Το Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου 2016)

Το Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχει στις
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

23-25 Σεπτεμβρίου 2016
 
Η δύναμη του σινεμά κόντρα στις κοινωνικές διακρίσεις, η έμπνευση και η κινηματογραφική δημιουργία βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του Μουσείου Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος πραγματοποιούνται από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα».
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Στις παρέες λέμε ναι». Επιστρατεύοντας κινηματογραφικά πλάνα αξιόλογων δημιουργών, οι μαθητές θα ασχοληθούν με το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της διαφορετικότητας. Έπειτα, με αφορμή τις κινηματογραφικές αφηγήσεις, θα δημιουργήσουν και θα εκφραστούν κινηματογραφικά ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310-508398.
 
Επιπλέον, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου η προβολή της ταινίας Το Κύμα του Ντένις Γκάνσελ (Γερµανία, 2008). Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ του Τοντ Στράσερ, βασισμένο σε ένα πραγµατικό περιστατικό που συνέβη σε σχολείο του Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια τον Απρίλιο του 1967. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού καθηγητή, ο οποίος βλέποντας ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, προτείνει την εφαρµογή ενός ιδιότυπου πειράµατος, που προβλέπει συγκρότηση µιας ελίτ µε µυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι µαθητές θα οδηγήσουν το πείραµα σε απόλυτη επιτυχία ωστόσο χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στο φασισμό.