Ανακοίνωση του ΦΚΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι τμήμα της ζωντανής ελληνικής κινηματογραφίας. Με κατοχυρωμένο διεθνή χαρακτήρα, βασικός στόχος του είναι η προώθηση του διεθνούς κινηματογράφου στην Ελλάδα και η διάδοση παγκοσμίως των ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών, των ελληνικών οπτικοακουστικών προϊόντων. Εδώ και χρόνια, μεθοδικά και συστηματικά αναπτύσσει δομές και επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας σε όλα της τα στάδια. Το συμφέρον της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας είναι και αυτό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πάντα ανοιχτό στις διεργασίες και στην υπέρβαση των προβλημάτων του χώρου, σεβόμενο και τους δημιουργούς και τους νόμους, σεβόμενο και τον μόχθο των ανθρώπων του οπτικοακουστικού τομέα και την καλλιτεχνική τους δημιουργία.
Η ελληνική κινηματογραφία χρειάζεται νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Τον τελευταίο καιρό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τις διεργασίες από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και του κινηματογραφικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός νέου Νόμου για τον κινηματογράφο. Μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, οι διαβουλεύσεις αυτές παγώνουν, κάνοντας φανερό ότι η διεξαγωγή του Φεστιβάλ θα γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο ρόλος, όμως, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να προβάλλει και να προωθεί με κάθε μέσο την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει τη θέληση και είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλες τις ελληνικές ταινίες στην 50η του επετειακή διοργάνωση.
Για το λόγο αυτό, καλούμε τους έλληνες κινηματογραφιστές να συμμετάσχουν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους.