6ο AnimFest-Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας - Best Of

6ο AnimFest-Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας - Best Of
αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, 21-23 Μαρτίου 2011

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη μια επιλογή του προγράμματος του 6ου AnimFest – Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Αθήνας. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400).
Το πρόγραμμα που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα σε τρεις σταθμούς στην ιστορία του γερμανικού animation, το οποίο εκτείνεται από το έργο της μεγάλης κυρίας του πρωτοποριακού κινηματογράφου Lotte Reiniger και την παραγωγή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μέχρι τις δημιουργίες της επανενωμένης Γερμανίας. Επίσης, ένα αφιέρωμα στο οπτικοακουστικό έργο του Μιχάλη Αρφαρά, ένα ειδικό αφιέρωμα στον βρετανό animator Barry Purves, καθώς και το πλήρες έργο του διεθνώς βραβευμένου cult ισπανού σκηνοθέτη – animator Sam. Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται ένα μικρό δείγμα της σειράς «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», καθώς και δύο ειδικές προβολές πολυβραβευμένων ταινιών animation μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής.
Πληροφορίες:
Οι περισσότερες από τις ταινίες δεν έχουν διάλογους. Όσες έχουν, συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους.
Τιμές εισιτηρίων: 1 προβολή: 5 ευρώ κανονικό & 4 ευρώ για τους κατόχους CineΚάρταF
Ημερήσιο: 8 ευρώ κανονικό & 6 ευρώ για τους κατόχους CineΚάρταF

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε αφιέρωμα καθώς και το πρόγραμμα προβολών.

6ο AnimFest-Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας - Best Of
Αφιέρωμα: Τρεις σταθμοί στην ιστορία του γερμανικού animation
Από την μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου Lotte Reiniger και την παραγωγή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στις δημιουργίες της επανενωμένης Γερμανίας, το αφιέρωμα «Τρεις σταθμοί στην ιστορία του γερμανικού animation», το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε, σε επιμέλεια του Ulrich Wegenast (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Στουτγάρδης & Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών), περιλαμβάνει τρία μέρη:

1ος Σταθμός: Lotte Reiniger: Η πρωτοπόρος δημιουργός
H Lotte Reiniger (1899-1981), η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου, τιμάται μέχρι και σήμερα από τους νέους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Ανήκοντας στο λογοτεχνικό κύκλο γύρω από τον Bertolt Brecht, γνώρισε στη δεκαετία του ’20 μεγάλες μορφές της τέχνης, μεταξύ άλλων τους Laszlo Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Carl Zuckmayer, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst, ενώ επίσης συνεργάστηκε με τους Paul Wegener, Jean Renoir και Walter Ruttmann. Η Lotte Reiniger δεν διακρίθηκε μόνον για τις κινηματογραφικές της παραγωγές, αλλά και για τη μαεστρία και την πείρα της στο θέατρο σκιών, για τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τη δραστηριότητά της στο θέατρο, ενώ το κινηματογραφικό έργο της είναι συνυφασμένο με τα παραμύθια και τη μουσική.

2ος Σταθμός: Μεταξύ Κρατικής Τέχνης και Underground: Δημιουργίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1959-1989)
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με τη φιλική υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Κινουμένων Σχεδίων της Δρέσδης, περιλαμβάνει ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του κρατικού DEFA-Studio της Δρέσδης, αλλά και παραδείγματα του κινηματογραφικού Underground, που αύξανε διαρκώς την παραγωγικότητά του μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

3ος Σταθμός: Σύγχρονες δημιουργίες από την επανενωμένη Γερμανία:
Κινούμενες κούκλες, κινούμενα σχέδια, ταινίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και μεικτές τεχνικές: Το πρόγραμμα «Σύγχρονες δημιουργίες» περιλαμβάνει 14 από τις πιο ενδιαφέρουσες γερμανικές καλλιτεχνικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων 20 ετών. Αφαιρετική, πληθωρική, πνευματώδης, ανατρεπτική, με υπόγεια νοήματα και λαμπρές αισθητικές ιδέες, η γερμανική καλλιτεχνική ταινία animation ξεχωρίζει για το υψηλό καλλιτεχνικό της επίπεδο, που της χάρισε τόσες επιτυχίες σε φεστιβάλ της Γερμανίας και του εξωτερικού.

