Προβολή - Ανοιχτή συζήτηση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, και με αφορμή την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, διοργανώνει σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Περίπλους, την Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 22.30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, μια ανοιχτή συζήτηση.

Στη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την προβολή των 20.30, θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο παραγωγός, Θάνος Λαμπρόπουλος, ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, ο κριτικός κινηματογράφου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος και ο κριτικός κινηματογράφου Θωμάς Λιναράς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου και υπεύθυνος του Ολύμπιον Νότης Φόρσος.


Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη
Ελλάδα-Πορτογαλία-Κύπρος, 2007

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος , 35mm, Έγχρωμο, 90'

Στις 21 Οκτωβρίου του 1929 το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σ’ αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε, του Φερνάντο Πεσσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

• Το DVD της ταινίας θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η ταινία είχε προβληθεί στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Νοέμβριο του 2008, και απέσπασε το 1ο Κρατικό Κινηματογραφικό Βραβείο Ποιότητας ταινίας Τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους έτους 2008, καθώς και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.



Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού τέχνης Γραφή. Συνιδρυτής με τον παραγωγό Θάνο Λαμπρόπουλο και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Βαρβαρίγο της κινηματογραφικής εταιρείας Περίπλους. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

1996 Άδης
1999-2000 Είδαν τα μάτια μας γιορτές
2000-2001 Ημερολόγια Καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης
2005 Γιάννης Μόραλης
2006 Με λίγο φως στους ώμους - Μιχάλης Γκανάς
2007 Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη