Παράσταση: Η ιστορία του στρατιώτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση «Η Ιστορία του Στρατιώτη»



Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των 43ων Δημητρίων, παρουσιάζει το έργο «Η Ιστορία του Στρατιώτη» των Στραβίνσκι-Ραμίζ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008 στις 21.00.

Το έργο γράφτηκε αρχικά για δύο ηθοποιούς, ένα αφηγητή, μία χορεύτρια και ορχηστρικό σχήμα επτά μουσικών. Στη συγκεκριμένη παράσταση όμως, η «Ιστορία του στρατιώτη» θα παρουσιασθεί σε μία πολυμεσική (multimedia) μορφή και πιο συγκεκριμένα στην ολοκληρωμένη μουσική του μορφή, με ορχήστρα 7 μουσικών υπό τη διεύθυνση αρχιμουσικού, αφηγητή και προβολή video σε γιγαντοοθόνη, το οποίο έχει σκηνοθετηθεί και κινηματογραφηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της εν λόγω παράστασης. Την μουσική διεύθυνση της παραγωγής έχει αναλάβει ο Νίκος Χριστοδούλου, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κοντός - Ευαγγελία Σαρμή
Δημιουργός Βίντεο: Κλείτος Κυριακίδης
Αφηγητής: Μαγδαληνή Μπεκρή
Μουσικοί: Αλέξης Σταυρίδης (Κλαρινέτο, Γιώργος Πολίτης (Φαγκότο, Γιώργος Λασκαρίδης (Τρομπέτα), Φιλήμονας Στεφανίδης (Τρομπόνι), Γιώργος Κανδυλίδης (Βιολί), Γιάννης Χατζής (Κοντραμπάσο), Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου (Κρουστά).

Η «Ιστορία του στρατιώτη» γράφτηκε το 1918 - φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη συγγραφή της - στην κορύφωση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελβετία, από τον μεγάλο Ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι σε συνεργασία με τον Ελβετό ποιητή και πεζογράφο Σάρλ Φερντινάντ Ραμίζ. Το έργο βασίζεται σε ένα λαϊκό ρώσικο παραμύθι, με πρωταγωνιστές έναν στρατιώτη και τον Διάβολο και μοιάζει με μια λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ.