Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα MINIDOC

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MINIDOC

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το εξαιρετικά επιτυχημένο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «MINIDOC: ένα κινηματογραφικό πορτρέτο». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται και φέτος στη Χαλκιδική, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, ενώ επεκτείνεται και σε τρεις νέες περιοχές, την Αλεξανδρούπολη, την Άνδρο και την Καστοριά.

Το MINIDOC, που τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας, φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και να τους εξοικειώσει με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μέλη πολιτιστικών ομάδων, ενημερώνονται για το ντοκιμαντέρ, τα είδη και τις τεχνικές του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη-συντονιστή, προχωρούν στη διαμόρφωση πρότασης παραγωγής και στην υλοποίηση ενός μίνι ντοκιμαντέρ, διάρκειας 1-5 λεπτών, με θέμα το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός προσώπου, εν ζωή ή ιστορικού. Το πορτρέτο αυτό μπορεί να περιέχει σύντομες συνεντεύξεις, να συνοδεύεται από αφήγηση, αλλά και να στηρίζεται σε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα πολλών ειδών, αρχειακά ή μη. Τέλος, μπορεί να είναι δραματοποιημένο εν μέρει ή στο σύνολό του.

Απώτερος στόχος του MINIDOC δεν είναι, ωστόσο, απλά και μόνο η παραγωγή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, αλλά και η προώθηση των εννοιών της συνεργασίας και της συλλογικότητας, μέσα από τη συντονισμένη μελέτη και έρευνα, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και φυσικά την ομαδική περιπέτεια των γυρισμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «MINIDOC: Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο» θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις: Η πρώτη, που διεξάγεται αυτή την περίοδο στις τέσσερις περιοχές που συμμετέχουν, περιλαμβάνει τις ενημερωτικές ημερίδες καθηγητών και μαθητών, η δεύτερη τις κύριες εργασίες – γυρίσματα στα σχολεία και η τρίτη, με την οποία ολοκληρώνεται τελικά το πρόγραμμα, το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Χαλκιδικής, που θα είναι ενιαίο και για τις τέσσερις περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο MINIDOC - 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, συμμετείχαν 15 διαφορετικές ομάδες, 200 περίπου μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ο.Τ.Α του Νομού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Υπεύθυνη προγράμματος: Μπέττυ Σεμακούλα, τηλ. 2310-378.636, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).