Το ΦΚΘ υποστηρίζει το 27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
(Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, 8-14 Οκτωβρίου 2014)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το
27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργανώνουν τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Θεσσαλονίκη. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου - Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310.508398).
 
Οι ταινίες του φετινού αφιερώματος αφορούν σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, τα οποία προωθούνται μέσα από τις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας.



Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
19:00 Χαρταετοί πάνω από την πόλη / The Kite Runner του Μαρκ Φόρστερ / Marc Forster (2007)
21:00 Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο /Osama του Σεντίχ Μπαρμάκ /Siddiq Barmak (2003)
 
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
20:00 Milk του Γκας Βαν Σαντ / Gus Van Sant (2008) 
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης και ακτιβισμού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
19:00 Με λένε Ερνέστο /Infancia Clandestina του Μπενχαμίν Άβιλα / Benjamin Avila (2012)
21:00 Πριν πέσει η νύχτα / Before Night Falls του Τζούλιαν Σνάμπελ / Julian Schnabel (2000)
 
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014
19:00 Βρώμικα όμορφα πράγματα / Dirty Pretty Things του Στίβεν Φρίαρς / Stephen Frears (2002)
21:00 Με λένε Ερνέστο του Μπενχαμίν Άβιλα
 
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
19:00 Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο του Σεντίχ Μπαρμάκ
21:00 Χαρταετοί πάνω από την πόλη του Μαρκ Φόρστερ
 
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014
19:00 Ανάμεσα / Inch’ Allah (2012) της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ / Anais Barbeau-Lavalette
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Έφη Βουτυρά, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.  
 
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014
19:00 Βρώμικα όμορφα πράγματα του Στίβεν Φρίαρς
21:00 Ανάμεσα της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ
 
 
Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:
 
Με λένε Ερνέστο / Infancia Clandestina
(Αργεντινή / Ισπανία / Βραζιλία, 2012)
Σκηνοθεσία: Μπενχαμίν Άβιλα /Benjamin Avila. Με τους: Τέο Γκουτιέρες Μορένο, Νατάλια Ορέιρο, Σέζαρ Τρονκόσο. Έγχρωμη, 110΄.
 
Έπειτα από χρόνια εξορίας, ο Χουάν και οι αντιστασιακοί κατά της αργεντίνικης χούντας γονείς του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες του 1979. Μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, ζουν όλοι με πλαστές ταυτότητες, με τον 12χρονο Χουάν να συστήνεται στους συμμαθητές του ως Ερνέστο.
 
Πριν πέσει η νύχτα / Before Night Falls
(ΗΠΑ, 2000)
Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ / Julian Schnabel. Με τους: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τζόνι Ντεπ, Σον Πεν, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Αντρέα ντι Στέφανο. Έγχρωμη, 132΄.
 
Η αληθινή ιστορία του ομοφυλόφιλου ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας, ο οποίος αν και πήρε μέρος στην κουβανική επανάσταση, θεωρήθηκε εχθρός του καθεστώτος εξαιτίας των γραπτών του και της σεξουαλικής ταυτότητάς του. Ύστερα από διάφορες διώξεις έφυγε στην Αμερική το 1980, όπου κάθε άλλο παρά βρήκε την «χώρα της ελευθερίας».
 
Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη / The Kite Runner
(ΗΠΑ / Κίνα, 2007)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ / Marc Forster. Με τους: Χαλίντ Αμπντάλα, Χομαϊγιούν Εσραντί, Σαούν Τούμπι, Ατόσα Λεόνι. Έγχρωμη, 122'.
 
Έπειτα από χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, ένας Αφγανός πρόσφυγας επιστρέφει στην πατρίδα του για να σώσει τον γιο ενός αγαπημένου παιδικού του φίλου.
 
Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο / Osama
(Αφγανιστάν / Ιρλανδία / Ιαπωνία, 2003)
Σκηνοθεσία: Σεντίχ Μπαρμάκ / Siddiq Barmak. Με τους: Μαρίνα Γκολμπαχάρι, Αρόιφ Χεράτι, Ζουμπαΐντα Σαχάρ. Έγχρωμη, 82'.
 
Μια χήρα στο Αφγανιστάν μεταμφιέζει σε αγόρι τη 12χρονη κόρη της για να μπορέσει να εργαστεί. Όμως οι Ταλιμπάν υποχρεώνουν το «αγόρι» να φοιτήσει σε ισλαμικό σχολείο, κινδυνεύοντας έτσι να αποκαλυφθεί από στιγμή σε στιγμή. Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν.
 
Μilk
(ΗΠΑ, 2008) 
Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ / Gus Van Sant. Με τους: Σον Πεν, Τζος Μπρόλιν, Τζέιμς Φράνκο, Ντιέγκο Λούνα, Έμιλ Χιρς. Έγχρωμη, 128'.
 
Η ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικού συμβούλου του Σαν Φρανσίσκο και πρώτου δηλωμένα ομοφυλόφιλου εκλεγμένου δημόσιου λειτουργού στις ΗΠΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από πολιτικό του αντίπαλο.
 
Ανάμεσα / Inch’ Allah
(Καναδάς / Γαλλία, 2012)
Σκηνοθεσία: Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ /Anais Barbeau-Lavalette. Με τους: Εβελίν Μπροσί, Σαμπρίνα Κουαζανί, Σιβάν Λέβι. Έγχρωμη, 102'.
 
Η Κλοέ είναι μια γιατρός από τον Καναδά που δουλεύει σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων. Προσπαθώντας να διατηρήσει ουδέτερη στάση και κάνοντας φιλίες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, θα βρεθεί παγιδευμένη σε έναν αναπόδραστο κύκλο αίματος.
 
Βρώμικα όμορφα πράγματα / Dirty Pretty Things
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2002)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς /Stephen Frears. Με τους: Οντρέ Τοτού, Τσιουετέλ Ετζιοφόρ, Σερζί Λοπέζ. Έγχρωμη, 97΄.
 
Ο Όκι, ένας μαύρος ρεσεψιονίστ και η Σενάι, τουρκάλα καμαριέρα, παράτυποι μετανάστες και οι δύο, μένουν κρυφά στο ίδιο διαμέρισμα, προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίωξη του Αλλοδαπών, γίνονται θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κι αντιμετωπίζουν συνειδησιακό πρόβλημα όταν ανακαλύπτουν ότι το ξενοδοχείο τους αποτελεί προκάλυμμα για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.