Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 21-27/04/2016

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
21-27/04/2016

Η ταινία Έρωτας χωρίς αύριο του δανού σκηνοθέτη Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, μια μοιραία ιστορία αγάπης βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Η αίθουσα Παύλος Ζάννας φιλοξενεί την νέα ταινία της Μαϊβέν Ο βασιλιάς μου, που άνοιξε την αυλαία του πρόσφατου 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.
 
Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Η κιβωτός των ανθρώπων και της ταινίας της Λάουρα Μπίσμπουρι Ορκισμένη παρθένα.
 
Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται το ντεμπούτο φιλμ μεγάλου μήκους του Γιώργου Ζώη Interruption, ενώ η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα «Λουίς Μπουνιουέλ: Το βλέμμα ξυράφι II»
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr)

Έρωτας χωρίς αύριο / Itsi Bitsi
(Δανία, 2014)
Σκηνοθεσία: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν / Ole Christian Madsen. Σενάριο: Bo Hr. Hansen, Ole Christian Madsen. Με τους: Thure Lindhardt, Ola Rapace, Natalie Madueno. Έγχρωμη, 109΄.
 
Βρισκόμαστε στο 1962. Η νέα γενιά επαναστατεί κόντρα στο κατεστημένο. Ο ακτιβιστής της ειρήνης Έικ Σκάλοε γνωρίζει την Ίμπεν και την ερωτεύεται τρελά, αλλά η Ίμπεν αρνείται να δεσμευτεί με έναν και μόνο άνδρα. Ο Έικ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να την κατακτήσει, μεταμορφώνεται από ποιητή σε συγγραφέα, νομάδα, ναρκομανή και τελικά τραγουδιστή στο ροκ συγκρότημα Steppeulvene, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
 
Ώρες προβολών:  19:15, 21:30


Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=5ku9vMTpsrw


ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr )

Ο βασιλιάς μου / Mon Roi
(Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Μαϊβέν / Maiwenn. Σενάριο: Etienne Comar, Maiwenn. Με τους: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel. Έγχρωμη, 124΄.
 
Η Τόνι μπαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από μια σοβαρή πτώση στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Τζόρτζιο. Γιατί αγαπήθηκαν; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άντρας που λάτρεψε; Πώς μπόρεσε να αφεθεί σ’ αυτό το ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος; Για την Τόνι ξεκινάει μια πολύ δύσκολη ανασυγκρότηση της ζωής της…
 
Ώρες προβολών: 18:45, 21:15
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?list=PLIR3GeOfJwpX1DbX_oNu1iPrh03I3sbw3&v=GSuucGsuzXI
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr)
 
H κιβωτός των ανθρώπων / Francofonia
(Γαλλία – Γερμανία - Ολλανδία, 2015)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλεξάντερ Σοκούροφ / Aleksandr Sokurov. Με τους: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes. Έγχρωμη, 87΄.
 
Η ιστορία δύο αξιόλογων ανδρών, του Ζακ Ζοζάρ, διευθυντή του Λούβρου, και του κόμη Φραγκίσκου Βολφ-Μέτερνιχ, αξιωματικού των κατοχικών δυνάμεων των Ναζί – δύο αλλοτινών εχθρών και κατοπινών συνεργατών, των οποίων η συμμαχία αποτέλεσε τον μοχλό για τη συντήρηση των θησαυρών του μουσείου. Η ταινία εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν μαίνεται μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 

Ώρα προβολής: 21:00

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=LQfFpa0yJFI*****

Ορκισμένη παρθένα / Sworn Virgin
(Ιταλία – Ελβετία – Γερμανία – Αλβανία – Κόσοβο - Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπίσμπουρι / Laura Bispuri. Σενάριο: Elvira Dones (μυθιστόρημα), Laura Bispuri. Με τους: Alba Rohrwacher, Emily Ferratello, Lars Eidinger. Έγχρωμη, 84΄.

Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια - ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ.
 
Ώρα προβολής: 19:15
 
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=E4RpjgPWcJU
 
 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr )

Interruption
(Ελλάδα, 2015)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης. Σενάριο: Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος. Με τους: Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, κ.ά. Έγχρωμη, 109΄.

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.
 
Ώρες προβολής: Δευτέρα έως Τετάρτη, 19:00 & 21:15

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://youtu.be/itk-J3QfQvo
 
 
*****
 
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο σπουδαίος ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ / Luis Bunuel (1900-1983) βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Λουίς Μπουνιουέλ: Το βλέμμα ξυράφι II», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). 
 
Πρόγραμμα προβολών:
 
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016
19:00 Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ
21:30  Ναζαρέν
 
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
19:00  Ο εξολοθρευτής άγγελος
21:30  Ξεχασμένοι από την κοινωνία & Γη χωρίς ψωμί

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016
19:00  Ναζαρέν
21:30  Ο εξολοθρευτής άγγελος

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016
19:00  Ξεχασμένοι από την κοινωνία & Γη χωρίς ψωμί
21:30  Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