Ο γνωστός εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης υπογράφει την επίσημη αφίσα του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεααλονίκης (5-15 Μαρτίου 2026), η οποία απεικονίζει ένα από τα πιο αναγνωρίσμα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης: το γοητευτικό σκηνικό των γερανών στο Λιμάνι.
Η ταινία Καποδίστριας είναι μία ιστορική ταινία που διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς. Υπερασπίζεται με σθένος, καλοσύνη και αξιοπρέπεια την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, θυσιάζοντας ακόμη και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, και δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κακού, θυσιάζοντας πλούτη, δόξα και διεθνή αναγνώριση. Όταν η Ελλάδα αποκτά την ελευθερία της, ο Καποδίστριας καλείται να αναλάβει πρώτος Κυβερνήτης. Παρότι διαισθάνεται ότι θα δολοφονηθεί, αποδέχεται αγόγγυστα την μοίρα του και θυσιάζεται, υπηρετώντας με πίστη και αφοσίωση την πατρίδα του. Αυτή η θυσία τον οδηγεί στην αληθινή ελευθερία ενσαρκώνει ο Αντώνης Μυριαγκός.
Σε μια μεταπολεμική Αμερική, ο Marty μετατρέπει το παιχνίδι σε σωσίβιο διαφυγής — από τη φτώχεια, την οικογενειακή ασφυξία και τους άγραφους κανόνες του ποιος «αξίζει» να ξεχωρίσει. Με αστείρευτη ενέργεια, θράσος και εμμονή, ξεκινά ένα ταξίδι που τον οδηγεί από τις υπόγειες αίθουσες της Νέας Υόρκης στην Ευρώπη, την Ασία και πολύ πέρα από τα όρια που του έχουν τεθεί.
Στο Άμνετ, η Κλόι Ζάο μεταφέρει στη με γάλη οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ και κοιτάζει τη ζωή του Γουίλιαμ Σαίξπηρ μέσα από τα μάτια της συζύγου του Άγκνες. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, η Άγκνες, μια γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα και βαθιά διαίσθηση, ερωτεύεται τον νεαρό δάσκαλο Λατινικών Γουίλιαμ και μαζί χτίζουν μια οικογένεια γεμάτη ζωή, παιδιά και ανείπωτη αγάπη. Όταν ο γιος τους Άμνετ πεθαίνει σε ηλικία έντεκα ετών, η απώλεια θα ραγίσει τον γάμο και τους ίδιους, αλλά θα γίνει η πηγή έμπνευσης για ένα από τα πιο διάσημα έργα της παγκό σμιας λογοτεχνίας. Η Ζάο ακολουθεί τους χαρακτήρες της σε μια διαδρομή από τον έρωτα στην απώλεια και από τον θρήνο στη δημιουργία, με λυρισμό και πάθος. Η Τζέσι Μπάκλεϊ και ο Πολ Μέσκαλ ερμηνεύουν τους ήρωές τους με τρόπο που τους γειώνει στο ανθρώπινο, και ο συνδυασμός γεννά κάτι αληθινά σπάνιο και σπουδαίο. Το Άμνετ είναι μια υπέροχη ταινία για το πένθος, τη μνήμη και τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης – για το πώς ένας προσωπικός απο χαιρετισμός μπορεί να γίνει κάτι διαχρονικό και βαθιά ανθρώπινο.
Εκατέρωθεν του Βερίγγειου Πορθμού, ο Νικήτα στην Ανατολική Σιβηρία και η Μάρθα στη Βόρεια Αλάσκα παρακολουθούν τον κόσμο τους να καταρρέει. Το επί χιλιετηρίδες παγωμένο έδαφος, το permafrost, που σφράγισε μέσα του την εποχή των μαμούθ, τώρα ξεπαγώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς και κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας ό,τι έχει χτιστεί πάνω του, όλες τις υποδομές του ανθρώπου παντού στην Αρκτική. Σπίτια, δίκτυα ηλεκτρισμού, αγωγοί ορυκτών καυσίμων, δρόμοι, οικισμοί αλλά και ολόκληρες πόλεις κινδυνεύουν.
Ο Κρέιγκ Σουόρτζ, ένας χαρισματικός μαριονετίστας, προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην, αλλά κανείς στη Νέα Υόρκη δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για την τέχνη του. Ο δεκάχρονος γάμος του με τη Λότε, μια εργασιομανή υπάλληλο σε pet shop που... φέρνει δουλειά και στο σπίτι, δε δείχνει να τον οδηγεί πουθενά. Χωρίς χρήματα, χωρίς πάθος και χωρίς διαφυγή, ο Κρεγκ περνάει τη χειρότερη φάση της ζωής του μέχρι που μια μέρα ανακαλύπτει μια πόρτα που οδηγεί κυριολεκτικά στο κεφάλι του σταρ του κινηματογράφου Τζον Μαλκόβιτς.
Κλουζ, Τρανσυλβανία. Μια δικαστική υπάλληλος που εκτελεί τυφλά αποφάσεις σε κάτι που μοιάζει ως μια τυπική μέρα στη δουλειά, έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακραίο γεγονός που θα της ταράξει τη ζωή. Κλονισμένη, περιφέρεται στην πόλη μιλώντας με φίλους και αγνώστους προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της.
Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα (29/1-4/2/2026) φέρνει στις αίθουσες του Φεστιβάλ ένα εξαιρετικό ελληνικό ντοκιμαντέρ, δύο γοητευτικές νέες ευρωπαϊκές κυκλοφορίες, αλλά και το καθιερωμένο κυριακάτικο ραντεβού των μικρών σινεφίλ στην ενότητα προβολών Kids Love Cinema.
Με χαρά ξεκινάμε τις ανακοινώσεις για το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15 Μαρτίου 2026), παρουσιάζοντας πέντε συναρπαστικά ντοκιμαντέρ για σημαντικές προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.
Tο απολαυστικό «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» (1999) του Σπάικ Τζονζ, με το ιδιοφυές σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν, μία από τις πιο πρωτοποριακές και ευρηματικές ταινίες του σύγχρονου σινεμά, στα Fundamentals of Cinema: New Classics (Τετάρτη 28/01, 20:30, Σταύρος Τορνές & Δαναός, 02/02, 20:00).