54ο ΦΚΘ: 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS - Έναρξη Καταθέσεων

54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1-10 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS

5-9 Νοεμβρίου 2013

***ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013***

Το 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS ανακοινώνει την έναρξη καταθέσεων για τα κινηματογραφικά σχέδια που θα συμμετάσχουν στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-10 Νοεμβρίου 2013).

Στόχος του CROSSROADS είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητας θα είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Οι χώρες που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση στο CROSSROADS είναι οι: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανο, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Στις προηγούμενες εκδόσεις το CROSSROADS συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Φραντζής, Amos Gitai, Yesim Ustaoglu, Gabriel Achim, Michel Kammoun, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Florin Serban, και Peter Brosens & Jessica Woodworth ανάμεσα σε άλλους.

Οι ειδικοί επαγγελματίες προσκεκλημένοι είναι παραγωγοί, sales agents, εκπρόσωποι Κινηματογραφικών Ταμείων και Φεστιβάλ, Ινστιτούτων και Οργανισμών απ’ όλον τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή του Crossroads βραβεύει ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Τα βραβεία του CROSSROADS συμπεριλαμβάνουν το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας Two Thirty Five προσφέροντας υπηρεσίες post-production (εικόνα & ήχο). Επιπλέον ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2014. Η κριτική επιτροπή δίνει και το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animee) αξίας 7.000 ευρώ. Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρουσιαστεί στα πλαίσιά του το 2014, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρακολουθήσει το Script 2 Film Workshop που διοργανώνει και η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της.

Στις ολοκληρωμένες ταινίες του Crossroads συμπεριλαμβάνονται οι Youth του Tom Shoval, When I Saw You της Annemarie Jacir, Beyond the Hill του Emin Alper, Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη, Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, The Future Lasts Forever του Ozkan Alper, Tilva Rosh του Nikola Lezaic, Sut του Semih Kaplanoglu, Everybody in Our Family του Radu Jude, Ajami των Scandar Copti, Yaron Shani, Adalbert's Dream του Gabriel Achim, Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Ιουλίου 2013 και όλες οι πληροφορίες καθώς και η ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=664

Το Crossroads συνεργάζεται με τους Two Thirty Five, CNC, Producer’s Network, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films, Festival Scope, ACE και υποστηρίζεται από το MEDIA.

Καλλιτεχνική διευθύντρια του CROSSROADS είναι η Marie-Pierre Macia και συντονίστρια του CROSSROADS είναι η Αγγελική Βέργου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Βέργου στο 210 8706005 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Crossroads αποτελεί κομμάτι της Αγοράς του 54ου ΦΚΘ που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων της διοργάνωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.