Ντοκιμαντέρ για παιδιά στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Εικόνες του 21ου Αιώνα
11-20 Μαρτίου 2011


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Η ζώνη εκπαιδευτικών προβολών του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα ταξιδεύει στην Αριδαία για να παρουσιάσει Ντοκιμαντέρ για Παιδιά με θέμα «Νεαροί Ήρωες & Κλιματική Αλλαγή», στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντοκιμαντέρ Αριδαίας (9 – 16 Απριλίου 2011). Στόχος των εκπαιδευτικών προβολών του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων για το ντοκιμαντέρ, εξοικειώνοντάς τους με αυτό το κινηματογραφικό είδος. Τα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ενότητα θα προβληθούν από την Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας. Η είσοδος στις προβολές θα είναι ελεύθερη.

Τα Ντοκιμαντέρ για Παιδιά «Νεαροί Ήρωες & Κλιματική Αλλαγή» περιλαμβάνουν 13 ταινίες τεκμηρίωσης που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά και εφήβους. Οι ταινίες προέρχονται από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εστιάζουν σε θέματα της καθημερινής και διαπροσωπικής ζωής, όπως τη φιλία, την αγάπη και την οικογένεια, καθώς και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα με τις προβολές, θα πραγματοποιηθούν και δύο παράλληλες εκδηλώσεις: Ένα εργαστήρι κατασκευής κινηματογραφικής αφίσας για παιδιά του Δημοτικού, το Σάββατο 9 Απριλίου, καθώς και μια εκδήλωση με θέμα «Οικολογία και Περιβάλλον» για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, την Κυριακή 10 Απριλίου.

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει τα Ντοκιμαντέρ για Παιδιά «Νεαροί ήρωες & Κλιματική Αλλαγή», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και τον θεατρικό σύλλογο Αριδαίας «προ ΘΕΣΗ».

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
(ΝΕΑΡΟΙ ΗΡΩΕΣ)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Α’-Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑΡ / LUNAR’S IMAGES
, Γαλλία, 2000, 4’,30’’
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ/ LET’S PLAY, Γαλλία, 2003, 15’
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ / CITY OF BEES, Δανία, 2004, 30’
ΟYAOY! ΒΑΝΕΣΣΑ –ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ / WOW! VANESSA – THE BIG JUMP, Γερμανία, 2004, 15’

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Ε’-ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑΡ / LUNAR’S IMAGES,
Γαλλία, 2000, 4’,30’’
ΑΫΛΑ: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ / AYLA, THE TSUNAMI GIRL Ολλανδία, 2005, 15’
Ο ΣΑΜΟΥΗΛ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ/ SAMUEL, CONDEMNED TO DENTALBRACES, Ολλανδία, 2005, 15’
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ – ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ / THE SCHOOL SWAP – THE FREE SCHOOL, Ολλανδία, 2003, 15’
ΟΥΑΟΥ! Ο ΑΝΤΡΙΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ / WOW! ADRIAN CAN DANCE, Γερμανία, 2003, 15’
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
(ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ)

Η εποχή των ηλιθίων / The Age of Stupid
Μεγάλη Βρετανία, 2009
Σκηνοθεσία: Franny Armstrong
92’
Η βρετανική ταινία Η εποχή των ηλιθίων της Φράνι Άρμστρονγκ ρίχνει μια γενναία ματιά στην εξέλιξη της ανθρωπότητας με φόντο την παγκόσμια καταστροφή. Με δραματουργική δεξιοτεχνία, συνδυάζει μυθοπλασία και στοιχεία ντοκιμαντέρ, επιδιώκοντας να διαγράψει την πορεία προς την οικολογική καταστροφή, κοιτώντας πίσω, από την οπτική γωνία του έτους 2050, με τη βοήθεια «φλας μπακ». Πάνω απ’ όλα, η ταινία θέτει το ερώτημα: γιατί δεν αλλάξαμε το πεπρωμένο μας ενώ ακόμη μπορούσαμε; Η ταινία επιτυγχάνει όχι μόνο να αναδείξει το αντικειμενικό πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να αποκαλύψει τις εσωτερικές αντιφάσεις και τους πολιτισμικούς φραγμούς που κάνουν τόσο δύσκολη τη δράση.


Συνταγές καταστροφής / Recipes for Disaster
Φινλανδία, 2008
Σκηνοθεσία: John Webster
85’
Ανήσυχος για την εξάρτηση του πολιτισμού μας από το πετρέλαιο και τη βενζίνη και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο σκηνοθέτης Τζον Ουέμπστερ πείθει την οικογένειά του να κάνει αποχή από το πετρέλαιο για ένα χρόνο. Έχοντας ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της οικογένειας, ο σκηνοθέτης ανακαλύπτει ένα σωρό πράγματα –το ίδιο και η γυναίκα και τα παιδιά του που συντάσσονται πλάι του κυρίως από ανάγκη– και παθιάζεται ακόμα περισσότερο. Το Συνταγές καταστροφής είναι έξυπνο και διασκεδαστικό. Είναι όμως και πολύ βαθύ, καθώς δεν παραβλέπει την ανθρώπινη διάσταση – προπάντων τις συγκρούσεις του σκηνοθέτη με την υπομονή της οικογένειάς του, αλλά και τον φανατισμό του, ο οποίος τελικά μετριάζεται από την αγάπη της γυναίκας του. Ένας άνεμος ανανέωσης στο χώρο των οικολογικών ντοκιμαντέρ!


Πάνω απ’ το νερό / Above Water / Uber Wasser
Αυστρία - Λουξεμβούργο, 2007
Σκηνοθεσία: Udo Maurer
82’
Χωρισμένο σε τρία κεφάλαια, για τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου, το ντοκιμαντέρ του Ούντο Μάουρερ Πάνω απ’ το νερό κάνει έναν απολογισμό της ζωτικής σημασίας που έχει το νερό για την ανθρωπότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ένα φαινομενικά ασήμαντο και δεδομένο στοιχείο μετατρέπεται σε μια συναρπαστική και άμεση αφήγηση πάνω στην καθημερινή μάχη για επιβίωση. Παρά το νερό. Λόγω του νερού. Χωρίς το νερό. Με το νερό. Για τις πλημμύρες και την υπερχείλιση στην περιοχή του Δέλτα του Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, για το άλλοτε ακμάζον αλιευτικό λιμάνι του Αράλσκ πάνω στη λίμνη Αράλη που τώρα χάνεται στο εσωτερικό της άνυδρης καζακικής στέπας, καθώς και για την αφρικανική μάχη όλων ενάντια σε όλους για ένα μπιτόνι πόσιμου νερό στην Κιμπέρα, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη του Ναϊρόμπι.


Άνθρωποι-όνειρα-δράσεις / People-Dreams-Actions / Menschen-Traume-Taten
Γερμανία, 2007
Σκηνοθεσία: Andreas Stiglmayr
90’
Καθώς αναζητά ένα συμβατό με το μέλλον μοντέλο κοινοτικής ζωής, ο σκηνοθέτης Άντι Στίγκλμαγιερ ανακαλύπτει μια κοινότητα υπόδειγμα, ονόματι Ζίμπεν Λίντεν (επτά φλαμουριές), που ιδρύθηκε το 1997 στο Άλτμαρκ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου. Εκατόν είκοσι άνθρωποι ενώθηκαν και οργάνωσαν διάφορες γειτονιές, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν μεταξύ τους οι διαφορετικοί τομείς της ζωής –όπως η εργασία, ο ελεύθερος χρόνος, η εκπαίδευση και η κουλτούρα. Σε κάποιους τομείς, όμως, όπως η επικοινωνία, η ανατροφή των παιδιών, η εξουσία και ιδιαίτερα η σχέση αντρών-γυναικών, γίνεται σαφές ότι τα προβλήματα της κοινωνίας στο σύνολό της αντανακλούνται έντονα στον μικρόκοσμό της.


Ένας τυχερός ελέφαντας / One Lucky Elephant
ΗΠΑ, 2010
Σκηνοθεσία: Lisa Leeman
82’
Πού πάει ένας ελέφαντας όταν η ζωή του στο τσίρκο τελειώνει; Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από τότε που ο διευθυντής τσίρκου Ντέιβιντ Μπόλντινγκ υιοθέτησε τη Φλόρα, ένα ορφανό αφρικανικό ελεφαντάκι, το οποίο ανέθρεψε με αγάπη σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς του και μετέτρεψε στο αστέρι του τσίρκου του. Καθώς η Φλόρα πλησιάζει στην ενηλικίωση, ο Ντέιβιντ συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ευτυχισμένη επί σκηνής και, εντέλει, βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι το τσίρκο δεν κάνει για τη Φλόρα. Ένας ελέφαντας πρέπει να ζει με άλλους ελέφαντες. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς τη “συνταξιοδότησή” της είναι ένα δύσκολο και συγκινητικό ταξίδι, το οποίο δοκιμάζει με απρόσμενους τρόπους το δεσμό τους. Το Ένας τυχερός ελέφαντας, γυρισμένο στη διάρκεια δέκα χρόνων, διερευνά τις συνέπειες της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, χωρίς να αγνοεί ούτε στιγμή την ευαίσθητη ιστορία αγάπης που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας.