 18.30
«Το τάνγκο στο χρόνο». Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του τάνγκο από το Μιχάλη Λουκοβίκα, μουσικό – δημοσιογράφο.

Χορευτικό χάπενινγκ με την ομάδα Estimulo Tango gr

Assassination Tango του Robert Duvall (2003), 114΄
Ο πρωταγωνιστής είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Στη διάρκεια της παραμονής του για… επαγγελματικούς σκοπούς στο Μπουένος Άιρες γνωρίζει μία όμορφη χορεύτρια του τάνγκο και ξεκινάει μαθήματα χορού. Με την ταινία αυτή ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, αποτίνει φόρο τιμής στο τάνγκο, ο ίδιος στο ρόλο του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, 18.30
«Tango Bar»
σε παραγωγή – σκηνοθεσία Νίκου Αμανίτη, Αθανασίας Νικολακάκη – Κακούλη. Διάρκεια: 5’

Tango του Carlos Saura (1998), 115 min
Η ταινία αυτή είναι ένα από τα πιο όμορφα αφιερώματα στο τάνγκο. Ο Κάρλος Σάουρα αφηγείται τον έρωτα ενός μεσήλικα σκηνοθέτη για μία νέα γυναίκα αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει το σχόλιό του για τα σκοτεινά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Η μουσική, τα χορευτικά και ο φωτισμός περιλαμβάνονται στα ατού της ταινίας.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, 18.30
«Τango»
, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Διάρκεια: 25’

Tango Lesson της Sally Potter (1997), 102΄ (με αγγλικούς υπότιτλους)
Στη διάρκεια της προετοιμασίας μίας ταινίας της, που όμως δεν προχωράει πολύ καλά, η πρωταγωνίστρια (η ίδια η σκηνοθέτης) παρακολουθεί μία συναυλία τάνγκο και ξεκινάει μαθήματα με έναν φημισμένο χορευτή. Το νέο της πάθος την οδηγεί στο Μπουένος Άιρες, όπου το ειδύλλιο ξεκινά. Μία από τις πιο γνωστές ταινίες για το τάνγκο.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, 18.30
«Maquillaje»
σε παραγωγή της Σχολής Χορού Φρύνη, Χανιά Κρήτης, Διάρκεια: 5’.

Tangos el exilio de Gardel του Fernando Solanas (1985), 119΄
Στη θλίψη της εξορίας, μία παρέα Αργεντίνων στο Παρίσι αναζητούν παρηγοριά και σύνδεση με την κουλτούρα τους ανεβάζοντας μία συναυλία τάνγκο, αφιέρωμα στον Κάρλος Γκαρντέλ. Μία εξαιρετική σινεφίλ ταινία-σχόλιο για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών.