Σινεμά στο Πιάτο (23/02/09-13/04/09)

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
(23/2 – 13/4/2009)

8 ΤΑΙΝΙΕΣ – 5 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ – 14 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – 1 ΠΑΡΤΥ
16 ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ CHEFS ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 8 ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

CINEMA POWER WITH GOURMET FEELING!

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου
Με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας
SLUMDOG MILLIONAIRE
@ Apollon Cinemax Class, 19:30

Σε συνεργασία με το ‘Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης’

GENERAL INFO
‘ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ’
: ένα πρωτοποριακό γαστροσινεφιλικό concept που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 και διοργανώθηκε ξανά με νέα μορφή το χειμώνα του 2008, επανέρχεται δυναμικά -ακόμα πιο πλούσιο και ανανεωμένο- στην Αθήνα: με αφετηρία 8 ξεχωριστές κινηματογραφικές προτάσεις σε 5 κεντρικές αίθουσες της πόλης, η 7η τέχνη καταλήγει σε 14 εστιατόρια υψηλής γαστρονομικής τέχνης + 1 bar-restaurant (special party night).

Κάθε Δευτέρα, από τις 23 Φεβρουαρίου έως και τις 13 Απριλίου 2009, οι κινηματογράφοι ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class – ΔΑΝΑΟΣ 1 – ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Prince Filmcenter – ΕΛΛΗ Filmcenter – AUDITORIUM / Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα φιλοξενήσουν 8 βραδινές προβολές, τις οποίες θα προλογίζουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου και δημοφιλείς προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 πολυαναμενόμενες avant-premieres ευρωπαϊκής και αμερικανικής παραγωγής 2008, δύο ‘κλασικές’ προτάσεις, καθώς και μια αγαπημένη ταινία των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Αναφορικά με το κινηματογραφικό τμήμα, οι διοργανωτές του ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ πρωτοτύπησαν φέτος λαμβάνοντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία: για πρώτη φορά, τα καταξιωμένα κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ξένα ινστιτούτα, μορφωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς με πολιτιστική δράση, συνενώνονται με κοινό άξονα την επιλογή σημαντικών ταινιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το British Council και το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο αγκαλιάζουν δημιουργικά το νεοσύστατο θεσμό του ‘Σινεμά στο Πιάτο’, θέτοντας υπό την αιγίδα τους από μία ταινία, ως δική τους κινηματογραφική πρόταση.
Αμέσως μετά από κάθε προβολή, δύο εξαιρετικά εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας αναλαμβάνουν να μεταφράσουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε γεύσεις, δίνοντας μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φιλμ και διευρύνοντας τα σύνορα της γαστρονομικής τέρψης. Στόχος του πρωτότυπου αυτού αφιερώματος, η ανατρεπτική σύνδεση της κινηματογραφικής εμπειρίας με την γευστική απόλαυση, προσφέροντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει μια αγαπημένη ταινία στη μεγάλη οθόνη και να γευτεί το μενού καταξιωμένων σεφ σε ‘τιμή γνωριμίας’.

Η σύνδεση της ταινίας με την εικόνα, την έννοια και την ουσία του φαγητού, καθίσταται ευρηματική μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο και στο χρόνο, στις εποχές και στις αισθήσεις, με οδηγούς σημαντικούς σκηνοθέτες και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, αλλά και ανερχόμενα ονόματα του σινεμά σήμερα:
το αφιέρωμα ανοίγει με το 'Slumdog Millionaire', που σάρωσε τα φετινά βραβεία Όσκαρ, αποσπώντας συνολικά οκτώ χρυσά αγαλματίδια, γιορτάζει με το κωμικό ‘Γαμήλιο Πάρτι’ και τα βάσανα ενός ομοφυλόφιλου Ασιάτη, παρασύρεται από ‘Δύο Έρωτες’ στη μελαγχολική Νέα Υόρκη, φτάνει την ‘Αγάπη Στ’ Άκρα’ με ποιητική διάθεση και βρετανική ατμόσφαιρα εποχής, διαπράττει ένα ‘Μικρό Έγκλημα’ σε ένα ελληνικό νησί με άγρια ομορφιά, μαγεύεται από ένα υπέρκομψο αριστούργημα καθώς ‘Μια Γυναίκα Ανεβαίνει τη Σκάλα’ στο Τόκιο, βουτάει με γαλλική φινέτσα στο μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι (‘Le Crime est Notre Affaire’) και συναντά έναν αληθινό ήρωα, τον ‘Ανθρωπο του Νότου’.

Η ατμόσφαιρα, το ύφος, η αισθητική των ταινιών γίνονται η αφορμή ώστε 16 καταξιωμένοι έλληνες και ξένοι σεφ να ετοιμάσουν ειδικά cine menus σε 14 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, δύο διαφορετικά για κάθε Δευτέρα.
Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα στις 2 Μαρτίου, μετά την προβολή της ταινίας ‘The Wedding Banquet’, το bar-restaurant HIGGS θα φιλοξενήσει με ακτιβιστική διάθεση ένα πάρτυ με gay concept.
Διοργανωτής του αφιερώματος, ο Σάκης Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας).
Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A. – ODEON – VILLAGE FILMS – NEW STAR – SEVEN FILMS.
Το αφιέρωμα τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, καθώς το 40% των εσόδων από τα εισιτήρια των προβολών θα διατεθεί σε κοινωφελή σκοπό.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Το αφιέρωμα θα ανοίξει επίσημα τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 19:30 στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class, με την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας SLUMDOG MILLIONAIRE του Ντάνι Μπόιλ, σε διανομή της εταιρείας AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.
(στις αίθουσες από την Πέμπτη 5/3).
Την ταινία θα προλογίσουν η Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, ο κινηματογραφικός συντάκτης Γιάννης Ζουμπουλάκης και η κριτικός γεύσης Ελένη Ψυχούλη.
Στο φουαγιέ, θα προσφερθούν γλυκά & ποτά από το FRESH.
Μετά την προβολή, οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο) και Γιώργος Βενιέρης (Electra Restaurant) ετοιμάζουν τα cine menus της βραδιάς.

Λίγα λόγια για την ταινία SLUMDOG MILLIONAIRE
Ο Τζαμάλ Μαλίκ, ένας 18χρονος από τις φτωχογειτονιές του Μουμπάι, θα ζήσει τη μεγαλύτερη ημέρα της ζωής του με όλα τα μάτια της Ινδίας στραμμένα πάνω του: αν απαντήσει σωστά σε μια τελευταία ερώτηση, θα κερδίσει 20 εκατομμύρια ρουπίες στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος?». Πώς γίνεται ένα παιδί του δρόμου να γνωρίζει τόσο πολλά; Όταν ο Τζαμάλ επιστρέψει για να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση, θα το αποκαλύψει σε 60 εκατομμύρια τηλεθεατές… Η νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ αποτελεί δίχως άλλο τη μεγάλη φετινή κινηματογραφική – ήδη πολυβραβευμένη – έκπληξη.
8 ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ- 4 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ - 7 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA

Επισυνάπτεται αναλυτικό δελτίο τύπου για το «Σινεμά στο πιάτο» καθώς και το πρόγραμμα προβολών