Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στο Τορόντο

Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στον Καναδά


Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τιμά φέτος το ελληνικό σινεμά και υποδέχεται την Αθήνα ως τιμώμενη πόλη στην καθιερωμένη ενότητα «City to City».

Συνολικά δέκα ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο Τορόντο, σε μια συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Η συνεπής παρουσία των ελληνικών ταινιών στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον σ’ έναν νέο ελληνικό κινηματογράφο που εξελίσσεται με πολύ καλές προοπτικές, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και αποσπώντας θετικές κριτικές, καθώς και σημαντικά βραβεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ο οποίος επέλεξε τις ταινίες από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, κ. Κάμερον Μπέιλι.

Μετά το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Άιρες και το Μουμπάι, πόλεις που προβλήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «City to City», τα φώτα στρέφονται στην Αθήνα και τους δημιουργούς της, δίνοντας διεθνή ώθηση στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Οι δέκα ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 38ο Φεστιβάλ Τορόντο (5-15 Σεπτεμβρίου 2013) είναι οι εξής:

1. September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
2. Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Φόγκελ
3. J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
4. Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη
5. Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά
6. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου
7. Στο λύκο των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιουζ
8. Να κάθεσαι και να κοιτάς του Γιώργου Σερβετά
9. Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου
10. H κόρη του Θάνου Αναστόπουλου