Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 24-30/03/2016

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
24-30/03/2016
 
Η ταινία Μεσιέ Σοκολά του Ροσντί Ζεμ, που παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του Ραφαέλ Παντίγια, του πρώτου μαύρου καλλιτέχνη που εμφανίστηκε ποτέ σε γαλλική σκηνή, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται το βραβευμένο φιλμ Πέρα από τα βουνά του Ζία Ζανγκέ, μια ταινία που αποτυπώνει, παράλληλα με την ιστορία που διηγείται, την εξέλιξη της Κίνας, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και το πώς αλλάζει εξαιτίας αυτών, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
 
Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται η ταινία Φέλιξ & Μέιρα του Μαξίμ Ζιρού, μια μοναδική ματιά στην αγάπη, την ελευθερία και την θρησκευτική ταυτότητα. Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση Επόμενος σταθμός: Ουτοπία που καταγράφει την πορεία και την περιπέτεια της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, προβάλλεται και το φιλμ Θαυμάσιος Βοκάκιος, το τελευταίο δημιούργημα των αδελφών Ταβιάνι.
 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404)
 
Μεσιέ Σοκολά
(Γαλλία, 2016)
Σκηνοθεσία: Ροσντί Ζεμ / Roschdy Zem. Σενάριο: Cyril Gely, Olivier Gorce. Με τους: Omar Sy, James Thierree, Clotilde Hesme. Έγχρωμη, 110΄.

Ο Σοκολά ήταν ο πρώτος διάσημος μαύρος καλλιτέχνης στη Γαλλία και η σύμπραξή του με τον κλόουν Φουτίτ τους έκανε ένα ακαταμάχητο δίδυμο που άφησε εποχή, μεταμορφώνοντάς τους σε σταρ και δημοφιλείς θαμώνες στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μπελ Επόκ. Όμως, ο πειρασμός του εύκολου χρήματος, ο τζόγος και ο ρατσισμός της εποχής πληγώνουν βαριά την φιλία των δύο περφόρμερ και τελικά την καριέρα του Σοκολά. Αποκαθιστώντας δύο αδίκως ξεχασμένους πρωτοπόρους της τέχνης στη θέση που τους αξίζει στη συλλογική μνήμη, η ταινία αφηγείται την απίστευτη αληθινή ιστορία του μαύρου καλλιτέχνη που έκανε όλο το Παρίσι να υποκλιθεί μπροστά του.

Ώρες προβολών:

19:00, 21:15
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=Vymlnm7uQ1M
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404)


Πέρα από τα βουνά
(Κίνα-Γαλλία-Ιαπωνία, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζία Ζανγκέ / Zhangke Jia. Με τους: Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang.  Έγχρωμη, 124΄.

Η ζωή της Τάο, και αυτών που βρίσκονται κοντά σε αυτήν, διερευνάται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: 1999, 2014, και 2025. Κίνα, 1999. Στην πόλη Φενγιάνγκ, οι παιδικοί φίλοι, ο ανθρακωρύχος Λιανγκζί και ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου Ζανγκ, είναι ερωτευμένοι με την ίδια κοπέλα, την Τάο, την όμορφη της πόλης. Εντέλει, η Τάο παντρεύεται τον πλουσιότερο από τους δύο, τον Ζανγκ, κι αποκτούν έναν γιο με το όνομα Ντόλαρ. Κίνα, 2014. Οι Ζανγκ και Τάο χωρίζουν, και ο γιος τους μεταναστεύει στην Αυστραλία με τον επιχειρηματία πατέρα του. Αυστραλία, 2025. Ο 19χρονος Ντόλαρ μιλάει μετά βίας κινέζικα και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον πτωχευμένο πατέρα του. Το μόνο που θυμάται από τη μητέρα του είναι το όνομά της…
 
Ώρες προβολών:

18:30, 21:00
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=kD89-7Nahzk
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)
 
Φέλιξ & Μέιρα
(Καναδάς, 2014)
Σκηνοθεσία: Μαξίμ Ζιρού / Maxime Giroux. Σενάριο: Maxime Giroux, Alexandre Laferriere. Με τους: Martin Dubreuil, Hadas Yaron, Luzer Twersky. Έγχρωμη, 105΄.

Τίποτα κοινό δεν έχουν μεταξύ τους ο Φελίξ και η Μέιρα. Εκείνος διάγει ένα βίο χωρίς ευθύνες ή δεσμούς. Η μόνη του έννοια είναι να σπαταλήσει την οικογενειακή κληρονομιά. Εκείνη, μια νεαρή χασιδική εβραία, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, πλήττει. Τίποτα δεν έδειχνε πως θα συναντιόνταν, και ακόμα περισσότερο πως θα ερωτεύονταν.

Ώρες προβολών:
19:30, 21:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://youtu.be/U_OGLNdEl6Y
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)

Επόμενος σταθμός: Ουτοπία
(Ελλάδα, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Απόστολος Καρακάσης. Έγχρωμο, 91’ 
 
Όταν το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει, μερικοί εργάτες αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι...
 
Ώρα προβολής:
19:45
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=Pter64Ht0m8
 
Θαυμάσιος Βοκάκιος
(Ιταλία – Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι / Paolo Taviani & Vittorio Taviani. Σενάριο: Giovanni Boccaccio, Paolo Taviani, Vittorio Taviani. Με τους:  Lello Arena, Paola Cortellesi, Carolina Crescentini. Έγχρωμη, 120΄.
 
Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί, καταφεύγουν σε ένα επαρχιακό κτήμα, όπου περνούν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Εμπνευσμένοι από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών. Εκθαμβωτικά πολύχρωμο, με απρόβλεπτες και συναρπαστικές μουσικές επιλογές, μια ακαταμάχητη και σοφή κωμωδία για την τέχνη της αφήγησης και για το ανεκτίμητο καταφύγιο που αποτελεί η φαντασία μας ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
 
Ώρα προβολής: 21:30

Βρείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=o9_4UpD6vsc