5o Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads - Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων


5o ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS-
ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Το 5ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2009, στο πλαίσιο του επετειακού 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13 - 22 Νοεμβρίου 2009). Το Φεστιβάλ ανακοινώνει την έναρξη καταθέσεων για κινηματογραφικά σχέδια από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και για σχέδια τα οποία ανεξαρτήτως προέλευσης τοποθετούν στοιχεία της ιστορίας τους στην βαλκανική χερσόνησο και τις μεσογειακές χώρες.

Στόχος του CROSSROADS είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου ή των Βαλκανίων. Χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητας θα είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρέχει στους κινηματογραφιστές, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους που προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο καθώς και από τον υπόλοιπο κόσμο ένα πολύτιμο εργαλείο για την ολοκλήρωση του έργου τους και ευκαιρίες παρουσίασης του σχεδίου τους σε επαγγελματίες του χώρου, πιθανούς χρηματοδότες, συμβούλους και εκπαιδευτές. Επιπλέον τους φέρνει σε επαφή και με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εκτός από το Crossroads περιλαμβάνουν το Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων Balkan Fund, την Αγορά κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και το εκπαιδευτικό εργαστήρι για σπουδαστές κινηματογράφου Salonica Studio / Four Corners.

Στις προηγούμενες τέσσερις εκδόσεις του, το CROSSROADS συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων σκηνοθέτες όπως τους Raoul Ruiz, Atiq Rahimi, Yesim Ustaoglu, Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη, Αλέξη Αλεξίου, Dover Kosashvili και την Anne-Marie Jacir και ειδικούς του χώρου όπως τους Peter Garde της Zentropa Production, Michel Reilhac της ARTE, Jane Wright του BBC Films, Meinolf Zurhorst του ZDF, Olaf Aichinger της Bavaria Film International, Stephen Kelliher της Bankside Films, Matthew Baker της Hanway Films και David Atlan Jackson της Backup.

Το 2006, το CROSSROADS παρουσίασε για πρώτη φορά και καθιέρωσε το Βραβείο Crossroads, ύψους €10.000 χορηγία της Nokia N Series.

Μερικές επερχόμενες ή ολοκληρωμένες ταινίες του CROSSROADS είναι οι Zion and his Brother του Eran Merav, Το Κακό του Γιώργου Νούσια, Disengagement του Amos Gitai, Sut του Semih Kaplanoglu, Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu, Ajami των Scandar Copti, Yaron Shani- Κάννες Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών 2009, Mission London του Dimitar Mitovski, Μαύρο Λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη και The Last of the Storytellers του Chadi Zeneddine η πρώτη ταινία της Disney στην Αραβική γλώσσα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Αυγούστου 2009. Η αίτηση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στη σελίδα:: http://www.filmfestival.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Βέργου στο 210 8706005 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.