Συμπαράσταση στον Μπαχμάν Γκομπαντί για τη σύλληψη του αδελφού του, Μπεχρούζ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΧΜΑΝ ΓΚΟΜΠΑΝΤΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ, ΜΠΕΧΡΟΥΖ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει την ένθερμη συμπαράστασή του στον κουρδικής καταγωγής ιρανό σκηνοθέτη Μπαχμάν Γκομπαντί, ο αδελφός του οποίου, Μπεχρούζ, συνελήφθη πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές.

Ο Μπαχμάν Γκομπαντί, ένας από τους τιμώμενους δημιουργούς του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, απευθύνει δημόσια έκκληση στο ιρανικό κράτος για άμεση απελευθέρωση του αδελφού του, για τον οποίο πιστεύει ότι κρατείται παράνομα. Στην επιστολή διαμαρτυρίας του, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής – αυτοεξόριστος και ο ίδιος από το 2009 - αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο μικρότερος αδελφός μου, Μπεχρούζ Γκομπαντί, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες. Πληροφορήθηκα ότι συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές, με την κατηγορία ότι δρα ενάντια στην εθνική ασφάλεια. Ο ίδιος δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε καμία πολιτική δράση. Τον ενδιέφερε πάντα το σινεμά, μάλιστα έχει εκτελέσει χρέη παραγωγού σε ορισμένες από τις ταινίες μου, ενώ επίσης έχει σκηνοθετήσει και ορισμένες μικρού μήκους ταινίες. Η οικογένειά μου κι εγώ ανησυχούμε πάρα πολύ για τον Μπεχρούζ, ειδικά και λόγω των χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να τον απελευθερώσουν χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Μπαχμάν και τον Μπεχρούζ Γκομπαντί, ευελπιστώντας στην όσο το δυνατόν πιο άμεση και αίσια έκβαση της υπόθεσης.