Κινηματογραφικό εργαστήριο: Ο Ίψεν μέσα από το φακό

Κινηματογραφικό εργαστήριο: Ο Ίψεν μέσα από το φακό
Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
 
Το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις θεματικές εκδηλώσεις «Big Days» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διοργανώνοντας το κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα «Ο Ίψεν μέσα από το φακό».
 
Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής εκδήλωσης «Big Day Ίψεν», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με επίκεντρο το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες και έχουν ελεύθερη είσοδο.
 
Μέσα από τις εκδηλώσεις «Big Days», το ΚΘΒΕ προσδοκά να συστήσει στο κοινό γνωστούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στις σκηνές του, μέσα από εμπεριστατωμένα αφιερώματα.
 
Μέσα από το κινηματογραφικό εργαστήριο, το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τι συνέβη όταν η κινηματογραφική γλώσσα συνάντησε τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Ερρίκο Ίψεν. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες οι οποίες είτε στηρίχθηκαν σε θεατρικά έργα του νορβηγού δημιουργού είτε άντλησαν έμπνευση από τις θεματικές που θίγονται σε αυτά. Κοινό σημείο αναφοράς για την επιλογή των συγκεκριμένων ταινιών αποτελεί η μεταβολή στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου κάθε φορά που αυτό βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Πρόκειται για τις ταινίες: A Doll's House του Patrick Garland (1973), The Wild Duck του Henri Safran (1984), Μετά την πρόβα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1984), Ο εχθρός του λαού του Γιάννη Δαλιανίδη (1972) και Nora της Carrie Cracknell (2012). Μετά την προβολή των αποσπασμάτων των ταινιών, οι θεατές, με αφορμή το θεατρικό λόγο του Ίψεν, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να πειραματιστούν μπροστά στην κάμερα.