Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 07-13/04/2016

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
07-13/04/2016
Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Η κιβωτός των ανθρώπων, ένα πολυεπίπεδο φιλμ για την τέχνη, τον πόλεμο, τον πολιτισμό, και το τί είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Στην ίδια αίθουσα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα του Λεωνίδα Βαρδαρού, το οποίο απέσπασε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων.
 
Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Στην αγκαλιά του φιδιού του Σίρο Γκουέρα. Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα «Ιστορίες εξουσίας και βίας» ενώ πραγματοποιείται και μία προβολή του πολυσυζητημένου φιλμ του Γιώργου Ζώη Interruption.
 
Η αίθουσα Ολύμπιον αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τις προβολές του IN-EDIT Festival.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr)


H κιβωτός των ανθρώπων / Francofonia
(Γαλλία-Γερμανία-Ολλανδία, 2015)
 
Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλεξάντερ Σοκούροφ / Aleksandr Sokurov.  Με τους: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes. Έγχρωμη, 87΄.

Η ιστορία δύο αξιόλογων ανδρών, του Ζακ Ζοζάρ, διευθυντή του Λούβρου, και του Κόμη Φραγκίσου Βολφ-Μέτερνιχ, αξιωματικού των κατοχικών δυνάμεων των Ναζί – δύο αλλοτινών εχθρών και κατοπινών συνεργατών, των οποίων η συμμαχία αποτέλεσε τον μοχλό για τη συντήρηση των θησαυρών του μουσείου. Η ταινία εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν μαίνεται μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 
Ώρες προβολών: 19:30, 21:30, Δευτέρα 21:30
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=LQfFpa0yJFI
 
 
LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα
(Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Λεωνίδας Βαρδαρός.  Έγχρωμο-ασπρόμαυρο, 71΄.

Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
 
Ώρα προβολής: 18:15 πλην Δευτέρας
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://youtu.be/7jkRo0C2At4
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr)

Στην αγκαλιά του φιδιού / El Abrazo de la Serpiente
(Κολομβία-Βενεζουέλα-Αργεντινή, 2015)
 
Σκηνοθεσία: Σίρο Γκουέρα / Ciro Guerra. Σενάριο: Ciro Guerra, Theodor Koch-Grunberg. Με τους: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar. Έγχρωμη – Ασπρόμαυρη, 125΄.
 
Επί δεκαετίες, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα τους οδηγήσει σε έναν Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του, η επαφή με τον οποίο, αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα καταλήξει στην προδοσία...
 
Με αφετηρία τα ημερολόγια των Θίοντορ Κοχ Γκρούνμπεργκ και Ρίτσαρντ Έβανς Σουλτς, πρώτων εξερευνητών της κολομβιανής πλευράς του Αμαζονίου, το οπτικά καθηλωτικό φιλμ του Γκουέρα είναι μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δυο κόσμων. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

Ώρες προβολών: 19:00, 21:15
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=GrZr1wuGVsQ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr)

Interruption
(Ελλάδα, 2015)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης. Σενάριο: Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος. Με τους: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, κ.ά. Έγχρωμη, 109΄.

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.
 
Ώρα προβολής: Τετάρτη, 21:00

Βρείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://youtu.be/itk-J3QfQvo
 
*****

Τέσσερις ταινίες που ξεχώρισαν στο τοπίο του σύγχρονου παγκόσμιου σινεμά και οι οποίες πραγματεύονται την εξουσία και τη βία, η καθεμιά με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, βρίσκονται στο επίκεντρο του αφιερώματος «Ιστορίες εξουσίας και βίας» που παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). 

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 07 Απριλίου
19:00  Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης
21:30  38 μάρτυρες
 
Παρασκευή 8 Απριλίου
19:00  Το μυστικό στα μάτια της
21:30  Γόμορρα
 
Σάββατο 9 Απριλίου
19:00  38 μάρτυρες
21:30  Το μυστικό στα μάτια της
 
Κυριακή 10 Απριλίου
19:00  Γόμορρα
21:30  Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης