52ο ΦΚΘ: Χαιρετισμός Πάολο Σορεντίνο για την προβολή της ταινίας «This must be the place»

Χαιρετισμός Πάολο Σορεντίνο με αφορμή την προβολή της ταινίας «This must be the place»

Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή προβολή της ταινίας του με τίτλο This must be the place - ένα συγκινητικό road movie με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν -
η οποία πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο απηύθυνε θερμό χαιρετισμό μέσω επιστολής στο κοινό που παρευρέθηκε στην αίθουσα.

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που δεν βρίσκομαι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και μόλις έχασα την καλύτερη ευκαιρία για να έρθω. Είμαι πολύ ευγνώμων και έκπληκτος που το Φεστιβάλ διοργανώνει αυτό το αφιέρωμα στη δουλειά μου. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για τις ταινίες μου. Προτιμώ να μην κοιτώ πίσω στο παρελθόν γιατί θέλω να αποφύγω να δω έναν τύπο με περισσότερα μαλλιά και περισσότερη ενέργεια. Αυτός ο τύπος ήμουν εγώ. Μπορώ μόνο να πω ότι αυτές οι ταινίες είναι 5 πρώτες ταινίες. Αυτό που εννοώ είναι ότι κατά τη διάρκεια κάθε ταινίας ήμουν πεπεισμένος ότι η εκάστοτε ταινία θα ήταν και η τελευταία μου, ότι κανένας δε θα είχε την επιθυμία ή την ανάγκη να χρηματοδοτήσει την επόμενη. Έτσι, για κάθε ταινία έκανα πάντα την ύψιστη προσπάθεια, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια, κούραση, προσοχή, απερισκεψία και φόβο. Και, με πολλές παραλλαγές στη θεματολογία, πάντα εστίαζα στον άνθρωπο και τη δυσκολία του να βρει το νόημα της ζωής. Θα έλεγα ότι το μοτίβο στη θεματολογία μου είναι ο άνθρωπος και η έλλειψη νοήματος στη ζωή του. Η μοναδική σημαντική παρατήρηση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι πως ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει. Γι’ αυτό μιλούν οι ταινίες μου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν πολύ σκληρά να μην πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Πιστεύω πως δεν είναι υγιές ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλον να πιστεύει πολύ στις πεποιθήσεις του. Το ρίσκο που διατρέχεις είναι να απογοητεύεσαι διαρκώς. Οπότε, άνευ πεποιθήσεων, σας προσκαλώ να δείτε τις ταινίες μου, και εντωμεταξύ, σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ και απολογούμαι ξανά για την απουσία. Η παρουσία μου βέβαια, όπως καταλαβαίνετε από τα λόγια μου, θα ήταν παντελώς περιττή...», ανέφερε ο δημιουργός.