Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 14-20/04/2016

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
14-20/04/2016
Ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας φιλοξενούνται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας συνεχίζονται οι προβολές της νέας ταινίας του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Η κιβωτός των ανθρώπων, και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης οι προβολές του φιλμ Στην αγκαλιά του φιδιού του Σίρο Γκουέρα. Στην ίδια αίθουσα προβάλλεται και η ταινία Ορκισμένη παρθένα της Λάουρα Μπίσπουρι με την εξαιρετική ερμηνεία της Άλμπα Ρορβάκερ.
 
Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας». Στην ίδια αίθουσα προβάλλονται επίσης τα ντοκιμαντέρ LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα του Λεωνίδα Βαρδαρού και Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦΚΘ με το CineDoc), καθώς και η ταινία Illusion του Σάββα Καρύδα.
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):

ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr)

Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο μετά την Αθήνα (7 έως 13 Απριλίου 2016) «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 20 Απριλίου 2016, στην αίθουσα Ολύμπιον.

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016
19:00  Η ιδιωτική ζωή του κυρίου Σιμ
21:00  H βασίλισσα Μαργκό
 
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016
19:00  Έρωτας στα τυφλά
21:00  Ο βασιλιάς μου
 
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016
19:00  Η αγάπη είναι θαύμα
21:00  Παράφορα
 
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016
19:00  Valley of Love
21:00  Πέθανα μα έχω φίλους
 
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016
19:00  Η ανυπότακτη
21:00  Γλυκιά απόδραση
 
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016
19:00  Αferim!
21:00  Υπόθεση: άγνωστο DNA
 
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016
19:00  Όσα ζητάει η καρδιά
21:00  Από άλλο πλανήτη
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr )


H κιβωτός των ανθρώπων / Francofonia
(Γαλλία – Γερμανία - Ολλανδία, 2015)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλεξάντερ Σοκούροφ / Aleksandr Sokurov.  Με τους: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes. Έγχρωμη, 87΄.

Η ιστορία δύο αξιόλογων ανδρών, του Ζακ Ζοζάρ, διευθυντή του Λούβρου, και του κόμη Φραγκίσκου Βολφ-Μέτερνιχ, αξιωματικού των κατοχικών δυνάμεων των Ναζί – δύο αλλοτινών εχθρών και κατοπινών συνεργατών, των οποίων η συμμαχία αποτέλεσε τον μοχλό για τη συντήρηση των θησαυρών του μουσείου. Η ταινία εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν μαίνεται μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 
Ώρες προβολών: 19:30, 21:30 
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=LQfFpa0yJFI
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr)
 
Ορκισμένη παρθένα / Sworn Virgin
(Ιταλία – Ελβετία – Γερμανία – Αλβανία – Κόσοβο - Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπίσμπουρι / Laura Bispuri. Σενάριο: Elvira Dones (μυθιστόρημα), Laura Bispuri. Με τους: Alba Rohrwacher, Emily Ferratello, Lars Eidinger. Έγχρωμη, 84΄.
 
Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια - ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ.
 
Ώρες προβολών: 18:15, 20:00, Παρασκευή 21:30
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=E4RpjgPWcJU
 
 
*****
Στην αγκαλιά του φιδιού / El Abrazo de la Serpiente
(Κολομβία – Βενεζουέλα - Αργεντινή, 2015)
Σκηνοθεσία: Σίρο Γκουέρα / Ciro Guerra. Σενάριο: Ciro Guerra, Theodor Koch-Grunberg. Με τους: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar. Έγχρωμη – ασπρόμαυρη, 125΄.
 
Επί δεκαετίες, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα τους οδηγήσει σε έναν Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του, η επαφή με τον οποίο, αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα καταλήξει στην προδοσία... Με αφετηρία τα ημερολόγια των Θίοντορ Κοχ Γκρούνμπεργκ και Ρίτσαρντ Έβανς Σουλτς, πρώτων εξερευνητών της κολομβιανής πλευράς του Αμαζονίου, το οπτικά καθηλωτικό φιλμ του Γκουέρα είναι μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δυο κόσμων. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

Ώρα προβολής: 21:30 (πλην Παρασκευής)
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=GrZr1wuGVsQ
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr )

LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα
(Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Λεωνίδας Βαρδαρός.  Έγχρωμη-ασπρόμαυρη, 71΄.
 
Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
 
Ώρα προβολής: Δευτέρα -Τρίτη, 20:00
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://youtu.be/7jkRo0C2At4
 
 
*****
 
Ο πιο μακρύς δρόμος (CineDoc)
(Ελλάδα, 2015)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου.  Έγχρωμη, 77΄.
 
Η σκηνοθέτις παρακολουθεί στενά δύο φίλους, τον Jasim από το Ιράκ και τον Alsaleh από την Συρία, στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους μέσω μίας μια συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης αγωνία, εκθέτοντας το τραγικό φαινόμενο των επαγγελματιών λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να αναγκάσουν τους ανήλικους μετανάστες να γίνουν οι ίδιοι λαθρέμποροι. Στην Ελλάδα, με αργές νομικές διαδικασίες και σκληρούς νόμους κατά του λαθρεμπορίου, αθώοι πρόσφυγες ενδέχεται να καταδικασθούν σε πολύ μεγάλες ποινές. Τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των φυλακισμένων νεαρών  αγοριών και των γονιών τους στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, επιτείνουν τον  διπλό εγκλωβισμό που βιώνουν  οι οικογένειες. Κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει η περιπέτειά τους.
 
Ώρα προβολής: Τετάρτη 20:00
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://vimeo.com/141398399
*****
 
Illusion
(Ελλάδα, 2014)
Σκηνοθεσία: Σάββας Καρύδας. Σενάριο: Γιάννης Μαρούδας. Με τους: Ζένια Καπλάν, Σήφης Πολυζωίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μιλάνα Γιουσούποβα, Δημήτρης Ήμελλος. Έγχρωμη, 90΄.
 
O Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε μια τοπική εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα και μίζερα. Σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, αντικρίζει μια πανέμορφη Ρωσίδα, την Όλγα, που τον γοητεύει. Στην προσπάθειά του να τη συναντήσει, θα γίνει μάρτυρας μιας απροσδόκητης σκηνής: η Όλγα πυροβολεί έναν άνδρα, τον οποίο και σκοτώνει. Ο Σωτήρης τής προσφέρει καταφύγιο και ανακαλύπτει ότι ο νεκρός είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους νονούς της νύχτας. Καθώς βυθίζεται σ’ έναν κόσμο ψευδαισθήσεων, πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, και να παίξει το παιχνίδι έξυπνα μέχρι το τέλος – αν θέλει να μείνει ζωντανός και να είναι για πρώτη του φορά ο κερδισμένος. Ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, φέρνοντας τις ζωές των ηρώων του αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα. Το παιχνίδι, όμως, είναι στημένο και η αναπάντεχη πραγματικότητα ανατρέπει και το πιο οργανωμένο σχέδιο...

Ώρα προβολής: Τετάρτη 22:00
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=N4b5upMAKwc
 
 
******
 
Τον πρωτοπόρο του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977), έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς όχι μόνον του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). 
Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016
19:00  Ευρώπη 51
21:30  Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
 
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016
19:00  Ταξίδι στην Ιταλία
21:30  Στρόμπολι

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016
19:00  Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
21:30  Ταξίδι στην Ιταλία

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016
19:00  Στρόμπολι
21:30  Ευρώπη 51