Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ινδικό Κινηματογράφο στο Ολύμπιον (6-12 Σεπτεμβρίου 2009)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ινδικό Κινηματογράφο παρουσιάζεται από την Κυριακή 6 έως το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο αφιέρωμα, που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί για την τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Ινδία, θα προβληθούν επτά ταινίες από την σύγχρονη ινδική παραγωγή.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Yaadein… memories to cherish
(2002)
Σκηνοθεσία: Subhash Ghai Έγχρωμο, 178΄
Ο Raj Singh, ένας μεσήλικας συντηρητικός άντρας από το Λονδίνο, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, επιστρέφει στην Ινδία με τις τρεις όμορφες κόρες του, οι οποίες έχουν μεγαλώσει στην Αγγλία. Η ζωή κυλάει κανονικά μέχρι που η πιο αγαπημένη του κόρη ερωτεύεται τον γιο του καλύτερου φίλου του, του δισεκατομμυριούχου Roni Puri.

Taal
(1999)
Σκηνοθεσία: Subhash Ghai , Έγχρωμο, 177΄.
Όταν ο Manav, ο ιδιοφυής γιος ενός δισεκατομμυριούχου, επισκέπτεται μια μικρή πόλη στα βάθη της Ινδίας, ερωτεύεται την πανέμορφη Mansi, μια ταλαντούχα τραγουδίστρια και χορεύτρια παραδοσιακών χορών. Αλλά οι όρκοι αιώνιας αγάπης που ανταλλάσσουν απειλούνται όταν η ίδια και ο σεβάσμιος πατέρας Tarababu, ταπεινώνονται από την οικογένεια του Manav στη Βομβάη.

Paheli
(2005)
Σκηνοθεσία: Amol Palekar, Έγχρωμο, 139΄.
Μεταφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα ενός κλασικού παραδοσιακού ινδικού παραμυθιού το οποίο αφηγείται την ιστορία της Lachchi, μιας αθώας κοπέλας που παντρεύεται τον φιλοχρήματο Kishan, ο οποίος δεν διστάζει να την εγκαταλείψει για τις δουλειές του από την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Η θλιμμένη Lachchi βρίσκει την αγάπη στην αγκαλιά ενός... φαντάσματος.

Black
(2005)
Σκηνοθεσία: Sanjay Leela Bhansali, Έγχρωμο, 120΄.
Η Michelle Mcnally είναι «ξεχωριστή» από πολλές απόψεις. Δεν μπορεί να δει... δεν μπορεί να ακούσει ... δεν μπορεί να μιλήσει. Κατοικεί σε έναν απέραντο «μαύρο» κόσμο, απόλυτου κενού όπου τίποτα δεν την αγγίζει και η ίδια δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα. Ο κόσμος της είναι τρομακτικός εξαιτίας της απόλυτης απομόνωσής της. Η Michelle αγωνίζεται σθεναρά και με μεγάλη θέληση να επιβιώσει στη δίνη της ζωής της.

Iqbal
(2005)
Σκηνοθεσία: Nagesh Kukunoor, Έγχρωμο, 126΄.
Με φόντο την εθνική «μανία» της Ινδίας με το κρίκετ ξετυλίγεται η ιστορία του Iqbal. Ο Iqbal γεννήθηκε την ώρα που η μητέρα του έβλεπε έναν αγώνα κρίκετ στην τηλεόραση. Παρότι κωφάλαλος, θα καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας κρίκετ της Ινδίας.

Koi… Mil Gaya
(2003)
Σκηνοθεσία: Rakesh Roshan, Έγχρωμο, 172΄.
Ένας ινδός επιστήμονας κατασκευάζει έναν υπολογιστή που μπορεί να τον φέρει σε επαφή με τους εξωγήινους. Κανείς όμως δεν φαίνεται να τον πιστεύει μέχρι που ένας ιπτάμενος δίσκος επισκέπτεται την περιοχή, αφήνοντας εκτός από τα ίχνη του και έναν μικρό εξωγήινο, ο οποίος αναστατώνει τη ζωή των κατοίκων της πόλης.

Hum Saath-Saath Hain: We Stand United
(1999)
Σκηνοθεσία: Sooraj R. Barjatya, Έγχρωμο, 176΄.
Η ταινία πραγματεύεται τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο Ramkishen και η Mamta στην προσπάθειά τους να ενώσουν τις δύο οικογένειές τους.

Πρόγραμμα προβολών
Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20.30

Κυριακή 06/09: Hum Saath-Saath Hain: We Stand United
Δευτέρα 07/09: Paheli
Τρίτη 08/09: Iqbal
Τετάρτη 09/09: Yaadein… memories to cherish
Πέμπτη 10/09: Koi… Mil Gaya
Παρασκευή 11/09: Taal
Σάββατο 12/09: Black