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αρφαρά
Το 6ο AnimFest πραγματοποιεί αφιέρωμα στο οπτικοακουστικό έργο του Μιχάλη Αρφαρά. Καθηγητής και διευθυντής του τομέα Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Μιχάλης Αρφαράς από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επίσης έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και στα φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.

Special Screenings
Στις Ειδικές Προβολές, προβάλλονται δύο πολυβραβευμένες ταινίες animation μικρού μήκους, πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες είναι ευγενική προσφορά των ίδιων των δημιουργών τους για τους θεατές του 6ου AnimFest 2011. Πρόκειται για την ταινία Ο ενοικιαστής / The Renter, το ντεμπούτο του Jason Carpenter, μια εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία. Βασισμένη σε μια παιδική ανάμνηση, η ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ζει με τη φροντίδα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Όταν εκείνη νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού σε έναν μοναχικό άντρα, το παιδί δείχνει να τρομάζει από τον νεοφερμένο ενοικιαστή. Η δεύτερη ταινία είναι το Μηδέν / Zero του ελληνικής καταγωγής αυστραλού συγγραφέα/σκηνοθέτη/animator, Christopher Kezelos. Σε έναν κόσμο που κρίνει τους ανθρώπους με τον αριθμό τους, το Μηδέν αντιμετωπίζει συνεχείς προκαταλήψεις και διώξεις. Ακολουθεί μια μοναχική πορεία μέχρι που μια τυχαία συνάντηση, του αλλάζει τη ζωή του για πάντα: συναντά μια γυναίκα Μηδέν. Μαζί αποδεικνύουν ότι με αποφασιστικότητα, θάρρος και αγάπη, το τίποτα μπορεί να γίνει πραγματικά κάτι. Η ταινία έχει τιμηθεί με το βραβείο Best Animation στα φεστιβάλ LA Shorts Fest και Rhode Island International Film Festival. Επίσης, απέσπασε δύο Χρυσά βραβεία από την Αυστραλιανή Εταιρία Σκηνοθετών (Australian Cinematographers Society) και έλαβε το βραβείο Best Achievement in Sound στο Flickerfest International Film Festival.

Γνώρισε τον Sam
Στο πλαίσιο του 6ου AnimFest, θα προβληθεί το πλήρες έργο του διεθνώς βραβευμένου cult ισπανού σκηνοθέτη-animator, Sam (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Samuel Orti Marti), ενώ ο ίδιος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του αλλά και να παραδώσει ένα masterclass. Ιδρυτής και διευθυντής της εταιρίας Conflictivos Productions, ο Sam την τελευταία δεκαετία πειραματίζεται με τον πηλό και τις τεχνικές εμψύχωσης του υλικού αυτού. Εργάστηκε κατά καιρούς σε διάφορες εταιρίες παραγωγής και στούντιο, ενώ ως ανεξάρτητος παραγωγός δημιούργησε μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες animation, οι οποίες έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Οι ταινίες του Sam θα προβληθούν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα τις προλογίσει και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών. Τον Sam θα συστήσει στο κοινό ο θεσσαλονικιός animator Δημήτρης Σαββαΐδης, οποίος και θα συντονίσει την κουβέντα μετά την προβολή των ταινιών.
Το masterclass του Sam συνδιοργανώνεται από Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων και το εκπαιδευτικό ίδρυμα Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΑΚΤΟ (Τσιμισκή 45), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 12:00-14:00, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αφιέρωμα στον Barry Purves
Το 6ο AnimFest διοργανώνει ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο του διάσημου πολυβραβευμένου βρετανού animator Barry Purves. Από το 1986, ο δημιουργός έχει σκηνοθετήσει και έχει επιμεληθεί το animation σε πολλά διαφημιστικά και τίτλους κινηματογραφικών ταινιών. Επίσης, έχει οργανώσει εργαστήρια για το animation σε πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο, όπως αυτά της Dreamworks, της PDI, της Pixar και του Will Vintons. Οι ταινίες του Barry Purves έχουν αποσπάσει πάνω από εξήντα μεγάλα διεθνή βραβεία, καθώς και υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA και τα Όσκαρ.

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Ένα μικρό δείγμα δύο επεισοδίων της επιτυχημένης σειράς animation του MEGA, δημιουργίας των Γιώργου Β. Φειδά και Γιάννη Τσιτσώνη, προβάλλεται στο πλαίσιο του 6ου AnimFest.