13ο ΦΝΘ: Παρουσίαση CoPro

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CoPro

Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, η κ. Όρνα Γιαρμούτ / Orna Yarmut, ιδρύτρια-διευθύντρια του ισραηλινού ιδρύματος για το μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ CoPro, παρουσίασε μια σειρά από θέματα στους παρευρισκόμενους. Μεταξύ άλλων, η κ. Γιαρμούτ αναφέρθηκε στα σημερινά χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ, όπως π.χ. οι βασικές θεματικές, οι πηγές χρηματοδότησης και η σημασία των συμπαραγωγών με διεθνείς εταίρους, ενώ επίσης εξήγησε τα σχέδια της επιτροπής παραγωγών που παρευρέθηκε στην αγορά ντοκιμαντέρ της CoPro.

To CoPro, είναι ένα ίδρυμα για το μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ, που έχει ως στόχο την προώθηση και διακίνηση στη διεθνή αγορά ισραηλινών ντοκιμαντέρ, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική οργάνωση με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Ισραήλ. Οι βασικές του δραστηριότητες είναι οι εξής: η οργάνωση μιας ετήσιας αγοράς ταινιών στα τέλη Μαΐου, η αποστολή αντιπροσωπιών με παραγωγούς το φθινόπωρο και το χειμώνα, μια διετής έκδοση-οδηγός χρηματοδοτήσεων για σκηνοθέτες, η προώθηση ποιοτικών προγραμμάτων για παιδιά και οι περιφερειακές συμπαραγωγές. Η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούν στην υπογραφή μιας συμφωνίας για τον κινηματογράφο. Στο πνεύμα αυτής της συμφωνίας, η CoPro και η Story Doc σχεδιάζουν ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με την παρουσία του CoPro στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η κ. Γιαρμούτ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή του CoPro στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήρθε για εμένα την κατάλληλη στιγμή. Παρουσίαζα τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε ισραηλινούς δημιουργούς και έλληνες φίλους και το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου γλυκό ήταν ο πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας. Η διεθνής ισραηλινή συμπαραγωγή του Ρόι Σερ ήταν ένα από τα έργα που επελέγησαν από το CoPro στο StoryDoc 2010, το πρώτο Ελληνικό Εργαστήριο στην Κέρκυρα, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι το 2010. Αυτό τον καιρό, βρίσκεται στα σκαριά μια ελληνοϊσραηλινή συμφωνία συνεργασίας στον κινηματογράφο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το CoPro – ο μοναδικός οργανισμός μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ του Ισραήλ – δίνει το ‘’παρών’’ στο 13ο ΦΝΘ, προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο μελλοντικής ανταλλαγής παραγωγών. Οι ισραηλινοί και έλληνες κινηματογραφιστές καλούνται να ξεπεράσουν τις ίδιες προκλήσεις: την ισχνή χρηματοδότηση, το μικρό μέγεθος της αγοράς, μια γλώσσα που απευθύνεται σε μικρό ακροατήριο, την ανάγκη εύρεσης ξένων εταίρων. Η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ θα διευκολύνει αυτές τις συνεργασίες. Ευελπιστώ ότι θα έχω την ευκαιρία να καλωσορίσω έλληνες παραγωγούς στην αγορά CoPro στο άμεσο μέλλον».