Το «ECCE MOMO!» στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ


ΤΟ «ECCE MOMO!» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΡΟΤΤΕΡΝΤΑΜ

Μετά την επιτυχημένη της πορεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, όπου απέσπασε και το πρώτο της βραβείο, η ταινία Ecce Momo! του Ανέστη Χαραλαμπίδη ξεκίνησε το ταξίδι της στο εξωτερικό, με πρώτη στάση το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρόττερνταμ, όπου επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο τμήμα Bright Future, τη βασική παράλληλη ενότητα του επίσημου προγράμματος.

Η ταινία, ένα αποκαλυπτικό βίντεο-ημερολόγιο του Μορρίς Μοσέ (Μόμο) πριν και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, διαγωνίστηκε στο τμήμα Digital Wave του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, αλλά και τον Ψηφιακό Αλέξανδρο «για την πρωτοτυπία της, την αυθεντικότητα και την τόλμη του εγχειρήματος» (εξ ημισείας με την ταινία Το σύνδρομο της Χιονάτης του Άγγελου Σπάρταλη).

«Μετά τις περυσινές επιτυχίες των ταινιών Ιστορία 52 του Αλέξη Αλεξίου και διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου, οι οποίες ξεκίνησαν την διαδρομή τους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή του Ecce Momo του Ανέστη Χαραλαμπίδη φέτος στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ αποδεικνύει ότι οι πρώτοι καρποί των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι πραγματικότητα, καθώς και ότι η σταθερή παρουσία ελληνικών ταινιών σε σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού, με την κατάλληλη στήριξη και προβολή, έχει καθιερωθεί. Συγχαίρουμε τον δημιουργό, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και αναμένουμε σύντομα ακόμη περισσότερες διεθνείς επιτυχίες ελλήνων κινηματογραφιστών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.

Λίγα λόγια για την ταινία: Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας ο Μορρίς Μοσέ (Μόμο), ήταν κλινικά νεκρός 3 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Όταν ανέκτησε ξαφνικά τις αισθήσεις του, τα πρώτα του λόγια ήταν: «Γιατί Αφρική; Επειδή δεν είναι ούτε Νότος, ούτε Δύση. Ούτε Βορράς, ούτε Ανατολή... Είναι πάνω απ’ τη Γη». Τι εννοούσε ο Μόμο; Και που βρισκόταν όλη αυτήν την ώρα;

«Ποτέ ένας άνθρωπος δεν είχε καταφέρει να διηγηθεί τόσα πολλά. Ποτέ δεν είχε καταφέρει να αγαπήσει τον εαυτό του τόσο δυνατά και ολόψυχα. Τόσο τρυφερά και τόσο αφοσιωμένα. Τόσο δυνατά και τόσο απόλυτα. Τόσο παράφορα. Ποτέ ο άνθρωπος δεν είχε πιστέψει στην αθανασία του με τόση αφέλεια και τόλμη», εξηγεί για την ταινία του ο Ανέστης Χαραλαμπίδης.

Ο Ανέστης Χαραλαμπίδης σπούδασε στο Πανρωσικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (VGIK). Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Καννών, απ’ το οποίο υπήρξε υπότροφος το διάστημα 2002-2003. Έχει εργαστεί ως Α’ βοηθός σκηνοθέτης του ρώσου Αλεξέι Γκέρμαν του πρεσβύτερου.